Last news in Fakti

29 Декември, 2020 16:02 7 110 11

Латвийци измислиха сгъваема къща

  • brette haus-
  • къща-
  • сгъваема къща-
  • бунгало

Млада латвийска компания произвежда малки къщички, които се сгъват, заемат съвсем малко място и се изработват от преработваеми материали. Бунгалата на Brette Haus могат да се превозват почти навсякъде, макар че за целта е необходим камион с кран.

 

Монтажът на такава къща отнема само три часа и не изисква нито строителна бригада, нито плоча. Оборудването включва всичко необходимо - баня с тоалетна, кухня, спалня и електроуреди. За обзавеждане се предлагат готови мебелни комплекти от IKEA.

 

От Brette Haus сравняват бунгалата си с Lego и твърдят, че вътре е достатъчно топло дори в суров северен климат. Срещу допълнително заплащане на покрива могат да се монтират слънчеви панели, помпена станция с филтрация на водата и канализация.

 

Латвийците разказват, че миналия декември са издигнали една от къщите си в резервата Клинтис на Балтийско море, а лятото са я преместили в къмпинг и са я отдавали под наем. Каталогът на Brette Haus засега съдържа три модела с площ от 18 до 48 квадратни метра, а цените започват от €18 700.

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    31 14 Отговор
    Мяза на външен клозет!

    Коментиран от #2

  • 2 БГ МАФИЯ В МС

    28 9 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    МОДЕРЕН ВЪНШЕН КЛОЗЕТ БЕЗ ВОДА, ЗА ВЪЛЦИ ЕДИНАЦИ.
  • 3 Чудно

    23 5 Отговор
    Да се чуди човек какво точно са измислили ? Това си е дно бунгало от термопанели. "Сгъването" е само на отделни елементи като го гледам. Ако набацаш навсякъде панти (стави) коравината на конструкцията ще отите на кино (при най малко усилие в някоя от посоките ще се компрометира). Основната носеща к-ция е "несгъваема" и само транспорта е с малко по малък габарит, другото е напълно безсмилено и ненужно ! И пак ще се изграждат основи, външни ЕЛ и ВК и тя стана ...... също като нашите бунгала ! :))
    Сензацията на журналята пропадна - язък ! :))

    Коментиран от #5

  • 4 Емил

    12 5 Отговор
    Кенеф с чакалня!
  • 5 Чудно е само за

    13 14 Отговор

    До коментар #3 от "Чудно":

    такива български дървени философи и още по-дървени български специалисти като теб. Ти, освен да мъчиш гладките си полукълба, нещо направил ли си досега? Не отговаряй, това е риторичен въпрос.
  • 6 Hoho Boho

    19 1 Отговор
    Каталогът на Brette Haus засега съдържа три модела с площ от 18 до 48 квадратни метра, а цените започват от €18 700.
    ---
    18 кв.м - €18 700 или около 1000 €/кв.м
    Малко е скъпичко..
  • 7 ема

    10 4 Отговор
    Мисл,че няма да грешно ако наречем това "Чудото на 21 век." Интересно как са могли да го измислят. ?? За 30 години " Независимост" това ли са могли да измислят. ??
  • 8 Конструктор

    5 1 Отговор
    Латвийската фирма е конструирала сгъваема къща, не е измислила сгъваемите къщи. Такива подобни къщи могат да се видят заедно с мебелите в тях в ютуб, друг е въпросът за тяхната приложимост.

    Коментиран от #9

  • 9 м26

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Конструктор":

    Идеята не е нова, не е и лоша. (като електрическата кола). Може би му е дошло време (пазарната обстановка) за подобно строителство. На теория, ако на едно място се строи а на друго само се сглобява, би могло да се постигнат по-ниски цени.
    (Китайците също имат подобни проекти, както за малки къщи като тази, така и за небостъргачи).
  • 10 винкела

    0 0 Отговор
    В Перник преди 7 години измислиха сгаваеме къща с баняя ....а пък тия чак сега . ... аматьори ..
  • 11 ген.Муфтаджи

    2 0 Отговор
    Дали не ни подготвят за новите конц-лагери за неимунизирани, недоволни и анти-ШАЙКАджии?! Без Интернет и достъп до социални мрежи!!!
    ЦИТАТ: ht tp : // bit . ly / 3aUF35L | 16.10.2014 17:38
    ГЕРБ и Патриотичният фронт си стиснаха ръцете за бъдещо управление
    От предиборната програнма на ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ - НФСБ и ВМРО:
    "2. ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ - НФСБ и ВМРО предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места в пустеещ държавен фонд (фургони), като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, ел. захранване, вода, общи санитарни възли, бани. Гореописаните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.). За целта могат да бъдат използвани и средствата, икономисани за социални помощи, помощи за майчинство и надбавки, описани в раздела за социална политика."