21 Май, 2019 11:12 32 947 16

Включен климатик и отворен прозорец - вредно ли е за колата?

  • климатик-
  • климатроник-
  • съвети
Включен климатик и отворен прозорец - вредно ли е за колата? - 1

Мнозина от по-опитните водачи на моторни превозни средства са убедени, че при включен климатик в колата, всички прозорци трябва да бъдат затворени. Вярно ли е това, обаче? Отговорът е положителен, но само отчасти. Започваме с това, че да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно е нерационално - първият охлажда салона, а вторият вкарва огромно количество топъл въздух.

Всъщност обаче е много важно каква е климатичната инсталация на вашия автомобил. При обикновените климатици няма т.нар. автоматичен режим и респективно датчик за температура в купето и при тях работата е една и съща, независимо дали е отворен или затворен прозореца на колата. При тях, ако ви е комфортно, можете да карате на климатик и с отворен прозорец.

При климатрониците обаче нещата са доста по-различни. Там присъства електроника, която определя температурата в купето и пуска определено количество студен въздух в него. При този вид климатични системи да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно не е добре, защото електрониката отчита различни данни и товари допълнително климатичната система.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огняра

    57 11 Отговор
    Е па я искам да знам кат карам на климатик и пръдна,да отворя ли прозорците или не?

    Коментиран от #5, #15

  • 2 гост

    74 1 Отговор
    Дори е препоръчително при загрята кола да се отворят прозорците, най-вече задните, за да може да се извърши циркулация и да се отдели топлият въздух от купето на колата. За минута-две, след това се затварят и климатика охлажда наличния въздух по-лесно, по-бързо и се изисква по-малко енергия. Всеки знае, че кола, престояла на слънцето, съдържа въздух, който се нагрява до поне 60-70градуса, а отвън температурата на въздуха е 25-30 градуса, едно е инсталацията да охлажда от 30 до 22градуса, а съвсем друго е да се опита да свали от 70 до 22градуса. Така че отворете вратите, запалете колата и изчакайте или тръгнете с отворени прозорци ако бързате за първите минута, две. Така е най-добре.
  • 3 Ккк

    47 9 Отговор
    Аз пък лятото кога е най горещо си пускам парното на макс и затварям всички прозорци. Така става като сауна и съм си приготвил буренце с вода и върбови клонки, поливам се и се шляпам, поливам се и се шляпам, досущ като руска баня, водка и сельодка. Ххахаха

    Коментиран от #4

  • 4 Ккк

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ккк":

    Брезови клонки обърках се.
  • 5 Бай Хой

    20 17 Отговор

    До коментар #1 от "Огняра":

    Само ако си се насрал глупако прост като нямаш нищо в кратуната не говори поне глупости.
  • 6 Стамат

    17 1 Отговор
    Аз моята кола като я купих ми казаха ,че е с възможност за поставяне на климатик. Така и не събрах пари да го купя.
  • 7 майстора

    6 14 Отговор
    Пълни глупости ... кое по точно се товари повече на климатичната система ?? Компресора е по-зацепил ли какво ?? фреона е на по-голямо налягане ли ?? Като не си наясно как работи защо пишеш статии ...единственото което се променя е оборотите на перката вътре в купето което винаги може да се коригира с врътката/копчето за степени на въпросната ако не искате са ви фучи....другото което се променя е колко да е отворена клапата за студен въздух ....и ?? силно препоръчвам ако колата е с климатроник никога да не се гаси ..регулирайте си градусите в зависимост от нуждата си и копчето off не го барайте ...всичко с предвидено да е в оптимален режим на работа ...
  • 8 jdm

    4 1 Отговор
    това е все едно да пусна пералнята с отворена... Много ясно че не е добре.

    Коментиран от #9

  • 9 майстора

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "jdm":

    Изобщо нищо общо няма с това тъпо сравнение !!! Все едно да си пуснал печка в къщи и да влиза свеж въздух си открехнеш прозореца без да се налага да плащаш ток !!!-------абе авторчето трябваше да напишеш еи там най-горе че статията съдържа продуктово позициониране !!
  • 10 Ами ако карам зимата😂😂😂на отворен жам

    2 2 Отговор
    Започваме с това, че да се кара с включен климатик и отворен прозорец едновременно е нерационално - първият охлажда салона, а вторият вкарва огромно количество топъл въздух.....😂😂😂😂
  • 11 Townboy

    10 1 Отговор
    Най-голямата изненада е когато на следващото лято включиш климатика и той вземе че сработи.
  • 12 проб

    2 1 Отговор
    вредно е за шафьорот 'щото ще киха повечко парички на бензиностанциите :) разходът ще е поне с 2л. повечко... а т'ва си е 1 кутия цигарки... няма да му е толкоз 'ладно, ако джама му е отворен, ама и няма да настине :)
  • 13 Емил

    4 1 Отговор
    Огняра-Нали знаеш колко прост галош си
  • 14 АзАз

    5 1 Отговор
    Всички знаем, че климатика увеличава разхода (особено на по - маломощните автомобили) и много хора предпочитат да си карат на отворени прозорци. В големите жеги, в трафик, или когато си спрял и чакаш някого това не помага и си пускат климатика. Аз лично карам винаги на затворени прозорци и пуснат климатик без значение от сезона и времето навън. Причината за това е не толкова климатичен комфорт, а по - скоро факта, че искам въздуха, който дишам да мине през филтър и да го попречисти малко. Така и така дишаме мизерията изхвърляна от дъртите барутници, поне да намалим мъничко съдържанието на прахови частици, сажди и тук там някоя отровна молекула (ако си с филтър с активен въглен). Личен избор :)
  • 15 Пестелив

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Огняра":

    Огнярю, нали чете статията, щом си с климатик може да отваряш прозорците, но ако си с климатроник не е разрешено, дори да се наакаш няма да пипаш нищо, климатроника си знае работата!!!
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор
    ( защото електрониката отчита различни данни и товари допълнително климатичната система ) Има ли значение за системата дали е пусната на МАКСИМАЛНА МОЩ - нон стоп или ще караме с отворен прозорец ??? Със сигурност НЯМА !!! Единственно се товари ДЖОБА НИ !!!