16 Август, 2012 12:42 3 631 1

Идват безпилотните камиони

  • oshkosh-
  • terramax

 

Армията на САЩ успешно проведе първи тестове в реална обстановка на камиони без водач. Този проект е осъществен съвместно с компанията Oshkosh и според плановете през 2015 година една трета част от военния транспорт на САЩ ще се движи без шофьор на борда на превозното средство.
 
Автономните тежкотоварни автомобили на Oshkosh са оборудвани с технологията Terramax - сложна система, съчетаваща в себе си датчици и радари. За разлика от безпилотните автомобили, тествани от Google, тези на Oshkosh не зависят от данните на системата GPS.
 
Военните контролират камионите чрез т.нар. дистанционни водачи - хора, позиционирани на безопасно място пред монитори, които в случай на необходимост могат да коригират треакторията на превозното средство. На монитора се получава цялата нужна информация за обкръжаващата среда.
 
На този етап военните не смятат да се отказват от дистанционните водачи. Terramax все още не е достатъчно съвършена, за да може да реагира на непредвидени ситуации, които постоянно възникват в районите на военни действия. Системата може да се монтира на всяко превозно средство и то да се управлява дистанционно с помощта на джойстик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ

    0 0 Отговор
    Супер просто. Така ако някой хакер почитател на Осама бен ладен вземе, че хакне системата, и може да изпогази сумата и народ с тези камиони.