Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 14:35 73 364 24

Какво представлява алкантарата

  • алкантара

Един от митовете за алкантарата гласи, че тя се прави от животното алкантара, което е своеобразен хибрид между лама и щраус. В това твърдение всъщност няма и капка истина. Алкантарата е изцяло синтетичен продукт, изобретен през 1970 година от един японски учен на име Миеши Окамото.

По онова време той работи за компанията Toray Industries. Впоследствие производството е пренесено в Милано, където италианците му дават името алкантара. Самият плат представлява тъкан от микровлакна, 80% от които са полиестерни, а останалите 20% от материала е полиуретан.

На допир алкантарата се усеща като естествен велур, но е значително по-издръжлива, както на деформации, така и на петна и мръсотия. Цветът и се изменя значително по-бавно от този на естествената кожа и може да се пере в автоматична пералня. Тъканта алкантара е абсолютно еднаква и от двете страни.

Самото име, както вече споменахме, е италианско. Звучи привлекателно, особено що се отнася до луксозни автомобили. След като Окамото мести производството на апенините и продуктът получава щампа "Made in Italy", японецът е удостоен с наградата Леонардо.

Виждате ли колко е просто - нещо японско се продава под италиански бранд и работата потръгва. Днес алкантарата се води за най-луксозната тапицерия в автомобилите и дори е предпочитана пред най-скъпите естествени кожи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    39 48 Отговор
    Така де! Те и Тойота да дадат на VW Королата онези да я пипнат малко вътре и да и боцнат едно TSI, знаеш ли какво ще стане,а? Няма насмогване на поръчките, ама ей на, не я дават.
  • 2 Gost

    58 5 Отговор
    Любопитна статийка. Благодаря. ;)
  • 3 Wag фен

    47 17 Отговор
    Ще стане поредния германски боклук
  • 4 Бима

    27 29 Отговор
    В кожта е истината пък това нека си се пере в пералня

    Коментиран от #7

  • 5 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    44 20 Отговор
    Не мога да разбера какво толкова й се радват на тая изкуствена материя, която е смесица от полиестер и полиуретан. От горе на всичко изглежда като захабена. Ама какво да очакваш от псевдо богаташи, които си купуват Бентли Бентаяга, което прилича на шкаф с фарове.

    Коментиран от #9, #24

  • 6 Morgoth

    45 4 Отговор
    Алкантарата е прекрасна материя за седлка на кола. Тя е измислена именно за тази цел. Но поради факта, че е по-евтина от естествената кожа се счита за по-ниско ниво на лукс. Затова и някои хора ме гледаха странно, че съм махнал кожата от седалките, но алкантарата е в пъти по-удобна.
  • 7 Morgoth

    54 8 Отговор

    До коментар #4 от "Бима":

    В кожата е и потния задник, и изпопарените крака след като колата е била на слънце, и замръзналата трътка през зимата ...

    Коментиран от #11

  • 8 Кратка обавя

    38 6 Отговор
    Търся автоматична пералня с вместимост седалка,таван и табло. :Д
  • 9 Morgoth

    23 6 Отговор

    До коментар #5 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Ниска топлопроводимост, приятно усещане при допир и значително по-малко запарване. Плюс всички екстри от кожата - добър външен вид и лесно почистване. Пробвай и няма да искаш вече кожа. А Бентлито мисля, че само с кожа идва.

    Коментиран от #10

  • 10 123

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Бентлино не само че идва само с естествена кожа, но дори при него естествените нарушения като гънки, ухапвания от насекоми и други не се махат, което е абсолютна гаранция за 1 качество на материала.
  • 11 Гост

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    Да си чувал за подгрев и обдухване на седалките?
    И на мен ми харесва алкантарата, но не и за седалки - за табло и таван е екстра обаче.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Ко речи

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    А ти подгрева и обдухването ги пускаш 5 минути преди да влезеш в колата...

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Гост

    16 10 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи":

    Май никога не си имал кола с подгрев и обдухване?!
    Нали се сещаш, че ако алкантарата беше по-добра, нямаше да има подгрев и обдухване!
    Пак казвам, че харесвам много алкантарата, но на таблото и тавана.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедо ви Цоко

    6 1 Отговор
    На таблото на автобус, произведен 1988 с малко карбон на спицата на волана стои убийствено. Само не знаех що за материал е, но и това научих :)
  • 16 Кожофоб

    10 11 Отговор
    3 коли със естествена кожа смених. Повече кожа на седалка не ща да виждам. Доповръща ми се от естествена кожа. Кожата за всякакъв вид седалки е най-голямата глупост. То бива дискомфорт ама това минава всякакви граници. Лятото си плувнал в пот като някой общ работник, колата смърди, няма климатик, няма нищо което да те спаси. Хлъзгаво е и освен ако не си някоя 120кг свиня мутренска в завоите трябва да се държиш здраво. Зимата пък докато затопли глупавото подгряване тя седалката вече си предала студа на теб. И всяка сутрин първото сядане на седалката е все едно скачам март месец в морето. Гадна работа, никакъв лукс не видях, можеби селски или мутренски лукс има тук. Не съм фен и бих платил повече за да няма кожа.

    Коментиран от #19

  • 17 Morgoth

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    А ти да си ги пробвал? Защото аз ги имам и да ти кажа обдухването е един вентилатор отдолу, който почти не се усеща. И не моя е менте, возил съм се в други коли - и там е така. Истински климатик в седалката имат само най-високия клас автомобили, но такава не съм пробвал и не мога да кажа колко е ефективно.
    Аз съм на точно обратното мнение - кожено табло, кожен части на седалката до които не се допираш и алкантара за гърба и седалището. Тавана и нещо по-обикновено да е не пука, предпочитам практичността пред лукса.

    Коментиран от #20

  • 18 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи":

    Подгрева е доста ефективен, за 10 секунди и седалката е топла. Но ако разчиташ нагрята кожа да се охлади с обдухването забрави да стане и за 10 минути :)
  • 19 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Кожофоб":

    Абсолютна лъжа и глупост. Това, че си имал коли с най-евтината естествена кожа и без ергономични придържащи елементи, каквито имат спортните седалки, си е твой проблем!
    Най-голямата глупост е да кажеш, че кожата смърдяла - сигурно плата не те запарва и не се вмирисва? Да си чувал за почистване или твоята кола не си я чистил никога?
    Кожата или плата се почиства по-лесно, я ни светни?
    А това с подгряването, колегата ти е казал, че пак явно си измисляш! Моята кола за секунди подгрява седалките.
    От всичко до тук си личи, че си имал кожа или на някой Голф или на някоя Е36-ца!
  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Morgoth":

    Е, аз мога да ти кажа, че помага. Не казвам, че е евтино, но има решение.
    Все пак е въпрос на личен избор и вкус. Щом ти харесва кожа на таблото и алкантара на седалките - ок! Моя вкус и предпочитания са други.
  • 21 Иво

    2 5 Отговор
    Животното се казва АЛПАКАР бе тъпани такива !!!
  • 22 Гост

    4 1 Отговор
    Предпочитам алкантара : колкото и ергономични да са кожените седалки все ще се намери повод дори за най-малко приплъзване , което не че е страшно , но си е дискомфорт , който не се намира при автомобили със седалищна част от алкантара. Иначе спокойно бих казал , че подгрева на изцяло кожени седалки осезаемо е по-добър , уви ако не си запалил автомобила 5 минути преди да тръгнеш , те очаква , с извинение , попарен г*з и измръзнали ръце и крака. А в летни условия уверено избирам алкантаровите покрития , иначе не намериш ли нЕкоя дебела сЕнкя братче - е*а ти обдухването - цялата ситуация си е направо посещение в 4-ти кръг на Ада.
  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Хубава и удобна материя, но не е за автомобил които се кара всеки ден! При мен тапицерията вече се е замърсила доста и се скъса на места, а прането не даде кой знае какъв ефект.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.