Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 18:45 5 066 60

"Роскосмос" ще строи хотел на Луната

  • роскосмос-
  • patron moon-
  • луна-
  • хотел

Федералната космическа агенция на Русия планира да построи компактен хотел с около 50 легла на повърхността на Луната, съобщава "РИА Новости". Ръководството на "Роскосмос" смята, че наемът на "стаите" ще позволи бързо изплащане на амбициозния проект.

Проектирането и строежът на лунния хотел ще бъдат възложени на държавната корпорация "Стратегические пункты управления", която влиза в състава на космическата агенция. Структурата, която за момента носи работно название Patron Moon, ще бъде съставена от модули, "закотвени" за лунната повърхност с помощта на огромни бормашини.

За захранването на хотела ще бъде изградена компактна атомна електроцентрала. Общото тегло на Patron Moon ще бъде 70 тона, а използваемият обем ще бъде 624 кубически метра.

Стойността на проекта е $462 млн. (€415 млн.). Цената на пътешествие до Луната с престой в стая в хотела с площ 10 квадратни метра ще варира от $10 до $30 млн. (€8.98 млн. - €26.93 млн.), а първите туристи трябва да заминат на почивка на земния спътник през 2028 г. с ракета "Енисей".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквенбург

    46 16 Отговор
    Ще,ще,ще!!
  • 2 100

    43 31 Отговор
    Те рашките нека първо на земята да построят един свестен хотел
  • 3 Пенсионер

    55 28 Отговор
    Нека първо руснак да стъпи на Луната, па после ЩЕ видим.

    Коментиран от #25

  • 4 Сесесере

    37 24 Отговор
    Някъде към 7150 -та година
  • 5 Наблюдател

    34 11 Отговор
    Ще се казва Хилтън.

    Коментиран от #14, #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Американската нация е най-гнусната на св

    30 41 Отговор
    Американската сган може само да руши.
  • 8 стоян

    34 10 Отговор
    Какъв е проблема и ние да се похвалим че ще строим хотел на луната 2085год =обещаването е лесно

    Коментиран от #26

  • 9 jorj

    37 16 Отговор
    Неможе да направиш нещо, там където неможеш да отидеш!!!!! Пияндурски простотии!!!!!
  • 10 Българан Космически

    39 20 Отговор
    Тия наистина ли са толкова тъпи или само Рогозин. За 50 души!!??!!?? Построен от руснаци??!!???? Те едва стигат до ниска орбита, сега изведнъж - хотел. Ами персонал? Жалки лъжливи нещастници.
    Тия могат да построят само Гулаг, и то в Сибир.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Jacques Yvec Moineau

    25 11 Отговор
    Хахахаха! Отворих тази новина само за да чета коментарите!......пак някви партенки в бъдеще неосъществимо време.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    25 7 Отговор
    Руска поговорка - Никой няма да ти даде повече отколкото аз ще ти Обещая
  • 16 Behemoth

    14 12 Отговор
    А България планира да завърши Хемус докато ТИКВАТА не е Фтасъл!

    Коментиран от #17

  • 17 Borislav Popov

    14 12 Отговор

    До коментар #16 от "Behemoth":

    А бе, айде стига се навира и ти навсякъде с тойта Тиква бе, смени я тази плоча, разбрах ме те вече, че си върло комунде и мразиш герберастите.

    Коментиран от #21, #23, #27

  • 18 Йозеф

    18 11 Отговор
    Ватниците искат да проверят дали могат да реализират ядрена авария и на Луната.
  • 19 SS14

    15 14 Отговор
    Руснаците нямат възможност да изпратят космически апарат по-далеч от МКС,което е 300км над Земята ,а какво остава за Луната.Абсолютна невъзможна мисия.Руснаците нямат никакви космически възможности.Идеята на Русия беше да работи заедно с Европейската космическа станция и Европа да ги напътства,ама дали ще стане...Ще видим.

    Коментиран от #30, #31, #32, #33

  • 20 SS14

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Хахахахахха
  • 21 Каза човека

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    който е на всяка манджа мерудия.
  • 22 Цвък

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Не, ще се казва Клинтън
  • 23 Behemoth

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Ша си правя Кот си искам ...а Тиквата проста трябва да бъде споменавана във всеки коментар ....докато Картаген бъде разрушен...и ще посипем всичко със сол....а относно дали съм комунде ...ми аз съм толкова краен индивидуалист ,чеееееее...
  • 24 Townboy

    9 7 Отговор
    Докато великите американци правят опити отново да полетят в космоса, "ушанките" ще джиткат до луната.
  • 25 Ххх

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Ами ако стъпи ? И не намери следи от американските стпвания, тогава какво ще гледаме ? Тогава ще видим "Кон боб яде ли" - както казваше Никола Рударов в ролята на учителя Баръмов - от филма Вчера.
  • 26 ХХХ

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    И с новите Ф ки ли ще летиш до нашия хотел на Луната? Ама само два от тях са двуместни, така че първо ще трябва летец да ставаш.
  • 27 Ххх

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Каскетчо, ти да не би да имаш лични неприятни спомени от навирането на тикви, та толкова се дразниш на човека ?
  • 28 Ххх

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Каскетчо, понеже не съм сигурен дали знаеш, гостиница е хотел по руски. А ти пишеш гостилница Калифорния. Ако действително гостилница ли си имал в предвид, в българския е горе - долу еднозначно на кръчма.
  • 29 Глъм

    0 2 Отговор
    Аз за една стохилядна част от тия пари на Слънчака направо ще се размажа :))
  • 30 Ххх

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "SS14":

    Модел на Луноход 1
    Луноход 1 е първият от двата спускаеми апарата, изпратени от СССР към Луната с цел изследване на нейната повърхност по програмата Луноход. Космическият апарат, доставил Луноход 1 на повърхността на Луната, е Луна 17. Луноход 1 е първият апарат с дистанционно управление, движещ се по повърхността на друго космическо тяло.
    Апаратът е изстрелян на 10 ноември 1970 г. в 14:44:01 стандартно време. Общата му маса е 5600 kg (само на Луноход 1 е 756 kg).
    Луна 17 е изведен от паркова околоземна орбита към Луната и влиза в окололунна орбита на 15 ноември 1970 г. Осъществено е меко кацане в района на Морето на дъждовете на 17 ноември.
    Основният отсек на апарата има цилиндрична форма, покрит е с голям изпъкнал капак. Висок е 1,35 m, с дължина от 2,15 m. Отсекът има осем колела с електродвигатели с независимо захранване.
    Луноход 2
    Автоматичният апарат на СССР Луноход изследвал повърхността на Луната
    Луноход 2 е вторият от двата спускаеми апарата, изпратени от СССР към Луната с цел изследване на нейната повърхност по програмата Луноход.
    Апаратът е изстрелян на 8 януари 1973 г. в 06:55:38 стандартно време. Масата на самия Луноход е 836 kg а общата маса доставена на Луната заедно със спускаемия модул е 1814 kg.
    Луна 21 доставя Луноход 2 на повърхността на Луната.
  • 31 Ххх

    10 11 Отговор

    До коментар #19 от "SS14":

    Как през миналия век американците са летели до естествения спътник, като НАСА все още няма подходяща ракета за това?
    Руски учени доказаха, че Нийл Олдън Армстронг не е бил на Луната. Според тях е изключено американският астронавт да е първият човек, стъпил на Луната.
    Esoreiter.ru цитира директорът на НАСА Джим Бранденщайн, който пред американското списание „The Verge“ казал, че през 2020 г. корабът Ореон трябва да бъде изпратен на Луната, но не със своя ракета. Макар че НАСА вече е похарчила над 14 милиарда долара за разработка на супертежка ракета, тя все още е в етап на доразработка, пише руското електронно издание.
    Оказва се, че тази ракета ще може да изведе максимум 70 тона в орбита. Изследователите си задават логичния въпрос: „Как американците кацнаха на Луната през миналия век?“.
    САЩ все още нямат ракета, способна да изведе тези 140 тона, необходими за полета до Луната. Как НАСА е извършила подобен полет с ракетата F1? САЩ все още купуват ракетни двигатели РД-180 и РД-181 от Русия, но дори с тях извеждането на 140 тона в околоземна орбита изглежда нереалистично. Как НАСА е постигнала това преди половин век?
  • 32 Ххх

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "SS14":

    Русия: "Те казват, че са били на Луната. Ние ще проверим."
    Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично! Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим." Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11". Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.
  • 33 Ххх

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "SS14":

    Предвижда се космонавти да работят на повърхността на спътника на Земята
    Руската ракетно-космическа корпорация (РКК) "Енергия" представи схема на полет и последващо кацане на космонавти на Луната в рамките на конференцията "Корольовски четения", предаде ТАСС, цитирана от БТА.
    Перспективният транспортен кораб (ПТК) "Федерация" и лунният комплекс за излитане и кацане ще бъдат изстреляни към Луната поотделно с тежки ракети "Ангара". Първи ще бъде изстрелян комплексът за излитане и кацане, който ще достигне окололунна орбита (на височина примерно 100 км) и там ще чака "Федерация" шест месеца.
    Когато транспортният кораб "Федерация" и лунният комплекс за излитане и кацане се скачат, космонавтите ще преминат на борда на комплекса. След това ще кацнат на Луната и ще пребивават и работят на повърхността й.
    На връщане от повърхността на Луната ще се отдели само модулът за излитане. Той ще се скачи с "Федерация" и космонавтите ще преминат на кораба, който ще се върне на Земята след отделянето на модула за излитане.
    През март в базата на руския Институт по медико-биологични проблеми ще започне втората част на експеримента "Сириус", който ще симулира полет до Луната и работа на повърхността й. В него ще участват шестима доброволци - трима мъже и три жени. Експериментът ще продължи четири месеца.

    Коментиран от #48

  • 34 asdfgh

    4 4 Отговор
    Тия ни удариха в земята с предприемчивостта си. В Бг измъквахме финансиране със стадиони и детски площадки в села само с пенсионери, но все пак сме си на Земята. В Русия като си нямат ЕС им се налага до Луната да стигнат за да измъкнат някакви пари. Пък евтино вземат-изпращането на един американец в космоса е 80 млн. долара-седем американеца до МКС и ето ти проект на хотел на Луната. И Союзмультфилм ще забележи от далаверата...
  • 35 Borislav Popov

    5 4 Отговор
    Аз отдавна живея на Луната ...
  • 36 onq s konq

    4 1 Отговор
    А бат Бойко ще построи МОТЕЛ на Луната и ще прокара и Магистрала до него...след което Руския хотел ЗАКОНОМЕРНО ще фалира.Нормално Газпром ще драпа да ГАЗИФИЦИРА БГ-Мотела за да не е Русия "капо",но предвидливото НАЛИЧИЕ на БОРИСОВ ХЪБ за Интернационална газ ще забие Руската цена ...под морскотго равнище.

    Коментиран от #51

  • 37 Ххх

    3 8 Отговор
    Ракетно-космически комплекс H-1 (на руски: Ракетно-космический комплекс Н1; разг. „царь-ракета“; индекс ГУКОС – 11А52, накратко Н-1 или Н1) е съветска ракета-носител от свръхтежък клас. Разработена е в средата на 60-те години на 20 век от ОКБ-1 (Опитно конструкторско бюро-1) под ръководството на Сергей Корольов, а след неговата смърт – под ръководството на Василий Мишин. Първоначално е предназначена за извеждане на ниска околоземна орбита на тежка (75 тона) орбитална станция с перспектива да осигури сглобяване на тежък междупланетен кораб (ТМК) за полети до Венера и Марс. С приемане на закъснялото решение по включването на СССР в т. нар. „лунна надпредвара“, програмата Н-1 е форсирана и ракетата става носител на експедиционния космически кораб Л3 в комплекса Н1-Л3 от съветската лунна програма. Цялата пилотирана лунна програма е строго секретна до 1989 г., когато стават известни нейният основен замисъл и техническите параметри на ракетата-носител . На представително съвещание Корольов анонсира еднопускова схема за полета към Луната, подобно на проекта Сатурн V. Ракетно-космическият комплекс вече се нарича Н1-Л3, където Н1 е ракетата-носител, а Л3 – лунният комплекс. Увеличава се стартовата маса на ракетата до 2750 тона и броят двигатели на първата степен. Към трите степени на носителя се добавят блок „Г“ за разгон до Луната и блок „Д“ за преход на лунна орбита и прилуняване.
  • 38 Ххх

    3 7 Отговор
    Ракетата става петстепенна и с увеличена маса на полезен товар в орбита от 75 на 93 тона[12]. На 3 август 1964 г. излиза постановление, в което за пръв път е казано, че важна задача в изследването на космическото пространство с ракетата H1-Л3 е Лунна експедиция. Началото на изпитанията е пренесено за 1966 г. Ракетата-носител във вариант Н-1-Л3 е изпълнена по последователна схема и включва 5 степени, на всяка от които се използват кислород-керосинови двигатели с променлива тяга. За монтирането на такива двигатели настоява Сергей Корольов.Разглеждани са два варианта за двигатели: сегашен и переспективен. По това време СССР няма технологични и инфраструктурни възможности за конструиране и производство на скъпи, високоенергийни кислород-водородни двигатели. Валентин Глушко директно отказва да конструира двигатели с променлива тяга и тяхното създаване е поръчано на авиокострукторското бюро на Николай Дмитриевич Кузнецов, където разполагат с необходимия опит и устройства за регулиране на тягата при самолетните двигатели. Двигателите на Кузнецов не са достатъчно мощни (поради ограничените възможности на производственото оборудване) и затова се налага да бъдат монтирани в голямо количество, което предизвиква редица негативни ефекти[16].В „сегашния“ вариант на ракетата са предвидени 24 двигателя НК-15 за първата степен (по 150 тона тяга) и ежекция.
  • 39 Ххх

    3 6 Отговор
    По-късно, когато Н-1 е модифицирана за полет до Луната, Сергей Корольов добавя още 6 НК-15 в центъра на първата степен (блок А) и се отказва от ежекцията. В „переспективния“ вариант се е предполагало всичките 30 двигателя да бъдат заменени от дузина двигатели с тяга по шестотин тона (подобни на 5-те F-1 при Сатурн V).Един от водещите съветски конструктори, Владимир Челомей, създател на ракетата-носител Протон, намира за абсурден факта на монтирането на 30 двигателя в първата степен. Той направо заявява още през 1967 г., че в този вид Н-1 няма да полети никога. Първият старт на новата ракета-носител Н-1(изделие № 3Л) е даден в 12 часа 18 минути 07 секунди на 21 февруари 1969 г., с товар безпилотен кораб Союз 7К-Л1. В резултат на пожар, възникнал в двигател № 2, огънят обхваща голяма част от основата на блок А. След 68 s пламъците прогарят изолацията на кабелите, включително и на силовите кабели с променлив ток. Тези кабели и контролните кабели на системата за управление на двигателите (КОРД) са били монтирани в общи кабелни снопове. През повредената от пожара изолация се подават фалшиви аварийни сигнали и системата КОРД изключва останалите двадесет и осем двигатели практически едновременно. Ракетата пада от височина 12,2 km по трасето, на 52 km от стартовата позиция. След аварията са разработени ред мероприятия, които веднага се прилагат на следващата Н1-№ 5Л. Силовите и контролните кабелни снопове са вече отделни, като в участъка край двигателите са с усил
  • 40 Ххх

    3 7 Отговор
    Вторият старт на ракетата-носител Н-1 (изделие № 5Л) с безпилотния модул 7К-Л1А/7К-Л1С (11Ф92) „Зонд-М“ (прототип на ЛОК) и макет на лунния кораб ЛК (11Ф94) е на 3 юли 1969 г. Този път става авария в двигател № 8 на блок А. Ракетата успява да се издигне само на 200 метра и системата КОРД отново започва да изключва двигателите. За 12 секунди са изключени всички двигатели, освен № 18. На 15-тата секунда сработват барутните двигатели на системата за аварийно спасяване и спускаемият апарат, отхвърлен от носителя, успешно се приземява. На 23-та секунда от полета ракетата пада на стартовата площадка. В резултат на най-големия взрив в историята на космонавтиката тежко е повреден целият стартов комплекс. За възстановяването му са нужни почти две години. След аварията са разработени ред мероприятия, които веднага се прилагат на следващите ракети. Въведена е блокировка на системата КОРД, забраняваща спиране на двигатели в първите 50 секунди от полета, като посредством пружинна система в рулевите механизми се гарантира безопасно отдалечаване на ракетата от стартовата площадка даже и в случай на изключено електрозахранване. Това изобретение е реализирано не само на следващите ракети H1, а се използва дори след 15 години на ракетата Энергия[20

    Коментиран от #44, #49

  • 41 гост

    10 2 Отговор
    А водка от какво ще правят, лунен камък ли? Хайде моля, моля, не са стъпвали на Луната, ама вече хотели строят. Поредната глупост от Русия. Да, добри са в оръжейната индустрия, но те сами са си прекратили програмите за Космоса и предоставят само транспорт до МКС и сателити, нищо повече.
  • 42 Rado

    5 1 Отговор
    БДЖ ще строи линия на Луната.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ZZZ

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Ххх":

    Мислиш ли, че някой го интересуват тея измислици!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Велики Футбалер

    4 0 Отговор
    Да преместят направо базата на БФС oт Бояна, барабар с международния екип от "космонавти" , те за футбол не стават
  • 47 onq s konq

    4 2 Отговор
    Те и по нашето черноморие си правиха тънки сметки, а сега един апартамент се продава за 18х.лв. Да не стане утре екскурзия до луната на промоция 100$ ол инклузив, вместо 10 млн.$
  • 48 SS14

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ххх":

    Пичага всички тея неща дето си ми ги изкарал са успехи на СССР.Днешна жалка,бедна и недоразвита Русия няма нищо общо.От както падна СССР,,което е вече около 30 години ,Русия няма нито една космическа мисия.Имат единствено ходене до МКС и нищо друго.Демек предела на руснаците в космоса е 300км над Земята.
  • 49 SS14

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ххх":

    Между другото за ракетата която уж трябваше да е конкурент на Сатурн5 само си пролича и инженерното невежество.Русия дори няма орбитални ракети,камо ли да се сравнява със САЩ.Ракетата Н1 е най-големия провал.Да сложиш 42 малки двигателя и направо самоубийство и веъх на глупостта и то само,защото неможеш да направиш като американските двигатели за Сатурн5..

    Коментиран от #52

  • 50 Дедо

    1 1 Отговор
    Сега ако намерим крадените пари от КТБ ,може да купим еднопосочен билет на целия парламент и да дадем рушвет на пилота да ги разкара извън слънчевата система!
  • 51 Кукуригу

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "onq s konq":

    А фирмата му ще е ПРОСТВКОСМОС!
  • 52 Ххх

    4 7 Отговор

    До коментар #49 от "SS14":

    Доколкото разбрах от статията, двигателите са с по - малка мощност поради ограничени производствени възможности, и не виждам защо това обстоятелство го третираш като глупост на конструкторите. Предполагам, че ако такава ракета беше разработвана в по ново време с по - съвършени системи за управление на процесите и работата на двигателите резултата можеше да бъде друг. Пишеш ми, че Русия нямала орбитални ракети. А Ангара каква е? Пък и Щатите в момента имат ли ? Предполагам, че си чел статията по мой коментар 31. Разработват ракета за извеждане на 70 тона. А за полет до Луната им трябва да извежда 140 тона. И съвсем логично са въпросите как преди 50 да имали такава ракета, и дали тя в действителност е била с такава товароносимост, и дали мисиите са били осъществени.

    Коментиран от #54

  • 53 Именно

    4 0 Отговор
    Само да има кажат на наш'те "хотелиери" (перачи на пари) че там има дюни - примерно на Mare Orientale - и ще изпреварим и Американци и Руснаци и Китайци ... но за тях добрата новина ще е че поне като кацнат на луната ще имат хотел в който да отседнат
  • 54 SS14

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Ххх":

    Защо третирам като глупост 42 двигателя на една ракета ли ? Сериозно ли ме питаш това ? Виж сам тестовете на Н1 и пак помисли.Защото при 42 двигателя свързани едновременно при такива температури и опит за контролиране шанса нещо да избухне е 99% и всичките тестове на Н1 го потвърждават.Колкото до орбиталните ракети Русия никога не е била сила.Имат само Ангара и Протон които могат да извеждат по-голям товар и то не повече от 25 тона.Първите 4 най-мощни орбитални ракети са били все американски,а дори и в момента САЩ разработват няколко нови модела и то с внушителни възможности.И тук се опита май да направиш някаква конспирация за Сатурн5 и пак ти казвам,преди да пишеш подобни щуротии поне прочети малко.Абсолютно невъзможно и безмислено е да направиш наново ракетата Сатурн5.В днешно време ще е много по-добре да разработиш нова и по-добра ракета.Едно изстрелване на Сатурн5 в днешни дни ще струва над 1 милиард долара,което е пълна лудост.Освен това за тръгнеш пак да я произвеждаш ще трябва да върнеш заводите от 60-те години и да произвеждаш пак части от 60-те години с инженери от 60-те години.Всичко това е невъзможно,излизшно хабене на ресурси и пълна глупост.Дано поне разбираш какво ти обяснявам :)

    Коментиран от #55, #56, #57

  • 55 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "SS14":

    Първо – къде видя, че двигателите са 42 ? В статията пише, че двигателите са 30. Второ – я ми посочи няколкото нови ракети носители, които САЩ разработват в момента като пишеш в коментара ти. Зощото аз съм нещо неосведомен. Илон Мъск изстреля наскоро тежка ракета – Фалкон Хеви. Товароносимост – 54 тона товар в ниска околоземна орбита. Сатурн 5 – 75 тона. Абсолютно невъзможно било да направят ракетата Сатурн 5 ? Защо ? Имаш чертежите, имаш опита, имаш в момента заводи с оборудване, което много по – лесно би могло да изработи съответните части и възли. И защо да не ги направят ? Много скъпо ще излезе, или просто няма смисъл, защото може би не са с такива характеристики, с каквито са обявени, че да вършат нужното задание ? Говоря най – вече за двигателите на ракетата. Щатите ако имат двигатели със съответната мощност, другото не е май – толкова сложно за правене. Ама щяло да струва скъпо – 1 милиард долара. Много интересно как я сметна тази сума – гледа в тавана и пресмята наум ли ? Но, дори да приемем, че условно би струвало 1 милиард, по коментар 31 ти копирах статия, че Щатите са вложили 14 милиарда за разработка на нова ракета. Е, и, кое е скъпото 1 или 14 милиарда ? Пък и кой ти казва мо та мо да копират старата ракета. Взимаш от нея примерно само двигателите, осъвременяваш ги ако трябва, осъвременяваш и останалите степени и, какъв ти е проблема ? Руснаците как си летят с корабите Союз. Е, сегашните сигурно не са точно като тези от 1967 г., но като имаш
  • 56 Ххх

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "SS14":

    Е, сегашните сигурно не са точно като тези от 1967 г., но като имаш някаква да кажем изпитана и доказала се технология, просто усъвършенстваш, надграждаш и развиваш. А другото са обяснения, не особено смислени и логични, колкото да излезеш с чест от дискусията.
  • 57 Ххх

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "SS14":

    А за Ангара не си много осведомен. Дават и полезен товар 35 тона. Направи си справка ако желаеш.

    Ракеты семейства «Ангара-А7.2» это двухступенчатые носители тяжелого класса пакетной схемы
    Стартовая масса, кг 1130000
    Масса ПН на орбите (Плесецк, низкая круговая, Н=200км, i=63/i=51.7), кг 35000
  • 58 ПОЛЕЗНО И ПОУЧИТЕЛНО

    2 0 Отговор
    Гледайте по ю-туб РУСКИТЕ ПЪТИЩА . . . . Пътища нямат , хотел на луната ще правят , ама без водка боярищник и правадница какъв руски хотел може да бъде ! !
  • 59 Кокото

    1 0 Отговор
    На Слънчака най-добре, все още има място :)
  • 60 MTV Rock

    2 0 Отговор
    Да съберем €26.93 млн. и да пратим Боко на Луната с билет без завръщане. Може да направи магистрали там че и да дере извънземните с тол такси.