ФАКТИ.БГ

Как да си спестим главоболието след повечко вино

Публикувана: 24 Януари, 2020 18:40
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5550
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Виното е изключително чувствителна напитка, на чието качество влияят светлината, кислородът и различни микроорганизми. За защита от тях в него като консервант често се добавя серен двуокис (SO2 или e220), който според мнозина е основен причинител на главоболие след употреба.

Серният двуокис е сертифициран по цял свят като хранителна добавка. Използван е още в Древна Гърция за обработка на глинените амфори за съхранение на вино, а производителите и досега го прилагат като защита срещу въздействието на различни бактерии.

Сам по себе си в повечето случаи серният двуокис няма отношение към главоболието. В случая с виното то обикновено се дължи на прекаляване с количествата, макар че при някои хора се наблюдава непоносимост към сярата (любопитен факт е, че в шепа стафиди се съдържа 10 пъти повече SO2, отколкото в чаша вино).

Това обаче не значи, че е изключено да се попадне на вино с прекалено много серен двуокис. Познава се сравнително лесно по миризмата на запалена клечка кибрит. В такива случаи съществуват няколко метода за пречистване.

Най-цивилизованият и разпространен способ е виното да бъде прелято в декантер. Серният двуокис е газ, който изветрява лесно, така че върши работа дори бутилката да бъде оставена да "подиша" за известно време. Някои сомелиери обаче прибягват до по-ефективен метод. Те пускат във виното медна монета, която рязко понижава концентрацията на SO2.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
русенец
1 Отговор
От хубаво вино глава не боли!:)))

Коментиран от #9


Оценка:
-5 +42

Гърците
2 Отговор
Вероятно им е скапано виното,затова.Ние пием от тракийското и не боли глава.

Оценка:
-4 +27

С.С
3 Отговор
Някой ще каже: по-добре главоболие от вино,отколкото натравяне с концентрат!
Бутилка-две мерло или мавруд от Мелник,меко и мазно сирене за мезе,сладки приказки и нежна компания-нека пък имам главоболие на сутринта. А спомени....хъм,кой знае.

Коментиран от #12


Оценка:
-5 +36

Шампанионката
4 Отговор
Сутринта рано!

-от това вино снощи, много ме боли г@зо!

Оценка:
-3 +15

А така
5 Отговор
Г.. з боли от хубаво вино, питай патило..

Оценка:
-1 +11

Сандански
6 Отговор
Отдавна НЕ консумирам купешки алкохол! Правя си виното сам, даже тая година пия от МАЛИНИ, че щяха да ме глобяват, че не си поддържам едни наследени преди 12 години 4дка. Луди сте да давате пари за амбалаж, коркови тапи, етикети, транспорт и реклама- колко ще изпиете?! Правете си виното сами! От Гърция ми предложиха 5€ за литър малиново! Дадох 3 бутилки армаган на един хотелиер, оня го дал в лаболатория и ми скочи с оферта ))) Ми няма как да го изпия и ще продавам! Глава не боли от хубаво вино!

Оценка:
-4 +20

Plovdiv
7 Отговор
Като човек, който изпива по около 20 литра червено вино на месец от 1 ноември до 1 април, ще ви кажа безкрайно прост и много лесен начин да не ви е крив светът след препиване с това велико питие: Просто си намерете доставчик на хубаво ДОМАШНО вино! Ако пиете истинско вино, нама да ви има нищо на другия ден, даже да изпиете литър, и повече. Ако решите да пиете и бира, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО бирата трябва да е преди виното! Ако е обратното, ще разберете на сутринта как са се чувствали в Содом и Гомор...

Оценка:
-1 +16

Ниска хигиена
8 Отговор
Какво домашно да си купя? В захабени пластмасови бутилки или в стъклени? В надраскани пластмасови бидони от миещи препарати правено или в други бидони?

Оценка:
-8 +9

йож
9 Отговор

До коментар #1 от "русенец":


и истинска направено с мерак от качествено грозде.

Оценка:
-0 +10

гост
10 Отговор
Ехо,шушумиги.В статията става въпрос ,ако прекалиш с вино. За да прекалиш ,значи си изпил поне литър и половина.

Оценка:
-0 +9

Японеца
11 Отговор
В язовирите няма вода! Тецовете горят боклук! Злато, платина и сребро се добива, а за нас 0.7%! Четете и си трайте, да не развалите далаверата!

Оценка:
-0 +13

Сомилиера
12 Отговор

До коментар #3 от "С.С":


Мавруда е асеновградско вино бе ,голям познавачо.От Мелник виното обикновено е от широка мелнишка лоза.

Оценка:
-1 +3

Townboy
13 Отговор
Ако ви боли глава след вино значи сте избрали лошо вино или фалшиво (на прах). От хубаво вино глава не боли.

Оценка:
-0 +2

007
14 Отговор
Лаановата чорбъ е убиец на махмурлука 🤪💣💥🥤

Оценка:
-0 +0

Хаджи Папурко
15 Отговор
Бог да прости дядо, едно време казваше,че пиенето е мъжка работа,за останалите има сладкарници с боза.

Оценка:
-0 +0

тойота
16 Отговор
Аз сутрин вместо кафе удрям 1 2 бирички.От обед нататък пийвам ракийца.Вечерта пия или вино или ракия , обаче прееи да легна винаги затапвам с 1 бира , за спокоен сън.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.