Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 17:31 11 609 33

Как правилно да изберете смартфон?

  • смартфон-
  • apple-
  • samsung-
  • iphone-
  • galaxy-
  • xiaomi

Няколко съвета за това как да определите кое е подходящото устройство

Как правилно да изберете смартфон? - 1
Снимка: Shutterstock

В момента на пазара има десетки производители на смартфони със стотици предложния, които с всеки изминал ден се увеличават. Почти всеки месец производителите на смартфони показват нов модел от различен клас, така че изборът на правилно устройство може да премине в лутане между различни модели и производители. Именно за това искаме да ви помогнем с няколко стъпки, които да ви улеснят.

На първо място трябва да изберете операционната система с която искате да е вашият смартфон. В момента на пазара има две основни операционни системи, Android при повечето смартфони и iOS при iPhone. Ако не сте използвали устройство с една от двете системи е препоръчително да отидете до близък магазин и да пробвате коя ще ви допадне повече.

Второто нещо е да определите сумата, която сте склонни да дадете за ново устройство. Различните устройства са на различна цена, като това зависи също така от операционната система, параметрите им и дори марката им. Все пак устройствата от един и същ клас обикновено са в един и същ ценови диапазон.

Параметрите на устройството също са една от най-важните му характеристики. Ако например обичате да снимате с телефона си, то най-вероятно ще се насочите към смартфон с по-добра камера и повече място за съхранение. Тук трябва да се обърне внимание и на варианта за допълнително място за съхранение, което някои устройства предлагат. Процесорът също е важен, заедно с RAM паметта, тъй като от това зависи дали вашият смартфон ще работи гладко или ще изпитвате забавяния при по-интензивна работа.

Дисплеят заедно с батерията също могат да наклонят везните от едно устройство към друго. Някои хора държат на колкото се може по-голям капацитет на батерията, тъй като нямат физическата възможност или пък желанието да зареждат устройството си през няколко часа. Някои хора държат на голям дисплей, а други не харесват тази тенденция и искат да заложат на компактни устройства, съответно с по-малък дисплей.

Макар това да са основните неща, които трябва да се гледат при избора на устройство, то съвсем изборът не е лесен. Бихме се радвали да прочетем в коментарите какво гледате вие при избор на нов телефон и с кои от изброените неща се съобразявате.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    67 5 Отговор
    Ако не сте бедни , хич не ви пука какъв ви е смартфона...
  • 2 Си ган

    21 29 Отговор
    Аз съм със Samsung S10+, перфектен телефон на прилична цена..
  • 3 Мислещ

    20 10 Отговор
    Много е важно да не се гледат (Само) сухи параметри, а да се гледат и професионални тестове на батерия, дисплей, говорители и т.н.; в сайтове като notebookcheck и gsmarena.

    За мен лично е задължителен жак за слушалки, добра батерия (Според тестовете, не само според капацитета; като тестовете също подлежат на интерпретация и не всеки може да се ориентира), добър говорител, по възможност стерео (Тук също трябва да се гледат графики от професионални тестове, макар че е задължителен и тест на живо). Дисплей с достатъчна видимост на слънце е също задължителен - поне около 700 нита, в краен случай и 600, ако другото си струва.

    Коментиран от #5

  • 4 Сатана

    14 9 Отговор
    Плащаш малко,получаваш евтин смартфон,със всичко е така.
  • 5 Мислещ

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    А, пропуснах и за ОС-а. Apple винаги са били догонващи откъм софтуерна функционалност (А доста време и в доста аспекти - и откъм хардуер, като изключение е само процесорът, който наистина им е добър и са напред) и който търси практичност/функционалност, изобщо не би следвало да се замисля за iPhone.

    Коментиран от #17

  • 6 i-рян

    40 14 Отговор
    нахапани ябълки не искам

    Коментиран от #14, #20

  • 7 Факт

    45 16 Отговор
    Правило номер 1 ТРЯБВА ДА Е ANDROID!

    Коментиран от #8

  • 8 оня с магарето

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    за предпочитане от марка която го обновява
  • 9 Да да

    36 6 Отговор
    Не давам пари за телефони.Не,че не мога да си го позволя но не виждам смисъл.Предпочитам да ги изхарча за удоволствия.На всеки две години когато предподписвам договор с мобилния оператор ми дават безплатен телефон който върши идеална работа.Последните 2 пъти беше Алкател.Върши идеална работа за без пари.
  • 10 Ежко Бежко

    23 3 Отговор
    Глупости! Първо трябва да знаете за какво Ви трябва и какво Ви е нужно - за връзка ли е, за работа, за снимане, за гъзария и т.н....След това си гледате бюджета и накрая останалото....
  • 11 Тъпчо

    38 4 Отговор
    За мене на първо място е да е евтин. Не съм много по пазенето на телефона и често сменявам. Преди се пробвах и взимах телефони за над 1000 лева но вече не ,максимум 300 лева. И за тия пари има добри оферти. В момента съм с ксиоми редми 9т и съм много доволен. Под 300 лева 3 дни батерия. Идеален вариант за мене.
  • 12 iOS над всичко

    7 37 Отговор
    Хаха, "В момента на пазара има десетки производителите на смартфони" - тука спрях да чета :) Има само два прозводитела Апъл и Гугъл. Вторите си имат подизпълнители, които да им пробутват андроида. Реално има само два телефона.
  • 13 божеее

    20 6 Отговор
    " Ако не сте използвали устройство с една от двете системи е препоръчително да отидете до близък магазин и да пробвате коя ще ви допадне повече."

    Aвторът на статията полудял ли е? Има ли човек, който да не е ползвал една от двете...

    Коментиран от #26

  • 14 Bill

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "i-рян":

    То и никой не ти ги дава.
  • 15 OMEGA

    6 5 Отговор
    BAOFENG UV-5R ГОВОРИТЕ БЕЗПЛАТНО С ВСИЧКИ В РАДUYС ОТ 50 КМ !

    Коментиран от #16

  • 16 Анонимен

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "OMEGA":

    5 км

    Коментиран от #22

  • 17 Не съм съгласен

    11 23 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    Първият ми смартфон беше андроид. Заедно със втория, третия, четвъртия, петия и шестия. Тогава реших да премина на ios- в пъти по-лека и ненатоварваща компонентите, по-проста и в същото време по-умна. Не мисля да сменявам марките засега. Много много доволен от IOS.

    Коментиран от #19

  • 18 БърБорко

    14 2 Отговор
    Преди: рам,antutu тестове, аудио тестове и защита от вода и прах
    Сега:цена
  • 19 rekt

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Не съм съгласен":

    Аз пък съм на обратното мнение и опит :)
  • 20 Ханонимка

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "i-рян":

    Хаха, умрех от смех и заради ника, и за коментара...к8 2017 LG - никакви копчалъци по рамката на телефона, мога да си го стискам в ръка всякак + с двойно пипкане по екрана го вкл и изключвам...и иначе ром, рам и батерия - но аз съм от тия, дето ABS и серво на волана са им достатъчни като екстри, тъй че може да не съм съвсем меродавен :)
  • 21 Таня

    5 9 Отговор
    1: Да има Гугъл а не като Huawei да не поддържа Гугъл , 2 Да е на разумна цена при едно до 900 лева а не да е 2000 - 3000 че и повече лева , 3 : Съотношението RAM / ROM при мене е RAM - 6 GB , ROM - 128 GB , 4 : Да има карта памет моят има две сим карти + карта памет , 5 : Да има силна батерия моята е 5 020 mah .
  • 22 Baofeng

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    ЗА НОВИТЕ 8W МОДЕЛИ И 100км НЕ СА ПРОБЛЕМ!
  • 23 fdgfdf

    11 2 Отговор
    Безамислена статия стил пълнеж !
  • 24 Хаха

    8 1 Отговор
    Ако разчитате на коментарите, най-много да прочетете за поредната драма между привържениците на Android и iOS

    Коментиран от #25

  • 25 Механик

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хаха":

    Коментарите са от сорта "виж ма къф съм модерен. Пипкам по дислея и имам рам и ром."
    А статията е обикновенна, пълнежна маса.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Владислав Илчов

    3 1 Отговор
    Можеш да идеш да пробваш другата......
  • 28 Михаил Станински

    4 2 Отговор
    Аз смятам че Андроид смартфоните са по евтини а айфоните са много скъпи и не бих си го позволил . Аз съм на Samsung galaxy A10 и той струваше около 200лв. Купих си го от виваком и си купих също така SD карта памет тъй като държа да имам повече снимки . А вградената батерия в телефона е с капацитет от 3400mAh която издържа 2дни а когато го ползвам интензивно издържа 1ден .

    Коментиран от #29

  • 29 kukuruku

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Михаил Станински":

    Това е, че при андроидите има слаби телефони и т.н. според джоба а алчноте от Епъл 1700лв + дооо 3000 ( тук в Бг)
  • 30 Фони

    0 1 Отговор
    Ако приоритет са софтуера и камерата с Андроид ОС, марката е само една- Гугъл Пиксел. Ползвам модел от най-ниския им клас- 4а и в допълнение мога да кажа, че този телефон, без да блести, няма слаби страни. Убедих се, че за нормалния потребител софтуера е по-важен от хардуера. Разбира се при тежките геймъри няма как да мине без повече гигабайти и топ процесор. Освен това вече съм с Андроид 12 и не на последно място- 5.8"- за привържениците на по-компактни размери, какъвро съм аз.
  • 31 Човек

    1 2 Отговор
    Xiaomi е марката напоследък.А в последно време Realme,Oppo също правят много добри неща.
    Ябълка и Гнусмас никога няма да си купя,Леново скапаха Моторола и я натъпкаха с ЛСД екрани,медиатеци напоследък ..както и лош звук.
    Хуавей е ясно,никога няма да са като преди.Хонър тръгнаха нагоре..за Сони нямам наблюдения,но са цифра.
    След Моторола уан вижън,директно скочих на Xiaomi 11i.
    Няма 3,5 мм и външна карта,но ще го преживеем.
    Другите неща са в плюс.
    120 херца,ир бластер,долби атмос,Ип52 водоустойчивост,108 пиксела камера и 888 снапдрагон.
    Моророла ейдж 20 за същата цена и със 7ца процесор и моно звук.Благодаря,ама ми омръзна от мото жестове,уж чист андроид и средна хубост камери.
    Както и ЛСД екрани.
    И липса на горила глас протекция.
    За мен лично,Xiaomi е марката.Вече.
    Иначе предишните ми бяха 3 мотороли ,през годините.
  • 32 Човек

    1 1 Отговор
    За мен е важно да има добра батерия,добра камера,достатучно памет(моя е 8/256) ,да има добър процесор,добър амолед екран и добър звук.
    Моторола това почти не могат да го комбинират в едно,освен ейдж20 про.
    Останалите скъпари са към 2000 лв телефони и нагоре.
    Xiaomi е идеалното решение.
    Купих си Xiaomi 11 i ,за 6000 норвежки крони.
    Същите спекс при Сони и Самсунгзминимум 9000 крони.Че и по 12-13 000 кр за Самсунгите.
    Самсунг отдавна Xiaomi го настигна.Даже и задмина по региони.
    За Ейпъл няма да говоря.
    Леново уби моторола.Тази желязна марка.
    Най-логичното беше да се насоча към Xiaomi.
    И производните на фирмата.
    Понеже ползвах и Редмито на жената.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.