23 Септември, 2021 17:10 4 254 14

ЕС предложи задължително зареждане с USB Type-C за всички смартфони

  • usb type-c-
  • apple-
  • iphone

Ще трябва ли Apple да премине към нови портове за своите устройства?

ЕС предложи задължително зареждане с USB Type-C за всички смартфони - 1

Както преди няколко месеца ви информирахме, властите в Европейския съюз обмислят стандартизиране на портовете за зареждане при всички смартфони. Изглежда, че това може да се случи съвсем скоро, ако предложението се приеме на някое от следващите съвещания.

През 2020 година парламента вече гласува в полза на подобно предложение, а изглежда, че сега нещата вече са в заключителен етап, съдейки по последната публикация на Европейската Комисия в Twitter.

ЕС предложи задължително зареждане с USB Type-C за всички смартфони
снимка: Shutterstock

Ако предложението се приеме, то това ще окаже най-голям натиск върху Apple, чиито iPhone-и използват Lightning connector към момента. Разбира се, дори предложението да бъде прието, то технологичните компании ще разполагат с 24 месеца преди промените да влязат в сила и те да бъдат санкционирани за това.

Стандартизирането на портовете за зареждане от страна на властите има за цел да намали отпадъците от различни кабели и зарядни устройства, които вече не биват използвани. Това от своя страна отваря вратичка на хората от Apple, които не би трябвало да имат проблеми със закона, ако устройството няма порт за зареждане. Такива слухове за iPhone витаят в пространството от няколко години и няма да е изненада ако това скоро стане реалност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И всички

    17 2 Отговор
    с униформи !
  • 2 да знам

    8 0 Отговор
    На Монката пасатора жена му ли е инициатора.
  • 3 един от село

    25 4 Отговор
    Половете кога ще ги унифицираме, че станаха повече от 10 ?
  • 4 ЦиркЕС

    19 2 Отговор
    Е че то преди това ЕС предложи и мини УСБ, после микро УСБ и сега УСБ-Ц ... толкова тежкарска новина, все едно те измислят стандартите, а те просто взимат пари .... трябва през година да препоръчват и шуко контактите и да ги подменят през 4 години и задължават всички държави да си подменят мрежата, за да върви търговията на ЕС
  • 5 i-рян

    11 0 Отговор
    След две години може и нов стандарт да измислят и това, което предлагат да не е актуално. Трябва зарядното устройство да се продава отделно и ако имаш няма да си купиш още едно
  • 6 ами

    6 3 Отговор
    Всичката Мара втасала...
  • 7 Aнонимен потребител

    4 0 Отговор
    От другата година да обмислят телефона да се продава отделно.
  • 8 Браво

    4 0 Отговор
    Точно така,един кабел за всички телефони,не да се оплитаме във всевъзможни кабели.Една добра идея да предложи Г.йсъюза.
  • 9 потребител

    6 0 Отговор
    браво нека да предложат и да не се продават смартфони с несменяеми батерии в европа
  • 10 ЛиБеров

    2 1 Отговор
    Всички зарядни да са вътре в телефоните . Така остава само едно кабелче към 220V/380V директно. Хем по-бързо ще се прочисти г е й съюза.
  • 11 898011

    4 2 Отговор
    И задължително меню на български език.
  • 12 Голям Слон

    2 2 Отговор
    Европа не може да си унифицира контактите и щепселите, тръгнала да уеднаквява зарядните за мобилни телефони. С иди-отското обяснение, че имало тонове ненужни захранвания. И като го направят, а те ще го направят, какво ще се случи със следващия стандарт? И когато захранванията от текущия ще станат пак излишно много?! Пълна безидейност и импотенция демонстрират всички европейски органи. Вместо да се хванат с нещо наистина смислено, опряха до лейтнинг кабела на Епъл!
  • 13 Пешот

    3 0 Отговор
    Епъл никога няма да си сменят входа. Иначе как ще си придават зарядните кабели за по 29€. Това вече се опитваха да го правят през 2009. Всички се съгласиха за един вход .. без Епъл разбира се.. Накараха ли ги въпреки това да си сменят порта - разбира се че не . Импотентният ЕС - само си приказват приказки. Корумпирани кукли на големите корпорации..
  • 14 Злобар

    0 0 Отговор
    Моля без мрънкания , щом Политбюро на ЕК е решило значи така ще бъде