Last news in Fakti

14 Април, 2018 13:01 4 580 3

Откриха как да разчитат паметта на умрели хора?

  • гени-
  • памет-
  • смърт

Израелски учени откриха връзка между усещанията на опитни мишки в последните минути от живота им и маркери в определени гени, които могат да бъдат използвани за възстановяване на спомените на гризачите посмъртно, съобщава New Scientist.

Изследователите се надяват един ден откритието има да помогне в разчитането на мислите на починали хора. Дори това да не бъде постигнато обаче, генетичната сигнатура на спомените може да бъде полезна при лечението на пациенти с психиатрични разстройства и загуба на паметта.

"(За да бъдат разчетени мислите) трябва да се действа много бързо, тъй като протеините започват да деградират необратимо минути след смъртта", обяснява д-р Клер Уорбъртън от Университета в Бристъл. Мозъкът съхранявал спомените във връзки между невроните, съставени от протеини, които се контролират от изменения в гените в зоната на Амоновия рог (хипокампа) и неокортекса.

Засега учените са успели да потвърдят наличието на устойчиви модели в експерименти с мозъка на лабораторни мишки. Когато напредне обаче, технологията ще може да се използва при по-големи животни, а в даден момент - и при хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    6 0 Отговор
    Не че нещо но ми се струва невъзможно. Ало учените гените са наследствени припомнете си определението за ген. Гените в хода могат да се променят но това е доста бавен и труден процес и в повечето случай индивидите умират. Гените кодират белтъци синтеза за тези белтъци не е много бърз процес за който са необходими иРНК, рРНК белтъци и АК. Я си признайте без бой че нищо не сте открили.

    Коментиран от #2

  • 2 Никой

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "hmhmhm":

    Гените в човек се променят постоянно, това е просто продукт от несъвършенното копиране на днк структурата. При всяко делене на клетка се правят по милиони грешки в кода, някои се отстраняват, други са полезни или вредни. Изобщо не се съмнявам, че в бъдеще ще сме в състояние да променяме и поправяме такива грешки. При външни влияния като радиация, грешките стават все повече и могат да доведат до "бъгната" клетка, която само се размножава и отказва да умре - рак.
  • 3 СисАдмин

    1 0 Отговор
    Така не става, като ти спре тока RAM-а се изтрива за мсек. Трябва предварително HDD или архив на друг носител. ;-)