Last news in Fakti

26 Юни, 2018 18:11 2 354 2

Водолазен костюм с ксенон пази топло двойно по-дълго

  • водолаз-
  • водолазен костюм-
  • ксенон-
  • изолация

Инженери от Масачузетския технологичен институт създадоха усъвършенстван водолазен костюм за нуждите на Военноморските сили на САЩ. Технологията е разработвана в продължение на две години и позволява на плувците да престояват два пъти по-дълго в студена вода.

Животните от полярните райони използват различни способи за защита от студа. Под кожата на пингвините има въздушни джобове, които изолират телесната топлина от околната среда, а тюлените и белите мечки разчитат на козината и подкожните мазнини.

Термичната защита на водолазните костюми функционира на същия принцип. Обикновено за изолатор се използва неопрен. Това е порест материал, в чиито кухини се задържа топъл въздух, но за не повече от час.

Вместо въздух американските учени са решили да използват ксенон, който запазва топлината много по-дълго. С новия костюм човек може да издържи във вода с температура 10 °С до два часа и половина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шщщщ

    2 0 Отговор
    браво
  • 2 Чудомир

    2 0 Отговор
    Две години...