Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 11:30 3 593 10

Какви пароли да използваме според ФБР

  • фбр-
  • парола-
  • хакери

Въпреки че цялата индустрия призовава да се използват по-силни пароли, избори като „password123“ и „1234“ продължават да бъдат сред най-разпространените, дори за защита на чувствителна информация като имейл и банкови сметки. Това съобщава Softpedia.

По-често хората, които се придържат към тези ужасни пароли, твърдят, че изборът на по-сложна комбинация би бил по-труден за запомняне. Именно заради това ФБР реши да излезе с поредица от съвети, които адресират този проблем.

От специалната служба препоръчват, че вместо да използват стандартна парола, интернет потребителите трябва да обмислят преминаването към значително по-дълга фраза, която е по-лесна за запомняне, но същевременно и по-трудна за пробиване.

„Вместо да използвате кратка, сложна парола, която е прекалено комплексна за запаметяване, помислете за по-дълга и проста комбинация. Тя трябва да бъде съставена от няколко думи и да бъде най-малко 15 знака. Колкото по-дълга е фразата, толкова по-ниски са шансовете тя да бъде хакната“, обяснява Федералното бюро за разследване.

Въз основа на препоръките на Националния институт по стандарти и технологии в САЩ (NIST), специалната служба казва, че организациите не трябва повече да използват подсказки за припомняне на паролата, а да изискват тя да бъде по-дълга, както и да бъде променяна, когато има съмнения за хакерска атака.

Въпреки че от ФБР изглежда не са големи фенове на апликациите за съхранение на пароли, те все пак препоръчват на потребителите да ги обмислят като опция.

„Недостатъкът на използването на програма за пазене на пароли е, че ако тя бъде пробита от хакер, то той би придобил достъп до всички ваши акаунти. Все пак много ИТ специалисти са съгласни, че ползата от подобна платформа далеч надвишава този риск “, допълват от Федералното бюро.

Според данните, публикувани през декември от SplashData, „123456“ е най-лошата парола за 2019-а, последвана от „123456789", „qwerty" и „password “.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СДфсдф

    11 2 Отговор
    Моята любима парола присъства в дадените по-горе, но в гмаил никой неми я разби толкова години. Не мога да кажа същото с една БГ поща, където паролата бешпе 21 символа. каквото и да напиша, после си получавам писмо от себе си с купи си еди кво си. Поддръжката на пощата е важна, не дължината на паролата.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ползвайте парола

    5 1 Отговор
    "ФБР са много умни" - на никой и през ум няма да му мине подобно нещо
  • 4 Една шиВана

    3 2 Отговор
    розова роза..................майката.
  • 5 Боко ТиквоСуджуков

    10 3 Отговор
    Моята парола е: "FiliqSmasZaVinetu"
  • 6 onq s konq

    1 2 Отговор
    моита е onqsmagareto па
  • 7 hmhmhm

    1 1 Отговор
    Моята е иновативна - 43221 - с повтаряне и обратен ред - джелезна е. Имам и една за събота и неделя - SubNed123
  • 8 умната

    2 0 Отговор
    моята е buljaputka,на мъжа ми baihui
  • 9 веф

    0 0 Отговор
    А admin , admin?
  • 10 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СДфсдф":

    Получаваш писмо от "себе си", ама като отвориш заглавките ще видиш, че не е баш от тебе, а само е декларирано, че е от тебе.
    Вместо да се излагаш като кифладжия пред всички вземи първо попрочети или питай някой вещ по въпроса.
    Тия номера ги въртят от сума ти години на незапознати. Пощите ви не са разбити, просто от някакъв сървър на майна си China или на някой хакнат компютър има софтуер, който праща спам и слага името на получателя и в полето, което виждате като "От". А истинския изпращач може да се види в пълните заглавки (headers). За разлика от уеб-страниците на пощата ви, истинските пощенски програми като thinderbird имат опции, с които можете да виждате пълните заглавки, а не само главните.
    Иначе с колкото си искаш символа да си направиш паролата, това по никакъв начин не засяга акаунта на истинския изпращач-спамера на неговия сървър, а само твоя акаунт на твоя пощенски сървър. Гугъл е един от най-мощните в бранша и има системи за защита от такива номера, но много от другите нямат този ресурс. С което не искам да ви насърчавам да си давате пощата в ръцете на Гууглемия брат, а да почнете да се образовате малко повече за нещата, които ползвате всеки ден. Иначе и на Гугъл защитата му един ден няма да има как да ви запази от собствените ви грешки поради незнание и немарливост.