28 Май, 2021 16:27 3 576 13

Lexus тества един от моделите си във фризер (ВИДЕО)

  • lexus-
  • lc-
  • кабриолет-
  • фризер

Кабриото LC прекара 12 часа в тежък студ

Lexus тества един от моделите си във фризер (ВИДЕО) - 1
Снимки: Lexus

По време на своето проектиране, автомобилите минават редица тестове с които да бъде подсигурено тяхното качество преди окончателното им пускане в производство. От Lexus също решиха да тестват един от моделите си по малко по-необичаен начин, който от своя страна изигра и ролята си на реклама.

Lexus тества един от моделите си във фризер (ВИДЕО)

Кабриолетът LC бе поставен във фризер при температура от -18 градуса по целзий и прекара там 12 часа. За да бъде максимално натоварването, хората от Lexus са свалили тавана на кабриолета, а купето е поръсено с вода.

Lexus тества един от моделите си във фризер (ВИДЕО)

Крайният резултат, както може да видите и на снимките е покрито с тънък лед купе, което въпреки прекараното при минусови температури време, успява да запали и да функционира идеално.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    26 7 Отговор
    Лада го може откакто е създадена :)

    Коментиран от #5

  • 2 Рено ентусиаст

    3 48 Отговор
    Колко жалка фирмичка са тези не е истина

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Трол

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рено ентусиаст":

    пий си хапчета и си намери работа. Изчезвай с това Рени-Пуси от тука, че ми писна от теб под всяка новина
  • 4 Уникално красив автомобил

    21 1 Отговор
    А за фризера... Чиста реклама. Ако го бяха сложили за 12 часа на - 60 градуса, тогава можеше и да се загледам. Но колата е супер
  • 5 карача

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    То ладата си е фиат с технология от миналия век ,така,че нищо не сте създали.

    Коментиран от #6

  • 6 Random

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "карача":

    Там от фиат е само ск.кутия. И това важи само за 2101-2107, по-новите като 2108,2110, Приора, Гранта, Калина, Веста нямат нищо от фиат. Само Веста има една версия с двигател на нисан.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 незнайко

    1 1 Отговор
    Каква е тази кола ? Защо волана е от неправилната за нас страна ? Според мен волана трябва да е в СРЕДАТА !!!
  • 9 Jacques Yves Moineau

    8 1 Отговор
    Е то остана при -18 градуса колата да не функционира. Тогава щехме да ходим на Боровец още с мулета....голяма реклама.
  • 10 tate

    4 3 Отговор
    Отново демагогия за тамагочита , имаше една реклама по татово замразено ВОЛВО "Колата която изкарва 18 шведски зими ! ВОлвото беше нещо като 244 или подобно не помня !! Та тия тамагочита не ми ги хвалете !!
  • 11 1234

    5 1 Отговор
    Какво са очаквали да стане след 12 Ч? В много държави е -18 с дни.... Там ги палят всеки ден и ходят на работа... Теста е каране на дъжд 12 часа със свален гюрук
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Колата си е супер, но този тест трябва да ни учуди ли, новина ли е? Без да казвам марка за да не правя реклама, имах един дизел 2000г с мотор2.0 с 1 скъсана подгревна свещ си палеше на -24C
  • 13 Япония

    0 0 Отговор
    До 10,11,12.

    А, бе научете се не само да четете ами и да мислите преди да пишите тъпотии.Колата е поръсена с вода и вътре след това е замразена знаете ли за каква влага става дума НЕ.Всичката електроника е вътре в купето и след теста колата няма проблем.Това показва, че Японците са номер 1. и немците им духат прахта.Продал съм над 50 модула на немски таралясници разни аудита А8 и други.Направени са така да се развалят от влагата.Нямаш ръчна спирачка или нямаш музика и таблета ти седи за красота и не може да се настройва въз.окачване и куп глупости нови са по 600-700лв. За 350-400лв. ги лапат като топъл пресен хляб само модули да продаваш на немски таратайки ще станеш патрон.На ХОНДА ЕСУ-то 92г. ти го потапям в кофа с вода и ти паля колата.От Хонда и Тойота много пари не може да се изкарат от електроника.Карайте си немските таралясници, че батко ви да може да прави кинти от промити мозъци.