Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 14:42 1 336 1

Honda представи ново поколение на ASIMO

  • asimo-
  • honda

 

Honda Robotics представиха нова версия на най-човекоподобния робот в света. Машината е наречена all-new ASIMO и представлява изцяло нов робот със съвършено различна конструкция от предшественика си. Външно приликите не са значителни, но нововъведенията са много.
 
Honda Robotics е подразделение на Honda Motors и освен с разработката на роботи се занимава и с мащабен проект за тяхното масово интегриране в производството. Ще припомним, че първият ASIMO се появи на бял свят още през 2000 година и от тогава до днес японците показват цели шест поколения.
 
В сравнение с предшественика си от 2005-а, модернизиран две години по-късно, новият ASIMO е по-лек с шест килограма, като теглото му е 48 кг. Андроидът получи още 23 нови движения, като така техният общ брой вече е 57.
 
Нараснала е и скоростта на придвижване на робота. Сега той може да се движи със скорост до 9 км/ч, но това, според японците, са все второстепенни неща. Главното е, че ASIMO вече е изминал пътя от автомат до автономна машина.
 
Иначе новият андроид се зарежда за 40 минути, като се включва и изключва в ел. мрежата самостоятелно. Ръстът на робота не се е порменил. Той отново е висок 130 сантиметра, но интелектът му е съвсем нов.

 
Сега "мозъкът" на машината събира и оценява чрез многобройни сензори огромно количество информация. Въпросните сензори симулират зрителни и слухови органи, а така също и тактилни усещания. Благодарение на събраната информация роботът реагира адекватно.
 
Андроидът има способността да разпознава хората по физиономия или по гласа им, като може да различи гласовете на няколко души, говорещи едновременно. ASIMO може да се изразява със жестове, като и да предугади движението на човек пред него чрез подробен анализ.
 
Още нещо интересно е, че ASIMO може да тича назад и да подскача на един крак. Изключително бързо се нагажда към промяна в обстановката, като например неравна повърхност и без проблем може да прескача или заобикаля препятствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 japan

    0 0 Отговор
    Браво на Японците!!!!!