28 Октомври, 2019 11:10 10 084 32

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12

  • ferrari-
  • двигател-
  • v12-
  • патент

Американското бюро за патенти и търговски знаци е регистрирало заявка на Ferrari за 12-цилиндров атмосферен двигател със запалителна система от нов тип, която според инженерите позволява значително намаляване на вредните емисии при запазване и дори увеличаване на мощността.

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12

Патентът описва две технологии за впръскване на горивната смес. Първата предвижда подаване на малко количество бензин пред запалителната свещ малко преди включването ѝ, което подобрява циркулацията в горивната камера и увеличаване на температурата на горивната смес. Така катализаторът се загрява по-бързо и количеството на вредни емисии спада съществено.

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12

Втората технология предвижда наличието на допълнителна горивна камера преди основната. Тя е отделена с преграда и има собствена свещ. В нея попада част от горивната смес, която изгаря бързо с нисък риск от детонация. Двете системи би трябвало да помогнат на Ferrari да покрие екологичния стандарт Евро-6.

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12

Ferrari патентова "икономичен и чист" V12


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    19 13 Отговор
    За 100 години автомобилостроене,чак сега се сещат че може и по-добре.
  • 2 Геро

    41 9 Отговор
    Защо реши, че сега се СЕЩАТ?
    Ти като се сети преди 20 защо не сподели?

    Браво на ИТАЛИАНЦИТЕ, отново на върха.
    Първи вкараха двигателите common rail в серийно производство. Alfa 156

    Коментиран от #6, #21

  • 3 Borislav Popov

    16 2 Отговор
    Прмня едно време, четох в едно списание, за един V-12 - с обем 1.5 литра, от Ферари, с някакъв невероятно огромен ресурс, разработен от Джоакино Коломбо. Сега никой не произвежда такива мотори, не е изгодно.
  • 4 Италианците

    24 4 Отговор
    винаги са били пионери,в много от технологиите в автомобилостроенето.Но безспорно,по отношение на дизайна са най-добрите на пазара.

    Коментиран от #5, #26

  • 5 гост

    8 44 Отговор

    До коментар #4 от "Италианците":

    Ма да бе , пионери , хахаххахах !! Когато цял свят се готви до 5-10 години най-много да забрани напълно двг , те се сетили за "подобрения" !!! Да не говорим , че тоя "революционен" двигател няма да може да бие динамиката дори на 8 годишен семеен електромобил Тесла С !!! После да не се чудиш като видиш Ферари със задвижване от някоя супернеизвестна гаражна фирмичка !!! Справка Порше и Римак , хахахха !!!

    Коментиран от #7, #10, #15, #25

  • 6 гост

    1 13 Отговор

    До коментар #2 от "Геро":

    И за теб коментар 5 !!
  • 7 Тесла

    37 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    в случая,не са никак уместна съпоставка.Ферари е компания с близо 80-годишна история,а относно това,че италианците са пионери в някои области в автомобилостроенето е абсолютно вярно.Когато Ферари и другите италиански автомобилни марки,са представяли модели, които са се превърнали в икони (класики),хвалената от теб Тесла и особено нейният създател Илончо,въобще не са и съществували.И да сравняваш V12 на Ферари с Тесла С,е не просто неуместно,дори бих го нарекъл идиотско.И нека все пак си припомним,че Sixt,една от най-големите компании за рент-а-кар, неотдавна върна поръчка от електромобили точно на Тесла,и избраха BMW,да изпълни поръчката.И доколкото си спомням,причината,за да се откажат от Тесла,беше изключително ниското качество на произведените електромобили.
  • 8 Тесла с

    10 37 Отговор
    Здравейте. Карам "Тесла" модел с п100д 4х4.
    Колата е несравнима с нито едно от - Поршета, Ламборгинита, Ферарита. За 100к лв имаш супер спортна, семеина, зимна и каквото си помислиш кола. 5-10 лв на 500км. Единствен консуматив гуми и течност за чистачките. Слагаш гуми караш на писта, слагаш гуми караш си децата. Изпълнението отвътре е перфектно все пак е мерцедес + американец. На писта и светофар чупи вратове и убива коли за 500к+.

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 9 Пламен

    4 3 Отговор
    А до сега кой евро стандарт са покривали?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 до 5

    13 2 Отговор
    Ако забранят напълно двг, както пишеш глупости, тогава ще се придвижваш с колелото по магистралите тип тих бял дунав.
  • 13 Димов

    7 4 Отговор
    Тази уж "нова" технология много прилича на добрепознатото факелно запалване. Новите Волги имаха и такъв мотор, освен опелския. Описанието прилича точно на факелното запалване.

    Коментиран от #14, #20, #23

  • 14 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Само дето тук са две свещи - всяка камера с нейна си свещ. И не пише да има отделен клапан на предкамерата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лун

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тесла с":

    Каква писта какви пет лева слизай на земята
  • 17 Браво

    10 2 Отговор
    Само адмирации към Ферари! Докато останалите спират 12цил мотори, те предприемат необходимото да ги запазят. Не е зле някой да мисли и за почитателите на по- старата школа, а и не само, които харесват и обичат големите двигатели. Те са легенда, с липсата на която автомобилостроенето, ще загуби много от чара си. В света, в който живеем, монетарен и капиталистически, няма как този, който иска да спечели от масата, да се регулира сам и да намали печалбите си, в полза на масата. Тук идва държавната или на по -виско ниво регулация.
    Ясно е, че близкото бъдеще е в полза на "електрокарите", но в перспектива- тепърва ще излизат резултатите от вредите им от производствата на батериите, както и рециклирането им. Особено когато станат масови. Ако бяха без вреда за природата или с доказано по-ниска ОК, но да видим....

    Коментиран от #18

  • 18 Komapak

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    На арабите няма как да им забранят фераритата и останалите спортни коли така, че пазар има и ще продължи да има. Струва ми се че покрай разработката за повече мощност са постигнали страничен такъв. По-малко вредни емисии винаги биха се приели добре... Те така и Физер измислих виаграта. Правят едно пък се получило друго.... 😂😂😂😂
  • 19 тъпак

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тесла с":

    И после се събуди. Мерцедес отдавна не си партнират с тесла и единственото което даваха е малко електроника и лостчетата зад волана.
  • 20 ФауВе

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Хонда и те имаха такава технология - CVCC - още от 70те години.
  • 21 Конумрял

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Геро":

    Напротив, Mercedes-Benz вкара за първи път в пасажерски автомобил през юли 1997 година в C220 CDI W202 и W210 E220 CDI.
  • 22 Николай

    2 0 Отговор
    Хонда CV
    CC от преди 35 - 40 г.
  • 23 Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Кво си пил?
  • 24 Гост

    1 0 Отговор
    хахаха,,,,, това наистина се оказа е руска разработка,,,, хахаха,,,, https://www.drive2.ru/b/1158262/
  • 25 Батко

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Никой няма да забрани ДВГ, просто защото все още няма алтернатива. Електроавтомобилите са за наивници и поради много причини не могат тотално да заменят досегашните. Жокер: у нас инсталираните мощности са около 14 500Мw. При около 4 000 000 автомобила за зареждане са нужни 48 000 Mw без бързите зарядни станции. Капиш?

    Коментиран от #27

  • 26 Иве

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Италианците":

    Той Роберт джиолито за това ли създаде фиат мултипла. Инак на технологии са добре ама фиат пунто изостава спрямо конкурентите.

    Коментиран от #28

  • 27 Язе

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Батко":

    Никой няма да забрани ДВГ, докато има достатъчно гориво за продаване.
    И на мен ми напомни за Волгите тая статия.
  • 28 По-скоро

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иве":

    говорим,за Pininfarina,за Giugiaro.От тези две дизайнерски студия,има модели, които са се превърнали в класики,струващи милиони.

    Коментиран от #32

  • 29 Трифонов

    6 0 Отговор
    Италианците винаги са били гениални изобретатели. За да си такъв, е нужна фантазия, защото това по съществото си е творческа дейност. За съжаление, много често, творците са недисциплинирани. Ако не изпитват вълнение и удоволствие от това, което правят, просто не го правят или го правят зле. Ето защо, италианците са лоши изпълнители. По тези причини са в състояние да изобретят гениални неща, но когато опре до масово производство и се налага обикновеният италиански работник в завода да извършва ден след ден еднообразни, повтарящи се действия с еднаква прецизност, за да бъде всеки един продукт качествен... майка плаче, грамофон свири. Едната Алфа, дето е сглобена между 10.00 и 13.00ч. във вторник излиза брутална, качествена и надеждна, а тази, дето е сглобена между 14.00 и 17.00ч. часа в петък, излиза сглобена пет за четири...
  • 30 Георгиев

    1 0 Отговор
    Не знам какво точно ще патентоват Ферари,но или в статията не е точно описано или нещо е премълчано. Но това което описва статията Ферари ще използват ( или патентоват) отдавана разработена система "форкамерно запалване" или както се нарича HCCI (Homogeneous charge compression ignition) ... Който се интересува нека прочете повече за тази система ,която е мнооого отдавна известна. Дори имаше и двигатели на "Волга" с подобно запалване.
    Тъй ,че не знам колко са пионери италЯнците...

    Коментиран от #31

  • 31 Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Георгиев":

    Забравих да допълня ,че още през 1936г. МЕРЦЕДЕС в модела 260 D използва тази концепция на запалване!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.