Last news in Fakti

8 Юли, 2018 12:00 15 338 8

20-патронният револвер на Лефуше

  • револвер-
  • 20 патрона-
  • лефуше
20-патронният револвер на Лефуше - 1

Години преди Дардик френският оръжеен конструктор Йожен Лефуше също работи по увеличаването на бойния запас, създавайки през 1864 г. 20-заряден револвер.

Оръжието на Лефуше е двуцевно, като цевите са разположени една над друга и всяка една съвпада със съответния ред патронници, наредени в два реда по 10 в барабана.

Въпреки революционната за времето си система, револверът на Лефуше не успява да се наложи като основно оръжие, макар да се използва във войните по онова време.

20-патронният револвер дори е изместен от шестпатронния модел револвери, който Лефуше предлага по това време, пише security.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оръжейника

    13 19 Отговор
    Абсолютното френско безобразие! льо скарб

    Коментиран от #5

  • 2 werth

    5 7 Отговор
    АБЕ БАТКИ, Я ПРОВЕРЕТЕ КОГА Е ВОЙНАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА АМЕРИКА!!!

    Коментиран от #6

  • 3 ГосТ

    4 1 Отговор
    И кой има не малка заслуга за тая независимост ; )
  • 4 deadman1488

    5 0 Отговор
    SSupeeer пищовленце
  • 5 плевен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Оръжейника":

    Защо мрънкате?Не ви ли кефи фантазията на този човек?
  • 6 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "werth":

    Явно имат предвид войната между севера и юга-от 1861 до 1865г.Чувал ли си за нея?

    Коментиран от #8

  • 7 RIDIK

    2 0 Отговор
    Този пистолет и самият патрон са крачка в развитието на огнестрелното оръжие. Без тези крачки още щяхме да ръчкаме с шомпола и да носим барутница. Ако обърнете внимание петлето "захлупва" външния край на барабана. Това е така, защото патроните имат един щифт, който стърчи на страни в задния край на гилзата и който трябва да бъде ударен при изстрел. Ясно се виждат на барабана прорезите за този щифт в гнездата за патроните. Интересно решение е стрелбата с вътрешния и външния ринг с патрони на барабана. След изстрелването на вътрешния се избутва една пластина на петлето, която започва да достига пластините на патроните от външния ринг. Така се избягва възможността от едновременен изстрел с двете цеви. Увеличава се и стъпката за въртене и осовата фиксация на барабана. Патроните носят името на създателя си и са били в производство и въоръжение. Този патрон и оръжейните системи създадени за стрелба с него се изучават във всички сериозни, военни и полицейски училища по света, включително и у нас. По някога във "Факти ..." има какво да се научи, въпреки тоталното безхаберие, което ви тресе.
  • 8 werth

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Не само съм чувал, но и знам в подробности. Войната за независимост на САЩ /13-колонии всъщност/ за почва с подписването на Декларацията за независимост на 4.Юли 1776 година и завършва на 3.Септември 1783 година с подписването на мира в Париж. По това време оръжията са все още с кремъчно запалване.