Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 11:22 8 169 13

В България се прави най-безопасния летателен апарат (ВИДЕО)

  • авиожир-
  • авио индустрия-
  • самолет-
  • летателен апарат

Авиожирите на родна компания са едни от лидерите в световен мащаб

Страната ни може да се похвали със запазването на авио традициите си и до днешни дни, след като родната компания Ники Ротор Авиейшън отново прославя името и флага ни на световната авио сцена. Повече за нея и нейните постижения ни разказват колегите ни от webcafe.bg, които проследяват цялата история, както на компанията, така и на авиожирите като цяло.

Авиожирът е определян като най-безопасният летателен апарат и е изобретен през 1923 година от испанският авио инженер Хуан де ла Сиерва. Още от ранна възраст той се интересува от самолети и дори успява да сглоби летателна машина от останките на разбил се френски самолет в ранните си тийнейджърски години. По-късно той записва инженерно образование и през 1912 година започва официално да конструира самолети. Две години по-късно самолетът му влиза в употреба на армията на Испания.

За съжаление, обаче, една от летателните му машини се разбива по време на тестове, а заедно с това загива и негов близък приятел, който я управлява. Именно това събитие дава началото на авиожирите, след като де ла Сиерва се зарича да направи най-безопасния летателен апарат в света. За целта той използва ротор за повдигане при ниска въздушна скорост, който при подходяща настройка на стъпката ще продължи да се върти от силите на повдигане и съпротивление, дори да няма механично задвижване. Авиожирът използва свободно въртящ се ротор, който използва преминаването на въздух в посока отгоре-надолу, докато витло разположено в задната част осигурява тяга за движение напред.

Това пък ще позволи контролирано кацане, дори при повреда на двигателя. Само четири години след началото на своите проучвания, инженерът е готов с работещ прототип, който успява да докаже безопасността си само няколко дни след първия си полет, когато двигателя спира във въздуха, но летателната машина се приземява успешно.

По-късно де ла Сиерва е канен на различни изложения и форуми, за да показва изобретението си, а през това време то се развива, като различни компании в Испания, Италия, Германия, а вече и България започват да го произвеждат. В днешни дни авиожирите се използват за наблюдение на пожари, трафик, охрана, кадастрално заснемане, различни цели на военните или дори любителски полети. Те имат предимство с това, че се нуждаят от 150 метра за излитане и по-малко от 50 метра за кацане на равна повърхност.

През 2000 година се заражда и българската компания за производство на авиожири, като по това време създателят ѝ Николай Николов разработва прототип на хеликоптер, който е съпътстван от множество трудности и перипетии. Той разказва, че първо е бил пилот на самолет, след това на хеликоптер, но на по-късен етап открива авиожира и се запознава от близо с уникалната за него, а и много други машина.

Следващите години на новия век Николов прекарва в изучаването на авиожира, посещава авиофоруми и успява да проучи в детайли машината, както и всичките предимства и недостатъци на тогавашните машини. Само четири години по-късно с помощта на екип от професионалисти, компанията създава първия български авиожир. Николов описва това като сбъдване на мечта, която освен негова е и на други хора.

Много важно място във фирмата заема и дъщерята на Николов – Миглена Копчева, която е управител. "За мен семейният бизнес е религия. Това, което баща ми създава, обвързва много силно и емоционално мен, както и моето семейство. Прекарали сме стотици часове в дебати и обмисляне заедно с конструкторите. Неописуемо е, когато видиш чертаните милион път планове претворени в реалността, извън белия лист хартия", коментира Копчева.

Първият модел на компанията – Lightning е и първият авиожир в света с опашка излизаща от винта, а в момента е в процес на сертифициране в Германия. Паралелно с това компанията постига и огромни успехи с втория си модел Kallithea. Той е с карбонова конструкция и може да лети със скорост от 35км/ч до 180км/ч. Максималната височина, която може да достигне е 3000 метра, а продължителността до 4 часа, което е напълно достатъчно за полет между повечето населени места в страната ни.

Моделът е оценен и на международната сцена, след като тази година изминава 3200 километра в САЩ като каца на сцената на EAA AirVenture Oshkosh, едно от най-големите авоишоута в света. На друго събитие в Ментон по случай 60-годишнината на Popular Rotorcraft Association, машината печели награда за най-добрата машина в своя клас, след като няколкодневен полет не се отрязва по никакъв начин на летателния апарат и той изглежда като нов.

Николов и компанията му могат да се похвалят и с признанието на рода де ла Сиерва, след като правнучката на създателя идва в България, за да види произведението на Ники Ротор Авиейшън. Тя казва, че делото на де ла Сиерва е продължено в страната ни и описва машината като невероятна с просторна кабина, която дава усещането за реене над облаците. Правнучката, която също се занимава с авиоинжнерство споделя, че ще се радва да обедини името на нейния дядо и на българската компания в авиожир, който да покаже развитието на машините през последните 100 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адмирации!

    51 2 Отговор
    Браво, браво и пак браво! Това е доказателството за ползите от труда и откривателството. Умните хора в България не са изчезнали, макар да са намалели. Само с труд и откривателска мисъл България ще просперира.
  • 2 Пилот

    5 18 Отговор
    За всеки случай ще летя над водата, ако падам да е на меко.
  • 3 треон чушкопек с уайфай

    6 26 Отговор
    и досега колко бройки са напарвили? един макет за набиране на спонсори в поредния стартъп ли?

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Алекс

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "треон чушкопек с уайфай":

    Твоя стартъп къде е? Направи си фирмичка, започни да работиш, изобрети нещо, произведи хиляди бройки, набирай спонсори..и така.
  • 5 бай Даньо

    4 11 Отговор
    Каква е разликата от хеликоптер, че има витло дърпащо в хоризонтална посока и малко крило отзад ? И това ли идва по голямата сигурност? Верно е че хеликоптерите произвеждат най много вдовици в авиацията но къде е по сигурното тук?

    Коментиран от #6, #9

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Даньо":

    Испанецът е бил добър наблюдател...Сигурно е видял бавно падащите от ясеновите дървета малките въртящи се крилца...и успешно е приложил сътвореното от Бог в авиацията.

    Коментиран от #12

  • 7 СЗО

    20 5 Отговор
    Браво на човека. Сега като дойде Боко на власт пак, и като поиска да прибере фирмата на човечеца, и ще изнесат производството в друга държава.
  • 8 12345

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "треон чушкопек с уайфай":

    Грешиш. Само през тази година са продадени 15 бройки. Разбира се в чужбина.
  • 9 да четем внимателно

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Даньо":

    не чети през ред ако искаш да разбереш нещо аи да не се излагаш
    ,,За целта той използва ротор за повдигане при ниска въздушна скорост, който при подходяща настройка на стъпката ще продължи да се върти от силите на повдигане и съпротивление, дори да няма механично задвижване. Авиожирът използва свободно въртящ се ротор, който използва преминаването на въздух в посока отгоре-надолу, докато витло разположено в задната част осигурява тяга за движение напред.

    Това пък ще позволи контролирано кацане, дори при повреда на двигателя. Само четири години след началото на своите проучвания, инженерът е готов с работещ прототип, който успява да докаже безопасността си само няколко дни след първия си полет, когато двигателя спира във въздуха, но летателната машина се приземява успешно."

    Коментиран от #11

  • 10 Eдин

    1 1 Отговор
    Бедрото е малко мършаво , ама ...
  • 11 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "да четем внимателно":

    Искаш да ми кажеш че авиожира ти е напълно ясен след като до вчера ТИ не беше чувал думата, а АЗ поне се интересувам от хеликоптери ... !? Вярвам ти анонимни ми Хуане де ла Сиерва, братовчеде Сикорски . Между впрочем ако авиожира е толкова просто и такава естествена и лесна за разбиране идея знаеш ли колко народ е измрял докато са тествали първите хеликоптери ... многознайко уикипедски!?
  • 12 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    падането на ясеновите шишулки е точно проблема на хеликоптерите останали без задвижване на главния винт , на английски се казва - tailspin. Толкова е катастрофално че думата на английски даже има и по общ смисъл например "президентството на Доналд Тръмп беше един Тейлспин" ... ха-ха-ха! . Самолет може да приземиш без двигател , но хеликоптер в тейлспин забрави.
  • 13 Авиофен

    0 0 Отговор
    Влязох в сайта им. Имах чувството че и те не знаят какво изделие правят. Със сигурност не са производители. Възможно е да купуват отнякъде готови джирите и да ги пребоядисват с техен си цвят. Но иначе скъпо, скъпо, скъпо