19 Ноември, 2018 20:25 6 575 29

Илон Мъск овладява ниската орбита

  • илон мъск-
  • интернет-
  • starlink-
  • spacex
Илон Мъск овладява ниската орбита - 1

Компанията на Илон Мъск SpaceX, заедно с още три бизнес партньори, получи разрешение от федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) да организира и направи планираната гигантска мрежа от спътници и спътникови връзки.

Реализацията на проекта Starlink включва 7 500 спътника, работещи в т.нар. V-диапазон и в ниска орбита - 335 - 346 километра и още 4 425, които ще работят на височина 1 110 - 1 325 километра.

С извеждането на спътниците в космоса ще се заеме ракетата Falcon 9. Мрежа от наземни станции ще получават спътниковият сигнал и ще го разпределят. Според Мъск амбициозната програма ще доведе до нова епоха в развитието на интернет.

Ниската околоземна орбита попада между границите на атмосферата и радиационните пояси. Границите на ниската орбита не са твърдо определени, но обикновено се приема, че орбита с височина от 200 до 1200 км е ниска околоземна орбита.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насран русофил

    20 11 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин

    Коментиран от #3

  • 2 Тъпи американци

    20 21 Отговор
    Нас някой пита ли ни дали може да ги пускат, ами ако някой падне и ме убие кой ще плаща

    Коментиран от #8

  • 3 Шойгу

    26 20 Отговор

    До коментар #1 от "Насран русофил":

    Някаква си федерална комисия дала разрешение. Над руска територия то важи ли? Само питам, че наскоро въведохме в експлоатация нови лазери, а и МИГ-31БМ има противоспътникови ракети.

    Коментиран от #6, #9, #11, #28

  • 4 РОСОМАХА

    8 6 Отговор
    Адмирации
  • 5 СЪРП И ЧУКундур

    10 13 Отговор
    измислил го е руснака бреей
  • 6 Преброяване на бесните язовци

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Хахахах к'во си въвел пък ти ве??? "Наскоро въведохме"... Пхахахахах рушняците не те броят за жив, ама видиш ли, "въвели" сте нещо си. Абе това руските подметки бутат масло като Лада 1500.

    Коментиран от #12

  • 7 Driving pleasure

    9 14 Отговор
    Е аре нема нужда - тоя друсалник нека си следи зомбираните сектанти като им продава боклуците си - нямам желание да ме наблюдава и мене 24/7
  • 8 гост

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпи американци":

    Абе "острия" , ти СПЪТНИК виждал ли си паднал , бе мушморок ?? Да не говорим , че само полза ще има "да те убие" , ама за съжаление ще е станал на дим стотици километри преди да го забележиш даже , да не говорим да разбереш какво става !! Айде поне като пишете , гледайте да не са небивалици дето и циганите умират от смях от тях !!
  • 9 гост

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Ами колкото руските спътници имат разрешение да преминават над американска , толкова и американските над руска , за твое най-голямо съжаление , да не говорим , че в космоса "територии" НЯМА !!!!! А за другите глупости , трай си поне да не ставаш за смях , то и дотука се видя колко ти е "знаенето" !!!
  • 10 Иванов

    8 0 Отговор
    Скайнет срещу Хидра!
  • 11 русия е джудже

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    Искам да ми я покажеш ,тая ракета ,дето ще свали спътник на 1300 км от Земята.Осъзнаваш ли руснаците какви космически джуджета са пред САЩ ?

    Коментиран от #18

  • 12 Шойгу

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Преброяване на бесните язовци":

    Чукча преброител. Комплекс за поразяване на сателити на ниска орбита (до 400 км) 30П6 Контакт, носител МИГ-31. Система за насочване - наземни радари и/или лазер. Разработка на 'Алмаз Антей", последен успешен тест през 2018 г. Китайците свалиха собствен сателит на орбита 900 км с балистична ракета, потвърдено от всички западни медии. А както знаем, китайците копират руски технологии в ракетостроенето.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Шойгу":

    Значи остава да ги питаш имат ли 12-13 000 (!!!!) бройки такива и евентуално още толкова резервни , без да броим 15-20% брак и неуцелили , щото ако не забеляза за такава бройка сателити иде реч , а пък и американците могат да повторят и потретят , да не говорим как ще "гледат" докато "свалят" първите , а твоите къде ще търсят "финансиране" от МВФ , ахахаххах ??!!

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТАА ЦЕНТРАЛА НА МВФ И ТЯ МОЙ ДА Я УЦЕЛИ

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    НЕЩО.ТОГАВА 99'/" ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ША ПРАЗНУВА.....
  • 16 То и на америкянците ще им е скъпо

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ако имат да свалят няколко хиляди микро сателита.

    Иначе е хубаво чакам конкуренцията на иридиум.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 12345

    4 1 Отговор
    Майко мила. 7500 и още 4425 и поне още два пъти по толкова дефектирали и паднал. И това кога ще е реализирано. Дори няма посочен срок. Ако изстрелват по 10-12 годишно след около 1000 години може да го видим реализирано. Обаче как хубаво звучи, как гали нежното джендърско ушенце? Велик е Мъск, велика е америка, велики сме.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Японеца

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "русия е джудже":

    Американците купуват двигатели от Русия.Пък кой е джуже, не знам?
  • 19 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    Затова ще ползват фалкон 9, а може би и хеви, като един стандартен фалкон може да изнася по 6 сателита наведнъж, хеви 20-30 да изнесе на един път, а за БФР може много повече от хеви, не се знаят още спецификациите и размерите, но ще са необходими едни 200 изстрелвания, за да се постигне целта, зависи каква е честотата на изстрелване. Засега доказаха, че могат на две седмици да пускат по една ракета, така че един екип, който се занимава само с това, ще може за няколко години да го реализира. СпейсХ изпозлва единствен течен метан за гориво, изключително евтино. Щом се захващат с това няма как да не им е по силите и да нямат капацитета. Виж: https://www.youtube.com/watch?time_continue=231&v=AdKNCBrkZQ4
  • 20 Нито си първия, нито ще си последния

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    ... който казва че Илон Мъск се е захванал с нещо неизпълнимо. Има срокове, въпреки че не са споменати в статията и за твое съжаление, не са безкрайни, а приключват през 2024 година. Споменатите от тебе 10-12 бройки годишно , всъщност могат да се изстрелват при всеки полет на Спейс екс, като допълнителен товар към платените му курсове. Ако направи самостоятелно изстрелване може да качи няколко десетки от спътниците си с едно изтрелване. Новата му ракета има теоретична възможност за
    повторно изстрелване през 24 часа. Сам можеш да сметнеш за колко време ще ги качи, дори да прави по два курса на седмица.
  • 21 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "То и на америкянците ще им е скъпо":

    Иридиум в сравнение с това е като кроманьонец срещу извънземен , айде да се уточним !!! Даже GPS , Galileo и ГЛОНАСС ще са безвъзвратно остарели и излишни когато това е факт !!!
  • 22 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "То и на америкянците ще им е скъпо":

    И чии ще са тия "няколко хиляди" ??? На Раша ??? Моооже , ако целия бюджет за "отбрана" за 5-6 години го "пренасочим" , хахах !! Ама тогава да не се окаже , че солдатите са пукнали от глад , а "господа офицерите" са разпродали ракетите за "бутилочки" , хахах !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 12345

    1 1 Отговор
    То хубаво, но не е ясно кой ги е поръчал, кой ще ги произвежда тези спътници? Май Илончо пак само мята въдици и прави кеф на фенките си. А иначе всичко е точно.

    Коментиран от #25

  • 25 То какво ли си разбрал

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "12345":

    Никой не ги е поръчал, те ще са си негови. И никой няма да ги произвежда, ще си ги произведе сам. После всичките приходи от десетки милиарди годишно от Интернета който ще предлага, пак ще са си за него.

    Коментиран от #26

  • 26 12345

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "То какво ли си разбрал":

    Илончо прави всичко с огромната финансова подкрепа на американското правителство. Без държавните субсидии може само да си пафка тревицата. Аз и през 2024 година ще си ползвам почти безплатния нет на местните доставчици, ще си карам дизеловия джип, а Вие готините еко-джендъри си купете Тесли и нет от Илонката.

    Коментиран от #27

  • 27 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    А ''местните доставчици" как се свързват , по водопровода , хахахах !!! Или специално заради теб ще платят двойно на някой друг , ако го има де , щото дребните обикновено на загуба не работят , не си ли забелязал , хахахха !!!
  • 28 до свалящия спътници

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шойгу":

    #3 #12
    "Публикувано във факти.бг: Някаква си федерална комисия дала разрешение. Над руска територия то важи ли? Само питам, че наскоро въведохме в експлоатация нови лазери, а и МИГ-31БМ има противоспътникови ракети"


    Потресаващо невежество и безсмислена глупост е написаното от теб. Първо става въпрос за комуникационни спътници и защо веднага го обръщаш на война и сваляне с оръжие? И второ по-важно - за национално пространство се счита границата до 100 км от Земята, оттам нататък национални граници няма. Вземи се ограмоти и виж, че в написаните в статията граници (ниска околоземна орбита) се реализират основно полетите с хора, вкл. и тези на МКС. В описания диапазон летят и военни спътници (шпионски) и никой никого не сваля, поне в мирно време. "Мисленето" ти е типично на проруски евтниджос пропагандатор.
  • 29 Rado

    0 0 Отговор
    Тогава руснаците да си изтрелят техни спътнице за навигация и който не харесва американски съптици да не използва GPS