Last news in Fakti

25 Март, 2017 04:00 4 412 6

Кованият карбон - новия материал на Lamborghini

Наскоро италианците от Санта Агата успяха да шокират автомобилния свят с постижението си на Нюрбургринг. Едно от основните неща зад него е новият материал на компанията Forged Composite. В основата си той е смес от въглеродни нишки или карбон, но технологията на създаването е малко по-различна. Вместо нормалното вакуумно създаване на детайлите, тук материалът се поставя в метален калъп, който е същевременно и преса и генерира огромно налягане. Това събира различните слоеве много по-добре и оставя много по-малко лепило в детайла, което пряко рефлектира върху теглото му. Така с използването на същото количество въглеродни влакна се постига много по-ниска собствена маса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    4 7 Отговор
    Кове се желязо...от ковач с чук.Ама пластмаса?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Тошо

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Извинявай за тъпия въпрос, но до кой клас учи химия?
    Въглерода какво ти говори като елемент?

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Изв за още по-тъпия въпрос,но ...ти с въглерод ли си говориш?Или само от време на време,че да имаш време и за другите елементи...Ще стане абсолютна мода -предчувствам:)

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Тошо

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Я кажи тогава господин ездач, какво съдържа стоманата?
  • 5 Тошо

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    АААААААААААААА, извинявай чак сега зацепих. Ти бъркаш карбона с тубите които събираш по цел ден от кофите.
    Сори майна.
  • 6 смартфон-а

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Карбоновите нишки се слепват със смоли които нямат нищо общо с пластмасите. Смолите осигуряват стабилност на формата. Но коването е съсвсем различен процес от пресоването било о то под много високо налягане. Това е коване колкото е "смарт" смартфона.