Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 14:24 5 530 14

Преди 3 милиарда години климатът на Марс бил като този в съвременна Исландия

  • марс-
  • климат-
  • исландия

Данните от Curiosity позволиха на учените да изложат няколко хипотези за миналото на Марс

Преди 3 милиарда години климатът на Марс бил като този в съвременна Исландия - 1

Предстоящата колонизация на Марс, към която се стреми част от човечеството, изисква надеждни знания не само за настоящето, но и за миналата история на Червената планета, динамиката на развитието на климата и неговите особености. Всичко това в крайна сметка ще помогне на бъдещите изследователи да намерят ресурсите, необходими за развитието и облагородяването на планетата.

Преди 3 милиарда години климатът на Марс бил като този в съвременна Исландия

Огромният научен материал, получен от марсохода Curiosity по време на изучаването на склоновете на кратера Гейл, позволи на учените да изложат няколко хипотези за миналото на Марс, да създадат предполагаема картина на изменението на климата и да докажат съществуването на вода в течно или кристално състояние. Това беше направено чрез сравняване на структурата на седиментните скали на Марс с подобни отлагания на Земята в района на Исландия.

Между учените има разногласия относно моделирането на древния климат на Марс, което, както показват данните, получени с Curiosity, позволява натрупване на многослойни седиментни скали в дъното на кратера Гейл и по склоновете на връх Шарп. Химическите и минералогичните характеристики на седиментните скали предизвикват много противоречия, тъй като има скали с малка фракция в тяхната структура, които обикновено се променят от течащи води.

Преди 3 милиарда години климатът на Марс бил като този в съвременна Исландия

Следователно изследователите изтъкват теорията, че на древен Марс, както и на Земята, е имало смяна на сезоните и период на замръзване, когато водата се е превърнала в лед, последвана от размразяване, когато потоци и реки транспортират утаечни скали на други места. Търсенето на подобен климат на Земята доведе учените до Исландия, където има базалтови скали, подобни на марсиански седиментни отлагания, докато средната годишна температура е само 3 градуса по Целзий.

Подобни седиментни скали, образувани на Марс преди 3 милиарда години и в съвременна Исландия, предполагат, че по това време климатът на Червената планета е балансирал на ръба между вечната замръзналост и кратките размразявания, както може да се види днес в „ледената страна“ на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марсианец

    12 5 Отговор
    Заради един вирус изчезнхме.
  • 2 Сигурно

    6 3 Отговор
    Брях маму Стара
  • 3 Дедо Гатю

    5 4 Отговор
    И са кво и на марсианците ли шeим плащам водата.ай сekтир бе изедници!😠

    Коментиран от #5

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    10 3 Отговор
    Явно населението е било почти толкова тъпо, колкото сега се показа по време на "пандемията".
  • 5 Терсенето

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо Гатю":

    Бий една сонда и водата е без пари. Земята отдолу обаче май не е твоя.
  • 6 Алф

    7 4 Отговор
    Каква Исландия,какъв Марс бе холъм,всичко е като нашенските магистрали и пътища и срутища като в Искъро дефилето и изобщо навред у нас.Ама тогава преди 3 млрд. години не се е знаело кой прави този ландшафт-сега е ясно.Това е работа само на Нинова-тя и нейните там ходят да бутат камъните по склона за да дразнят боко преди изборите.И да го изнервят.
  • 7 Некой си

    6 2 Отговор
    Това е планетата на македонците те от там идат и са създали човечеството.Те са прародителите на съвремения човек требва да ги уважаваме горе главите макета вие сте свето без вас немоеме.

    Коментиран от #9

  • 8 Стига бе

    10 1 Отговор
    Не им вярвате !? Ама как може !? :))
    Съчинение по картинка, им викат на подобни "хипотези" ! Те не могат да предвидят даже и обобщаващо какъв ще е климата след 100 години в отделните пояси на Земята, седнали да ми говорят какво е било преди миларди години на Марс.
    Същото е и с биографиите на великите личности. Най- добри са след 100 години, защото тогава вече няма кой да оспорва и да помни и се пишат всякакви глупости. :)
  • 9 Стига бе

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Некой си":

    Точно ! :))
    На седмия ден от Сътворението, Адам пита Господ:
    - Боже, кой лежи под ябълката?
    - А бе, някакъв македонец, аз тук го заварих... :))
  • 10 В Исландия от 2014г.

    1 2 Отговор
    Джурналистчето!!! "Средната годишна температура е само 3 градуса по Целзий" ...хахаха в Исландия отдавна не е такава...Глобално затопляне ;))) През лятото има дни с 20+ С° тук...вече има мухи през лятото но слава богу няма все още комари...

    Коментиран от #11

  • 11 Цецо

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "В Исландия от 2014г.":

    Мухите Цеце дойдоха ли и те, заради едни имигранти питам?
  • 12 айде бе

    1 1 Отговор
    Ай де бе ! аааха ха ха , И ? Кък разбраха ?

    Коментиран от #14

  • 13 Не тулуп

    1 2 Отговор
    Не мисирка -какво ще колонизираме бе .само се гепват некви парси .На марс радиацията ще убие всеки астронавт за дни .Пълни краварски глупости -тия верват .че МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ са по-действителен случай.А Мъстито им прибира парсата .Нещо фърчилата му много се палЯт .от два старта .две факли .а журналята му викат на това голем успех било.Абе требе некой да натисне онуй копче и да дойде нещо ново на Земята .ние нея заслужаваме.
  • 14 мими

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "айде бе":

    Питали са исланците!Хайде сега и марсианци ли са ,или исландци!?