Виното е изключително чувствителна напитка, на чието качество влияят светлината, кислородът и различни микроорганизми. За защита от тях в него като консервант често се добавя серен двуокис (SO2 или e220), който според мнозина е основен причинител на главоболие след употреба.
Серният двуокис е сертифициран по цял свят като хранителна добавка. Използван е още в Древна Гърция за обработка на глинените амфори за съхранение на вино, а производителите и досега го прилагат като защита срещу въздействието на различни бактерии.
Сам по себе си в повечето случаи серният двуокис няма отношение към главоболието. В случая с виното то обикновено се дължи на прекаляване с количествата, макар че при някои хора се наблюдава непоносимост към сярата (любопитен факт е, че в шепа стафиди се съдържа 10 пъти повече SO2, отколкото в чаша вино).
Това обаче не значи, че е изключено да се попадне на вино с прекалено много серен двуокис. Познава се сравнително лесно по миризмата на запалена клечка кибрит. В такива случаи съществуват няколко метода за пречистване.
Най-цивилизованият и разпространен способ е виното да бъде прелято в декантер. Серният двуокис е газ, който изветрява лесно, така че върши работа дори бутилката да бъде оставена да "подиша" за известно време. Някои сомелиери обаче прибягват до по-ефективен метод. Те пускат във виното медна монета, която рязко понижава концентрацията на SO2.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 русенец
Коментиран от #9
19:02 24.01.2020
2 Гърците
19:03 24.01.2020
3 С.С
Бутилка-две мерло или мавруд от Мелник,меко и мазно сирене за мезе,сладки приказки и нежна компания-нека пък имам главоболие на сутринта. А спомени....хъм,кой знае.
Коментиран от #12
19:16 24.01.2020
4 Шампанионката
-от това вино снощи, много ме боли г@зо!
19:34 24.01.2020
5 А така
20:18 24.01.2020
6 Сандански
21:02 24.01.2020
7 Plovdiv
23:33 24.01.2020
8 Ниска хигиена
09:05 25.01.2020
9 йож
До коментар #1 от "русенец":
и истинска направено с мерак от качествено грозде.13:18 25.01.2020
10 гост
20:04 25.01.2020
11 Японеца
21:04 25.01.2020
12 Сомилиера
До коментар #3 от "С.С":
Мавруда е асеновградско вино бе ,голям познавачо.От Мелник виното обикновено е от широка мелнишка лоза.08:40 27.01.2020
13 Townboy
11:22 27.01.2020
14 007
13:11 27.01.2020
15 Хаджи Папурко
17:56 27.01.2020
16 тойота
14:44 29.01.2020