Last news in Fakti

16 Април, 2018 10:17 4 540 14

Хибридният Benz от 1982 г.

  • mercedes-benz-
  • w123-
  • хибрид

Петролната криза от 70-те години на миналия век подтиква много производители да инвестират в разработката на алтернативни задвижващи системи. Mercedes-Benz също не изостава от тенденциите и представя хибридна версия на W123 на Хановерския панаир през 1982 г.

Прототипът има двуцилиндров бензинов двигател и електромотор с мощност 41 к.с., монтирани под предния капак. Може да измине 100 км само на ток и още 50 на бензин.

600-килограмовите акумулатори се намират в специално подвижно отделение в багажника и имат водно охлаждане. "Тавата", в която са поставени, може да се издърпва навън и да се подпира на допълнително колело.

Тежкото и маломощно комби вдига едва 80 км/ч. Инженерите на Mercedes-Benz тестват хибрида в продължение на няколко години, през които той постоянно създава проблеми.

В крайна сметка за облекчение на екипа проектът е закрит. Натрупаните знания и опит са използвани при конструирането на изцяло електрическия 190 E Elektro през 1990 г., чиято съдба не е много по-различна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 17 Отговор
    Електрическите коли са бъдещето!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ...или ще си останат завинаги в миналото?
  • 3 Миналото

    7 7 Отговор
    Хайде сега пак някой, на който Новите технологии му бъркат да не казвам къде, да дойде пак да кажа че от 100 години нямало никакво развитие при електромобилите. Нито при акумулаторите нито при електродвигателите.

    От BMW даже скори си признаха, че все още не могат да произвеждат достатъчно добри електродвигатели и се надяват следващото поколение да е по-добро и по-евтино.

    Коментиран от #4

  • 4 Зорлем

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Миналото":

    Със същия успех може да се каже и, "Хайде сега някой, на който старите технологии му бъркат да не казвам къде, да дойде пак да каже, че големите автпроизводители не правели електромобили докато не се появи Тесла!".

    P.S. Наистина електродвигателите не са се променили особено с изключение на изпорзването на някои по-леки и здрави сплави. Промяната дойде в поевтиняването на силовата електроника и компоненти, които се използват за регулиране на оборотите им.

    Коментиран от #6

  • 5 жоро

    7 6 Отговор
    Много хейт по електричките значи. Всички са разбирачи. Електричките са бъдещето и всеки, който не мисли така ми здрав му път. Проблема, е че са на нивтото на автомобилите от преди 100 години. Тази промишленост тепърва се развива. След 10 тина години когато вече има повече натрупан опит и нови технологии материали вече ще става за масово потребление.
  • 6 Миналото

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Зорлем":

    А защо смяташ, че всеки който обича новите технологии, на всяка цена мрази старите? Аз обаче залагам, че човек който мрази новите технологии мрази почти толкова и старите, защото омразата е черта от характера и тези хора мразят всичко всички дори и себе си.

    Да обичаш новите технологии, означава да си приел всички техни недостатъци без да мрънкаш, защото по правило те са по-скъпи и поне в началото по-непрактични. Да вземем за пример един високотехнологичен дом. Да си палиш лампата през смартфона определено е висока технология и удобство в определени ситуации. Когато влезеш в стаята обаче, е много по-лесно да си ползваш старата технология като просто натиснеш ключът до вратата. Не вярвам да има дори един човек който да мрази ключовете за осветлението, само защото има Smart home. В същото време обаче, 80% от философите ще скочат колко било скъпо, колко било непрактично, как някой ще ти хакне паролата и цял ден ще ти включва и изключва лампата да се забавлява. Все едно някой ги кара да си инсталират и те.

    Коментиран от #7

  • 7 Зорлем

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Миналото":

    Защото обикновено радетелите на новите технологии са доста намаани младежи, които си мислят, че са измислили новото колело или новата топла вода, и гледат с пренебрежение, да не кажем погнуса, към старите технологии.

    И всичкото това в съчетание с невъбразим шум и дандания, тип "Вижте ме!". Един вид малко като гейовете и веганите - хем са малцинство, хем патардията, която вдигат е като за поне две мнозинства.

    Коментиран от #8

  • 8 Миналото

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Зорлем":

    Жестоко бъркаш онези фенчета Apple, които си мислят че това е върха на Новите технологии и не признават нещо друго, но идея си нямат от технологии, с хората които наистина обичат технологиите, някои от които са толкова скромни, че са чак незабележими. Погледни един Бил Гейтс.

    Тези които карат "новите" колела, много добре знаят, че не са ги измислили, но с право се гордеят че са сглоби ли със собствените си ръце уникално превозно средство. Такива младежи трябва да се поощряват и възхваляват, а не като вас да ги слагате на една везна с гейовете и незнайно защо веганите и да им създавате комплекси, че понеже не са с вързани ръце като 95% от другите младежи, значи това е нещо лошо?

    За новата топла вода, като собственик на такава, не съм толкова глупав, че да отрека добрият стар реотан, за когато няма слънце. Лично не познавам човек който да го е отрекъл. Ти лично познаваш ли такъв или говориш ей така да си правим вятър на устата?

    И ти май си от сорта, "този го мразим оти го мразим" . Защо трябва да мразим всеки с различно от нашето мислене? Посмъртно Никой не може да ме накара да стана веган, Но защо трябва да мразя веганите? Това си е техен избор и си остава техен.

    Непушачите и те имат право на избор да дишат чист въздух. Никога не съм си позволил да кажа на някого," е какво толкова ще стане ако пуша около тебе" . Колкото и да ми е неприятно, аз се съобразявам с тях, а не очаквам те да ме търпят.

    За съжаление като гледам минусите, погово

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Миналото

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Миналото":

    ...поговорката за българите и казана ще се окаже вярна
    ПП
    Под "новите" колела имам предвид електробайкове, които обикновено се сглобяват от собствениците с части поръчани по Интернет
  • 10 Зорлем

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Миналото":

    Ъъъ, явно ти е трудно да съобразиш, че в случая "колело", "топла вода", "гейове" и "веганство" са нарицателни, или ако щеш "събирателни образи".

    И аз пък чак философски и принципни излеяния се пънкям да пиша все едно от вчера съм по сайтове като този... Но няма страшно, взимам си бележка и от утре по-простичко и по-буквално. Няма да се мъчим с разни абстракции, я!

    Коментиран от #11

  • 11 Миналото

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Зорлем":

    Да откриеш колелото и топлата вода са всеизвестни метафори, и именно това ми е закачката, защото за всяко едно от тях продължават да се измислят нови технологии всяка година, въпреки че са символ на старото и непреходно. Да отричаш новите технологии не е повод за гордост. А да ги мразиш тях, хората които ги произвеждат и ползват, вече е диагноза. Да ги ползваш е избор. Свободен избор. Никой не ти пречи да си запалиш огън на двора, на който да сложиш върху три камъка едно глинено гърне и да се топлиш водата.
  • 12 555

    4 0 Отговор
    Глупаво е коментарите под такава статия да се превръщат в спор. Нека просто да се кефим на красивия W123, и да научим нещо от зората на новите технологии, защото точно 123 е един от основоположниците на бъдещето на автомобилите. При него за пръв път се тества хибрид, задвижване с водород, автономно управление (успешно) и куп други ИНОВАЦИИ, които са началото на 80-те са били просто WOW..
  • 13 Антиелектрика

    0 1 Отговор
    Средно интелигентен човек като прочете параметрите тегло на батериите, пробег, максимална скорост веднага ще му стане ясно защо "за облекчение на екипа проекта е закрит". Вие обяснявайте още какво бъдеще ни очаква в автомобилостроенето.

    Коментиран от #14

  • 14 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Антиелектрика":

    Стига си ползвал моя ник, нелепо е!