Last news in Fakti

3 Декември, 2019 14:42 20 164 18

Къде е мястото на пожарогасителя в колата

  • пожарогасител-
  • съвети-
  • автомобил
Къде е мястото на пожарогасителя в колата - 1

По закон, всеки автомобил трябва да разполага с пожарогасител, но странното е, че в родния закон не е описано точно мястото, където той трябва да се съхранява в готовност. На голяма част от автомобилите, движещи се по нашите пътища, такова специално място е отредено в багажника.

Има и такива коли, които нямат специално място за пожарогасител, а има и други, в които отреденото място за пожарогасител е под седалката на водача. В Закона пише само, че той трябва да е на леснодостъпно място, но кое е най-леснодостъпното място?

Къде е мястото на пожарогасителя в колата

Експертите са на мнение, че що се отнася до пожарогасителя в колата, идеалното място за съхраняване от гледна точка на безопасността е салонът. При пожар в автомобила, когато всяка секунда е важна, пожарогасителят трябва да е под ръка. Поради тази причина при повечето от по-новите автомобили той е под една от предните седалки.

Там е по-удобно и по-бързо, а трябва да се има предвид и факта, че багажникът при пътувания невинаги е празен и е нужно още ценно време, за да достигнете до пожарогасителя. Така че, ако комплектът за първа помощ, пожарогасителят и предупредителният триъгълник са в товарното отделение, винаги трябва да се уверите, че те са леснодостъпни. Но ако има възможност, монтирайте го под шофьорската седалка.

Къде е мястото на пожарогасителя в колата


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предполагащ.

    32 14 Отговор
    Мястото му е на Бойко в багажника.
  • 2 Марио

    24 2 Отговор
    И аз съм на същото мнение. В багажника невинаги е удобно
  • 3 МП4

    31 4 Отговор
    Довечера очаквайте в новините "От утре Акция място на пожарогаситела! От вдругиден Акция кални обувки
  • 4 БАЙ МАРИН

    9 5 Отговор
    Пожарът винаги почва от предната част на колата и много бързо се прехвърля в купето , така че в багажника е най сигурно, но без да се заключва.
  • 5 гост

    17 0 Отговор
    Под предната седалка или на средната колона от страна на спътника е най-бърз достъпа. Ако сте с газово може да си монтирате и автоматична система за гасене на пожар в двигателиния отсек с бутон в купето, натискаш и изпразва пожарогасителя в двигателното отделение. Според мен е добре да имаш един в багажника и един малък, 1кг. като този от снимката, в купето.

    Коментиран от #14

  • 6 Ивайло

    9 1 Отговор
    На БМВ е39 е под шофьорската седалка, както на последната снимка!!!

    Коментиран от #8, #11

  • 7 боцмана

    11 5 Отговор
    Питайте Бойко , той е специалист.

    Коментиран от #13

  • 8 Fire Patrol

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    +++++
  • 9 ....

    10 9 Отговор
    Мястото му е в жабката, може и в пепелника. Да ви и тъпите статии
  • 10 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    В купето близо до шофера но трябва да е здраво закрепен, не съм чел статията но това е моето мнение.
  • 11 Plameni

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Не само при BMW е под шофьорската седалка ,и при Mercedes е така
  • 12 няма такава държава

    1 12 Отговор
    Вие в тая държавица всички ли сте пожарникари,че си носите пожарогасители в колите?
    А уж комунизма си замина.

    Коментиран от #15

  • 13 -...-

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "боцмана":

    Неговият се движи на 50м. зад него /точно след аптечката/.
  • 14 БНСРП

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Съгласен съм с теб при мен всички са в купето под шофьорската седалка. А сега имам 2 единия е отпред под седалката а другия е в багажника. Присъствал съм на 2 запалили се коли с последствия за водачите и знам какво стана. Единия случай беше лек докато човека се присегне да вземе пожарогасителя от краката си таблото изгоря и се стопи. При другия се възпламени газовата бутилка и докато излезе шофьора се запали получи изгаряния втора степен дълго се възстановяваше. Да не ви се налага но трябва да го имате.
  • 15 Boxer 3.0

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "няма такава държава":

    Виждал съм как се самозапалва кола, гасил съм, за това съм с ДВА пожарогасители.
  • 16 гость

    2 0 Отговор
    Ако е Тесла, в гъ... на шофьора, друга полза никаква, че пламне ли тесляка, и пожарната да дойде не може да направи нищо.

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "гость":

    Тесляка разпалва минути докато се запалят клетките така, че да започне да гори цялата кола, докато при бензин и газ имаш няколко секунди. Спука ли се резервар и да има пряк допир с някоя нагрята част от двигателя или искри, край, нямаш шанс. Хората надолу ти пишат, че коли с двг се палят, статистиката сочи, че съотношението на запалени коли е 1:10 в полза на електричката при равни други условия. Ти пак си повтаряш за Тесла та Тесла. Да, запали ли се трябва да се остави да догори, за да изразходи енергийното си съдържание и да не се пали после, иначе трябва да се топне в контейнер, така е.
  • 18 Гост18

    0 0 Отговор
    До Гост#17
    Човече ,а каква е статистиката за брой коли с ДВГ бензин/дизел/газ и електрически двигател ? При статистика 1 електрическа към 10 ДВГ, които се карат по пътищата резултата ще е равен, а то струва и се съвсем не е така.