Last news in Fakti

28 Март, 2017 04:00 2 605 4

Домашно направен прожектор с над 70 хил. лумена?

Развитието на технологиите обхваща и осветлението и този домашносъздаден мега прожектор може да го докаже със способностите си. Със сравнително малък бюджет и подръчни материали, осветлението може да бъде с буквално неограничена сила, като дори може да му се прибави и водно охлаждане. В този проект, силата му първоначално достига завидните 70 хиляди лумена, а във втория си вариант цели сто лумена, които буквално превръщат нощто в ден. Уредите създадени в домашни условия набират все по-голяма популярност и има защо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    1 6 Отговор
    Това са пълни глупости ! 100 000 lm са 500 Вт светлинна мощност значи около 2.1 кВт електрическа. Като как ще стане това? как ще се охлажда (жокер - така както е с водата - не може) няма ли да се разрушат диодите итн. Глупости на търкалета, а редакторите,които явно не разбират , им повярвали.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Пульо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сульо":

    Страшно убеден плиткоумник. Абсолютно грешен, но убеден.
    На Cree XLamp има около 180 лумена за ват ефикастност. При това в експлоатационни условия, които запазват цвета гарантиран от производителя. Това значи, че ако имаш 8 светодиода по 100 Вата трябва да са по 125 лумена на ват за да бъдат 100 000 лумена общо. Напълно постижимо, дори и от второкласни производители на светодиоди. Топлината се провежда постепенно във времето, не моментално. Тоест, ако не оставиш фенера да свети дълго време за да се нагрее всичко максимално, охлаждането трябва да се справи със много по-малко от 800 вата. В пъти и десетки пъти по-малко. Напълно постижимо със радиатор, вентилатор и воден резервоар.
  • 3 Сульо и Пульо

    0 0 Отговор
    В Уикипедия е отбелязано, че има диоди произвеждащи повече от 300 лумена на ват.
  • 4 техник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сульо":

    "Сульо" нещо много, много бъркаш. От къде го измисли това: "100 000 lm са 500 ВТ светлинна мощност значи около 2,1 КВ електрическа". Въобще не е вярно това консумираната електрическа мощност е в пъти по-малка.