Last news in Fakti

18 Април, 2018 17:41 3 798 7

Китай ще строи фабрики за облаци

  • облак-
  • фабрика-
  • завод-
  • валежи-
  • китай

Китайските власти ще се борят със сушата с изкуствени облаци. Държавата планира да построи мрежа от заводи на Тибетското плато, които ще стимулират валежите и така ще осигурят повече вода за големите реки като Хуанхъ, Яндзъ и Меконг, съобщава South China Morning Post.

По предварителни оценки системата ще покрива площ от 1.6 млн. квадратни километра, два пъти повече от територията на Испания. Облаците ще се "произвеждат" с помощта на сребърен йодид, получаван при горенето на реагенти в промишлени пещи.

Издигайки се във въздуха с топлия въздух, сребърният йодид предизвиква кондензация на водните пари. В момента веществото се използва при паради и други събития, които изискват хубаво време, "принуждавайки" дъжда да се извали предварително.

Според плановете на китайското правителство мрежата от фабрики за облаци ще увеличи валежите в страната със 7%. Това означава 10 млрд. кубически метра годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    7 6 Отговор
    Какво е това кюмбе на камънака ба
  • 2 Morgoth

    19 1 Отговор
    Хм, а какъв ли ще е ефекта за околната среда в дългосрочен аспект от този сребърен йодит?
  • 3 no name no face no number

    9 5 Отговор
    И в нас както и в ЕС и някои други се манипулира климата с химическите следи. Който е живял преди промените лесно и ясно може да направи разлика как е било тогава и сега. Пак летяха самолети със същите двигатели. Също така когато няма облаци и напръскат по късно се събират и много често и вали.Но никой не казва нищо ..... било самолетна следа......
    да ама не.
  • 4 Мартин

    10 3 Отговор
    Някой учен да каже, като изкуствено се концентрират валежите в Китай, кои райони ще изсъхнат? Майка им нагла на всички подобни малоумници, които мислят за себе си и не се съобразяват с останалите. Било то на ниво държави или на ниво хора. Прочистване от тия хора ни трябва, не такова на расова или религиозна основа.
  • 5 Хихихи

    10 1 Отговор
    Китай може да си прави каквото иска! Няма вече кой да го спре. Особено след китайската инвазия в Африка, където купуват всичко с замах, придобивайки огромни природни залежи, след няколко години ще са абсолютния световен господар.
  • 6 LEGIONARIVS

    3 0 Отговор
    Виж ти лека полека излизат наяве способите за манипулация и контрол на времето. Не че одавна не са ясни, но овцете все си мислят и не вярват, конспираций били. Всички тези вещества могат да с исипват от самолет директно в атмосферата и предизвикват моментална промяна в времето или дъждове или суша, това го има от десетки години. По същия начин сипят и отрови над главите на заспалите овце които гледат само как да пият и ядат и друго затях няма, пък може и да е правилно, природата си има начин да се исчиства от паразитите!
  • 7 питат от горе

    0 0 Отговор
    питаме кво става с други региони за където сме насочили водни маси за напояване и лечение след като с тази техника извалят водните пари..

    Пита охраната на Земята