1 Юли, 2018 10:00 25 776 72

Пушката с крива цев от Хюго Шмайзер (ВИДЕО)

  • sturmgewehr 44 krummlauf-
  • хюго шмайзер
Пушката с крива цев от Хюго Шмайзер (ВИДЕО) - 1

Sturmgewehr 44 Krummlauf e приспособление за стрелба от укритие. Проектирано от легендарния оръжейник Хюго Шмайзер, това кривостволно устройство се появява в годините на Втората световна война, за да намали загубите в личния състав, нанесени от вражески снайперисти, пише security.bg. Приспособлението е създадено специално за водене на бой сред разрушените от бомбардировки градове на Европа и е предназначено да се монтира върху цевта на StG44 - първата в света щурмова пушка.

Така оръжието може да се използва зад укритие, без да се налага войникът да се подава навън. Вариантите включат цеви с 30, 45, 60 и дори 90-градусова кривина. Приспособлението прави добра групировка от попадения на 100 метра, но за съжаление намалява началната скорост на куршума, а над 45-градусовите варианти изпитват голямо напрежение по време на стрелба и бързо се износват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    21 52 Отговор
    Абе това не беше ли изобретение на Калашников :) .

    Коментиран от #3

  • 2 Андрей Найденов

    94 82 Отговор
    АК е съкращение от (автоматични карабин) а не от автомат Калашников, и е създадено от гениалния за времето си Хуго Шмайцер.Миша Калашников е поредната руско комунистическа лъжлива пропаганда.

    Коментиран от #10, #19, #29, #31

  • 3 ВАГ

    57 43 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Това е бащата на "калашника" , а самия "калашник" го е направил пак Хюго Шмайзер но този път го е гледал М.Калашников (как се прави де) и нататък пропагандата я знаете.
  • 4 mediator37

    44 12 Отговор
    Както за много други оръжия Вермахтът и в областта на стрелковото оръжие задава модата на войната за следващите 100 години. Щурмгевеер 44 е конструиран под междинния патрон 7,92/33 между карабина и пистолет.
    Налагайки междинния патрон Вермахтът постига огромна огнева мощ на най-важната за пехотата дистанция 150-350 метра.
    Успехите не са случайни !

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Бай хой

    60 30 Отговор
    Боже слез и си пребери вересиите. И то най простите и жалките. След като десетилетия се тръбеше че АК не става за нищо и е кютюк, и след като и хамитата признаха че е най наде ното оръжие, олигофрените излязоха с нова още по измислена теория. Рийш ли АК47 имал също като щурмгеверна пушка, мушка и дръжка. Колко може да падне един неграмотен злобар в простотията си?
  • 6 Бай хой

    42 30 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Само че този междинен патрон никъде и никога не се е наложил. За разлика от руския шедьовър 7.62/39. Понимаеш? Сейчас и западни водещи фирми го произвеждат.

    Коментиран от #25

  • 7 onq s konq

    15 5 Отговор
    Явно народните мъдрости вдъхновяват и оръжейните майстори.А в случая поговорката-вдъхновител е "тебе гледа,мене вижда".

    Коментиран от #9

  • 8 незнайко

    34 40 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Немците могат да правят коли и ги правят ! Но не виждам в света да се бият с немски карабини !!! Оръжията не са им силата, особено след появата на катюшите през войната !!!

    Коментиран от #17, #50, #67

  • 9 Ал Купоне

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Аха, на калпавия снайпер пушката му крива !
  • 10 руска пропаганда

    16 20 Отговор

    До коментар #2 от "Андрей Найденов":

    Антака и азбуката е създадена от другаря Ломоносов-Ленин-Сталин, от мен да го знаете !
  • 11 ****

    34 31 Отговор
    Нали ако АК-47 беше немски,или немска разработка,Германците щяха да имат претенции,и щяха да водят дела да съдят Русия за производството му без патент,ама умниците тука, чули недочули нещо,пишат ли пишат.

    Коментиран от #32

  • 12 Niko

    18 13 Отговор
    Те затуй загубиха войната,или всички войни.
  • 13 ААА

    27 7 Отговор
    Сред нашите нелишени от хумор ловни среди ,казваме на някой колега , на който не му върви стрелбата, че пушката му е крива ,или " кюшелийка" (за стрелба от кюше) . През ВСВ германските инженери са развивали своята оръжейна индустрия в желание да наложат превъзходство. Създали са както добри и переспективни оръжия , както и откровени глупости, и този екземпляр ,дето само хаби патроните , може да се причисли към тези глупости. Основната част от налягането на газовете се извежда навън, иначе проектила би заклинил в цевта. В резултат , слаб дозвуков изстрел , без жироскопично центриране , без шоков ефект , а за точност просто е безсмислено да се коментира. Прави войника пъзльо , да се крие зад стени , вместо да атакува, или да води точна стрелба по врага . И като се крие зад стена , какво пречи на противника само да изстреля един снаряд и да го погребе със сградата. Никой не е спечелил война криейки се от куршумите.А и не се е наложило в бъдещето.

    Коментиран от #27

  • 14 stupid dog

    15 29 Отговор
    АК,стреля не точно, неудобно оръжие!

    Коментиран от #23, #55

  • 15 Андрей Найденов

    35 17 Отговор
    Ако талантливият М.Калашников на 23г.е измислил и произвел (сам) АК защо до 90 и кусур години не е създал нищо друго с което да го запомним?И какво прави Шмайзер в СССР и по точно в Ижевските машиностроителни заводи от 1945 до 1953г.?И то на заплата от умопомрачителните за времето си 2000дм.Интелигентният човек винаги е готов да промени мнението си,като прочете фактите!Между другото АК почва да се произвежда не както ни учеха в казармата през 1944г. а през 1953г.
  • 16 гост

    5 1 Отговор
    Статията е за снайпер!Снайпериста,трябва нещо да му се случи,за да не улучи целта!
  • 17 ВАГ

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Не ,че не могат а имат забрана ,какво мислиш ,че прави американската армия в Германия (която е повече и от тази в Ирак,Афганистан) ... ако отпадне забраната ,то след 5-6г няма да има спорове кой е най-добър във военното производство.
    Все пак и американските и руските оръжия се правят с немски машини.

    Коментиран от #22

  • 18 груйо

    5 3 Отговор
    В крайна сметка чия разработка е АК-47 ?
  • 19 Ветеран

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Андрей Найденов":

    Жалко , " прозрението " ти не е може да завладее света ! На петте континента го знаят : АВТОМАТ КАЛАШНИКОВ !!!
  • 20 Първан

    8 8 Отговор
    Служих войник през 1971-73 със зачислен АК с номер 2545,помня го.
    До сега не знам чия разработка е.Немска или руска.
  • 21 гост

    6 5 Отговор
    На Мишката е ,първообраза!

    Коментиран от #45

  • 22 Един ....

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "ВАГ":

    Сигурно си ги пообиколил тези руски и американски заводи , та знаеш с какви машини работят .
  • 23 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "stupid dog":

    Ти пишеш не грамотно !
  • 24 Андрей Найденов

    13 7 Отговор
    До преди около 250г.хората са вярвали,че земята е център на вселената и слънцето се върти около нея.Аз не очаквам да забрвим само за трийсетина години соц.пропагандата която пи облъчва от 1945г. та и до днес.Човек трябва да мисли не само да слуша.

    Коментиран от #28

  • 25 куку руку ку

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Ако Германия беше спечелила войната 7.92/33 щеше да е масов, а 7.62/39 щеше да е неизвестен...
  • 26 stupid dog

    3 2 Отговор
    Коментар 23,нека и аз един път да бъда грешник!
  • 27 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "ААА":

    Не го прави пъзльо.Към края на войната те просто нямат резерви от хора ,това е.
  • 28 Бай хой

    22 16 Отговор

    До коментар #24 от "Андрей Найденов":

    Ами мисли бре, ама с главата си. След 1945 година България просперира до 26та икономика в света. Население над девет милиона добре образовани Българи. Най мощната и модерна армия в рвгиона. Безплатно образование и здравеопазване и т.н. Това са фактите. А сега?

    Коментиран от #30, #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    21 15 Отговор

    До коментар #28 от "Бай хой":

    просперира до 26 икономика в света????!!!!хахахахаха!!!!тва е даже по-смешно от това че калашников е създал автоматичната карабина.българия така просперира че като паднаха границите 3 млн. българи през глава се спасиха в западна европа и сащ и продължават да се спасяват благодарение на посткомунистическото състояние на обществото и държавата ни.и интересно що никои от проспериращите не избяга в северна корея или куба,където продължават да просперират?смяхх!

    Коментиран от #33

  • 31 стоян георгиев

    18 14 Отговор

    До коментар #2 от "Андрей Найденов":

    калашников не е бил в състояние да начертае автомат калашников,камо ли да го измисли.така е обаче не само с калашника така е в ракетната или автомобилната съветска индустрии.лошите фашисти направили да речем американската ракетна програма ама съветската била направена от други ама пак фашисти.сега другарите изпадат в ужас като се види истината и реват като карпатски мечки след като истината излиза на яве.само че тя няма как да се скрие уви.след като крадат немските военни и цивилни технологии в ссср са неспособни да ги развият и ги ползват и до днес така както са ги откраднали,а уви вече са минали над 70 години .

    Коментиран от #38

  • 32 Уес

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    То и москвич е немски.След войната руснаците са преместили завода с инжинерите в Москва.Първия модел е абсолютно копие на опел кадетт модел 1938г.А за Хуго Шмайзер ?Бил е в дълга командировка в Русия с целия си екип и семействата им.Пуснали са го да се върне в Германия юашко преди да почине от рак???

    Коментиран от #35

  • 33 Бай хой

    8 8 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Хелоу десиии. Ма ти цъфна бе. И са изряза пак. Не спомена кое от написаното от мен не е факт. И вярно избягаха Българите но когато комунизма си отиде. За съжаление и Бългсрия си заминава. А как смееш да се сравняваш с докаьали се световно признати изобретатели. Та Калашников има и други изобретения и патенти. Още првди изобретяването и конструирането на АК47 има негови разработки при танкостроенето. Десо, Димирова що си не гледаш пералните и ютиите.

    Коментиран от #39, #43, #49

  • 34 Политкоректен

    7 6 Отговор
    На мен пък едно птиченце ми каза , че бай ти Хюго копирал АВС 36 на Симеонов. Апропо , в нета могат да се намерят снимки на германски войници , захвърлили пушките си и грабнали руски АВС и СВТ .
  • 35 Бай хой

    6 4 Отговор

    До коментар #32 от "Уес":

    Видяли ра. Излиза че за Русия са работили все известни и талантливи германци. А при нас са творили само дебили и резултата е същества като теб, дет преиначават исторически събития и факти според бляновете си. Ма то си има психиатри ра. Оди и апчитата редовно.
  • 36 Доктор Охболи

    13 2 Отговор
    90-градусова кривина?! Само възпален мозък може да повярва, че куршум може да излети от сгъната под прав ъгъл цев. Що се отнася до щурмгевера и калашников: идеята за газотводен механизъм е италианска доколкото съм чел и е от 20-те години. Овен това има принципни конструктивни разлики мжду щурмгевера и калашников. За всичко това може да се прочете в нета...но само ако наистина искате.

    Коментиран от #37, #52

  • 37 Бай хой

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "Доктор Охболи":

    Е па то тия пушки са изобретени от родните хайдути ра. Не си ли чувал за пушка маркучлия? Иначе за другото си прав.
  • 38 Бай хой

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Димитеовааа, я вземи та обясни квой туй нящу автоматична карабина. Ма ти си било много изобретателно бееее. Мчи изкарай си патент.
  • 39 стоян георгиев

    18 9 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    ами през комунизма нямаше ка да избягат бе убавец.тогава в тази развита икономика всеки дето се опитваше да избяга бе разстрелван на границата.българия изчезва именно заради това,щото е болна от комунизъм една много тежка и трудно лечима болест.тя води до мързел,импотентност,корупция и постоянно мрънкане.заболяването е в напреднала фаза у нас и няма тенденции за оправяне.
    световноизвестния калашников няма никакви изобретения и доработки.единственото му изобретение е как да се стреля с пистолет от танк.справка биографията му в руското вики.и не аз съм го пренебрегнал калашников ,а вашия вожд другаря путин,които не позволи калашников да получи права върху патента си за автомат .днес калашникови не получат и рубла от изобретението на дядо си,интересно защо?ти можеш ли да ми отговориш на този въпрос.има и по-лошо ,путин приватизира фирмата в русия произвеждаща автомата.та кои пренебрегва великия отркивател а?смяххх!

    Коментиран от #54

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 висок

    1 3 Отговор
    Ето и как е направена руската атомна бомба:
    http://www.168chasa.bg/article/6285538
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    17 11 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Понеже бях на 17-18 години, когато формално падна управлението на овчарите-комунисти, най-простия и селяндурски сбирщок от малоумни и кръвожадни цървули, които биха могли да се сбЕрат из оборите на Отечеството, да ви кажа - Не вярвайте, че тогава България е била хубава и спокойна. Ще разкажа на малките, за да не вярват на старите:
    1. В България се строеше грозно и некачествено. Липсваха всякакви инструменти, машини и материали, липсваха и нормални кадри. Не се спазваха никакви норми. Липсата на качество е видно и до днес. Говореше се, че в София има само един пътен участък, който е построен според нормите. Той се намира между Орлов мост и Университета.
    2. Хората бяха изолирани и в мнозинството си прости. Скотове.
    3. Мърсотията беше повсеместна. Млякото прокисваше поради липса на хигиена и хладилни камиони, а не защото беше истинско.
    4. Легендарните разкази за басейните, в които се правеше киселото зеле и циганина, който ги разбърква с вила и се секне....
    5. Плъховете, които запушваха крановете за боза.
    6. Обществените тоалетни излъчваха нечовешка смрад, а ползването на нарязан вестник закачен на ръждив пирон за бърсането на задници - норма. Весникът се е ползвал и от Балкантурист.
    7. Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за нечовешки лукс.
    8. Парцали и лигнин помагаха на дамите всеки месец.
    9. Външните кенефи бяха във всеки двор, а населението ги смяташе за удобно предимство.
    10. За пречиствателни станции и норми в сметосъбирането не мож

    Коментиран от #57, #62, #66

  • 44 Какалашата

    9 6 Отговор
    Болшевиките винаги са били copy-paste панимаеш.
    От тъп и вечно пиян народ какво искаш да ти измислят -
    те каквото са успяли са измислили `Водка и сельодка`
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Иван

    14 1 Отговор
    Толкова сте прости и ограничени.Добре че сме само 7 милиона.Тежко и горко на света ако бяхме 1 милиард българи на тази планета.
  • 47 аврамъ бакалинъ

    6 2 Отговор
    Не разбрахте ли че руснаците освен да копират друго не могат ,АК-47 г. Аа шмайсера е 43г. го има алайф , мислете малко преди да пишете ако има с какво..

    Коментиран от #48

  • 48 das reich

    8 2 Отговор

    До коментар #47 от "аврамъ бакалинъ":

    Даже не могат и да го прекопират!!!!!!
    Хващат Хюго със семейството му и го карат в СССР да преработи Щурмгевера, така, че да е по удобен за масово производство!
    И, тъй като няма как да кажат на хората, че най-доброто оръжие в Света е измислено от германец, враг на СССР, създават мита за "човека от народа", Калашников, който без образование, ценз и опит, както си лежи в болницата, изведнъж го осенява идеята за ново оръжие. Невероятно, но хората се хващат на дъртата лъжа. Даже на паметника на Калашников има един Щурмгевер, в почит на Хюго или от угризения на съвестта за голямата измама.
  • 49 das reich

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    Ами как да заминат преди да си отиде комунизма, като ги държаха насила в България, с оръжие бе, тъпанар.
    Вие долните комунета, колкото и да изопачавате историята, ние помним и ще го предадем на децата ни, за да знаят истината за комунизма, фашизма и други терористични и авторитарни режими.

    Коментиран от #58

  • 50 123

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    хахаха, защо мислиш, че катюшите са някакво чудо-оръжие? Немците също са имали реактивна артилерия. Катюшите са предназначени за стрелба по площ, не по цел. Те са силни само при определени обстоятелства. Само когато обстрелваш противник, който не се е окопал добре и когато знаеш с голяма точност къде е разположен този противник. Между другото повечето от камионите, на които са били разположени катюшите са били американски - студебейкър. ;)
  • 51 Биг Дик

    6 3 Отговор
    Що си губите времето да разясняват на червените дебили,а не им ЕПМ и предатели!
  • 52 123

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Доктор Охболи":

    Хюго Шмайзер заедно с други немски оръжейни специалисти прекарва няколко години след войната в Ижевск, там където се разработва и произвежда АК. Как мислиш, защо рашките са ги държали там толкова време? Самият Калашников казва, че Хюго Шмайзер му е давал съвети. Не казвам, че Шмайзер изцяло е конструирал АК, но даже според официалната информация има участие в създаването му, а е много вероятно да е имал и много голямо участие в конструирането на АК.
  • 53 Андрей Найденов

    4 4 Отговор
    Как беше изградена БГ границата по време на соца.Нали не сте забравили за бодливата мрежа с ток по нея изградената на няколко стотин метра та дори и до над километър преди браздата,и при задействие от нарушител граничарите се разставвяха по границата за да не избяга някой към упадащия капиталистически свят.А че до Кюстендил,Петрич и други погранични градове се стигаше само с открит лист който не се вадеше за всеки българин!А и не знам и не съм чул някой отвън да е бягал към България дори и с намерение да ни трови и убива или както беше модерно да се казва ДИВЕРСИЯ.Всичко това трябва да се знае от младото поколение.И знайте АК е сто процента немска мисал и разработка на руска територия,това показват фактите.И за това,Аз и другите мислещи хора нямаме вина.
  • 54 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Радвам се че има нормално мислещи хора в България за разлика от тия комунисти егоисти които 29 години правят саботаж на демокрацията затова и тя е такава при нас.

    Коментиран от #68

  • 55 Пиленца на грил

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "stupid dog":

    Някога стрелял ли си. И ако случайно си явно не знаеш как!
  • 56 Слава РОСИИ!

    5 5 Отговор
    Колкото и да лаят по Русия и по земята да се тръшкат еврогейци и демократи сами си го навряхте този чеп! Честита нова цена на ток и газ!!!!Поръчайте за "армията" такива пушкала,със сигурност са по ефтини но ще плашат гаргите! Чичо Цвък дето лае срещу Русия да купи и аероплани втора употреба ......то май живота стана втора употреба! За 30 години само кражби и рабско смирение!ЧЕСТИТО!
  • 57 Белчо

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Моля те, кажи къде си - искам да дойда и да ти дам е по-здрав.
    По-мерзко изказване, по въпроса не бях чул или чел. Толкова анти-българска плювалня ,няма никъде.
    Публикувано във факти.бг: 2. Хората бяха изолирани и в мнозинството си прости. Скотове.
    Ето за това изказване, ще ти направя вечна усмивката - от ухо до ухо.
    Ти си болен мозък- и се спестявай соросовите доларчета - ще ти трябват за медицински услуги.
    Наистина ще те намеря - обещавам ти.
  • 58 Бай хой

    4 4 Отговор

    До коментар #49 от "das reich":

    А ще им предадете ли че тогава България бе с 26та икономика в света. Че Българската Народна Армия бе най мощната и мдерна в региона. Че нямаше безработица и на Българите не им се налагаше да слугуват по света. Че образованието бе безплатно. Че здравеопазването бе безплатно. Че във всеки град имаше болница и гимназия. Че във всяко село имаше училище и здравен пункт. И учителите не се натискаха да заминават на запад за да прислугват на старци и болни. Че тока бе 2ст. за киловат. Че бензина бе 76ст. Че всеки Българи. Можеше да ползва почивна станция на море или планина на символични цени. И всичко това сасипано в интерес на западните колонизатори.
  • 59 Гост

    1 2 Отговор
    Уникални коментари, толкова много простотия и глупости на едно място скоро не бях чел. Поне като не знаете не пишете глупости че се излагате. АК47 си е точно копие на Sturmgewehr 44 с някои изменения. Както и някои други оръжия са сходни с други.

    Коментиран от #60

  • 60 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    По твоята логика ти си точно копие на бостонския удушвач.
    Оръжията се окачествяват според калибъра, системата, ударно-спусковия механизъм, мерните прибори, каналите на цевта, затворният механизъм. Кое точно от изброените е точно копие? Май само опорната точка от козяк.
  • 61 гост

    2 3 Отговор
    Коментар 57,от този по голям циганин няма,един стаж няма,не знае що е строителство,а живее в построен от комунистите блок.Една тухла не е вдигнал през живота си!Ръцете му ,друго хващат,работа не!Този е търчи лъжи!Само интриги,кавги и лъжи!
  • 62 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    хахаха...Може рано да си офазил, но за сметка на това качествено, наборе! Истината има различни лица!Да изтъкваш само едно, да се правиш на капацитет и да си затваряш очите за останалите си е форма на дебилизъм. УСПЯЛ СИ! БРАВО!
  • 63 гост

    1 1 Отговор
    Господин Фрапе ,я ми кажи ,тези пиленца на грил ,какви ,са? Питам те,защото си главния ,и аз не зная как да кажа!Що не си гледате ,вашето майчино мляко,за чуждо да гледаш е грях! Кюлотите,трябва да се срамува от живота си!
  • 64 Луда 🐞

    2 1 Отговор
    Белчо, много ти благодаря!Такива,това заслужават!Намери го!
  • 65 Бобан

    3 0 Отговор
    Аз се чудя колко от коментиращите тук са държали Калашников в ръцете си. Изобщо не сте наясно с концепцията и приложението му. АК47е създаден за Огнева мощ. Целта не е висока точност, а масиран обстрел , пробивна мощ на сравнително далечно разстояние. Особено подходящ и Предимно за щурмова атака на пехота и десантчици. При карабините концепцията е друга. Те са създадени за висока точност на единичен изстрел и далекобойност. Изобщо да се сравняват такива оръжия е признак за некомпетентност
  • 66 един

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Въпрос на гледна точка:
    " Не вярвайте, че тогава България е била хубава и спокойна."
    Явно или си фен на циганите, престъпниците, наркоманите, педеRaсите и прочие отрепки, или си част от тях, доволен си от беззаконието и корупцията, и "спокойно" може да си изпростяваш.
    "В България се строеше грозно и некачествено" М даааа, затова 80% от междуселищната пътна мрежа на България е от онова време, а модерната и нова издиша не на 50-тата година, а на 5-тата?! И може би затова в момента държавата налива милиарди в пудрене на некачествените 50 годишни панелки, вместо да ги събори и изгради от нулата, нали? Да видим какво ще е състоянието на санираните блокова само след 5 години, не след 50!
    "Хората бяха изолирани и в мнозинството си прости" То и класациите някога така казваха, че сме най-простите в Европа, нали?! А сега какво ли казват? А за изолацията само е ще ти кажа, че кината, театрите, летните кина, пространствата пред блоковете след работно време някога бяха пълни с "изолирани хора"..не като сега!..абе замисли ме...някога циганите бяха изолирани в бараки покрай предприятията, да не би да си от тях?! Ако ДА, приемам ти твърдението!
    Знаеш ли какво има в момента в киселото зеле, бозата, бирата, саламите, кренвиршите...?! Най-добрата съставка, ако изобщо я има в изброеното по-горе ще е циганинът, който се секне, а плъхът в саламът ти ще е просто луд късмет.
    "Стая в курорт със санитарен възел се смяташе за нечовешки лукс." Ти къде си ходил изобщо, щото ост
  • 67 Кало

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    Катюшите също са копирани от немско оръжие Незнайко прочети и стани Знайко
  • 68 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Гост":

    комунизма е много сериозна болест,а народа ни е силно болен от нея.тя води до импотентност ,мързел,корупция и постоянно мрънкане.тия завършени индивиди на късния соц днес са моралния ,икономическия и политическия стожер на българския народ.именно заради тях и изчезваме като народ,но те продължават с тъпотиите си и лъжите си.сега като в русия се настани милиционера на кгб и им даде малко увереност и смелост станаха и максимално нагли и кресливи.една от мантрите им след евроскептицизма е величието на съветската мисъл и немогат да се примирят с истината за нея.фактите че фашистите са създали калашников или съветските ядрена и ракетни програми направо ги побърква.тва че съветските камиони всъщност са американски такива и че след въпросните кражби 70 години само пребоядисват краденото също много ги дразни ама кво от тва?
  • 69 Андрей Найденов

    3 1 Отговор
    За това,че АК е немска разработка повече няма да ви обяснявам,всеки да вярва в каквото си иска.Искам да ви запозная с малко данни за любимият на някои СОЦ.Населението на Русия е около 2.5процента от жителите на земята,а на тяхна територия лежат над 40процента от всичките земни богатства и въпреки това във всеки западно европейски бар можеш да си поръчаш рускиня за 30 евро. Това дами и господа е любимия Ви СОЦИАЛИЗЪМ който ни оправлява и нас 45 години.И да Ви попитам всичките които толкова възхваляване Русия(СССР) във вашите домове имате ли нещо произведено в Русия?

    Коментиран от #70

  • 70 Бай хой

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "Андрей Найденов":

    Айнщайн, я ни обясни сега в кой точно западно европейски бар си си поръчвал рускиня за 30 евра? И рускиня ни е била или украинка. Нещастнико знаеш ли колко българки заработват като проститутки в любимия ти запад? А колко са проститутките от западен произход? И най вече ги бием всичките по политически проститутки. И какво общо има всичко това със изложеното в статията уродливо изделие на шмайзер? Такова недоразумениеш може да сътвори само болен мозък. Оръжие което няма как да насочиш в съответствие с балистиката на куршума. И този идиот наричате гениален конструктор?
  • 71 Преброяване на бесните язовци

    2 1 Отговор
    Чудно как руснаците не са си присвоили и това изобретение на Хюго Шмайзер, както направиха с АК-47.

    Коментиран от #72

  • 72 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "Преброяване на бесните язовци":

    А забрави да споменеш че Менделеев е првкопирал таблицата от менделсон. Не е истина кво си саше.