3 Януари, 2023 12:36 5 832 37

Русия ще създаде нова мобилна операционна система

  • русия-
  • операционна система-
  • android

Иновацията ще е базирана на публично достъпното ядро ​​на Android

Русия ще създаде нова мобилна операционна система - 1

Група големи руски ИТ компании, включително VK, Yandex, Sberbank и Rostelecom, възнамеряват да разработят собствена операционна система, базирана на Android. Освен това ще бъде представена и платформа, която може да замени Google Mobile Services (GMS). За целта ще бъде създадена съвместна фирма.

Новата ОС ще използва публично достъпното ядро ​​на Android, като за нея ще бъде създадена алтернативна платформа, предоставяща мобилни услуги вместо Google Mobile Services (GMS).

Тази операционна система ще е предназначена за широк кръг потребители, докато Aurora OS, рекламирана от Rostelecom, е предимно за корпоративни клиенти. Според източници от индустрията все още не е сключено официално споразумение, но компаниите са готови да го подпишат. В същото време Rostelecom ще продължи да развива Aurora за корпоративния и публичния сектор.

Комерсант отбелязва, че руските власти всъщност следват пътя на Huawei. След като компаниите, по инициатива на американските власти, отказаха да си партнират с Google още през 2018 г., тя започна да разработва собствен проект HarmonyOS със собствени услуги и магазин за приложения.

Според източниците на Комерсант стартирането на платформа за мобилни услуги, базирана на Android, ще бъде по-лесно, отколкото използването на разработки, базирани на операционната система Aurora, особено след като магазинът за приложения RuStore вече е стартиран от VK.

Твърди се още, че създаването на екосистема, базирана на Android, ще струва „в пъти по-евтино“ от проекта на Rostelecom, а актуализирането му ще бъде много по-лесно поради наличието на нов софтуер на сайта на Google. Според някои доклади разработването на операционна система, базирана на Android, ще отнеме не повече от година.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    48 15 Отговор
    Рушляците взеха да се усещат, че им предстои да им спрат всички операционни системи. 😆😆😆😆😆Руский ДОС 😅😅😅😅😅😅😅
  • 2 ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎

    9 29 Отговор
    Русия е чатната с технологиите има си суровини ,и си ги произвежда по американски патент ,САЩ е същото има си ресурси и си ги прави по свой собствен американски патент

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гпрвн

    42 10 Отговор
    Със същата стойност е и новината, че аз ще създам машина на времето.
  • 5 Русия ще

    30 8 Отговор
    тук е разкочничето в "ще", "щяла", "след вре,е". "може би", ама друг път като в българския филм :)))
  • 6 фон Нойман

    21 5 Отговор
    ха ха аврората я купиха орките от китай преди няколко години.колкото направиха ОС базирана на линукс 😝

    Коментиран от #27, #35

  • 7 Иван

    32 10 Отговор
    Ко речи? Нова ОС? В Русия? За новия Москвич ли е? 😂😂😂😂
  • 8 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДЖОН МАКФЛАЙД 🎩🌎":

    Не много внасят и те.. А колко са част с новите технологии….:)
  • 9 Глупаци

    23 8 Отговор
    Те ако са могли да са я направили до сега, смешници
  • 10 генчо

    21 9 Отговор
    тая статия ме кара да се смея с глас, безанологовите апарати на руската федерация безаналогови ракети, безаналогово москвичи,радари сега и вече операционни системе ееее ЦЦЦЦЦЦЦЦЦ русофилите има за кво да бъбрят. нямало такива в света ми няма я кой прави такива недоразумения бабхахахааааааа
  • 11 генчо

    27 6 Отговор
    русия не може една права лопата да направи без чертежите от чужди страни

    Коментиран от #30

  • 12 Машала

    15 7 Отговор
    По голяма тъпотия не бях чувал! Собствена операционна система на базата на Андроид. Че то нали Андроид си е операционната система бря! Качулките отгоре са добавки! Ще напишат - те от както се помня все пишат, ама преди това ходят да покраднат. Що крадене беше при соца. А сега освен танкове и калашници друго не са измислили. Руската промишленост е само оръжия с електроника от запад. А умните им хора и те избягаха. Ще напишат нещо за да следят всички - нищо повече!

    Коментиран от #19

  • 13 Чичо Мичо

    16 4 Отговор
    Защо една, по-добре две нови операционни системи да си направят. Или направо 22!
  • 14 Умен по цялата глава

    17 4 Отговор
    Руснаците измислили чип.Техен,руски чип.Обаче с него можеш да управляваш един телефон от старите Самсунг ,например...Обаче нямат дисплей и други части,нямат софтуер и на всичкото отгоре чипа се произвеждал в Тайван....И сега,седи Иванушка,гледа руския чип произведен в Тайван на масата до бутилката с водка,руска водка,родно производство и чинийката с кисели краставички,почесва се по главата и заканва- ще произвеждаме телефони....

    Коментиран от #29

  • 15 иванушка

    13 1 Отговор
    Да, но Хуавей, се оказа, че са започнали разработка на Хармъни-то години преди да ги отрежат от гугъл. Тук сигурно ще видим ванила андроид с дребни промени на темата и ще го пишат 100% руска разработка. Или ще чакаме години за някаква реална разлика с базовия вариант.

    Коментиран от #18, #24

  • 16 Русороб

    12 3 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Тя е създадена отдавна лист и химикалка !!!!
  • 17 Сър Пичук

    13 3 Отговор
    Мдаа... Със скритите команди на тази ОС ще могат да се точат всички контакти, история на местоположенията, да се включват камерите и микрофоните и ще има цял куп други "полезни" приложения...
    Всъщност това е и целта на цялото занимание...
  • 18 гост

    14 5 Отговор

    До коментар #15 от "иванушка":

    За какво точно ще чакаме , че не разбрах ? Китайците направиха ОС с потенциални 1,5 МИЛИАРДА потребители само в Китай , а са продали досега има няма 1 милион от нея !! За извън Китай да не говорим , там продажбите са около кръглата нула !! А руснаците са умрелите 140 милиона от които я си купят 140 000 , я не и то по задължение за служебни , докато си карат с Епъл или Андроид в другото време !!

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мдааа

    8 3 Отговор
    "но компаниите са готови да го подпишат." Като те привикат на Лубянка естествено, че си "готов да подпишеш" :))) Друг е въпроса какво ще излезе от това. А иначе статията си говори за "другия" опит на руските некадърници, макар и не директно :))))
  • 23 Амерканец

    2 1 Отговор
    Гагага,мостли хайли...
  • 24 Баро

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "иванушка":

    Мислиш ли че гугъл ака иска не може да блокира всичко което си поиска
  • 25 Кирил 13

    3 3 Отговор
    Нека СДЕЛАТ нещо да работи и ке си го купиме. Могло за 1 година да стане но 100 г чакаме !!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Знайко

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "фон Нойман":

    Колега, в момента ти пиша от Дел пресижън 6400 , на който е инсталирана ROSA linux fresh decktop 12.3 , която даже ми подкара NVIDIA FX 2700 графиката. Отделно по дефолт има инталиран анти тиъринг и т.н. и т.н....така че не се притеснявай, руснаците имат всичко, само ти си милиш ,че нямат нищо! Да допълня- това е единствения линукс до момента , който има в депозиторито Nvidia 340.108 видео драйвера. Който има проблеми с графиката и опенгл драйвери - да не се чуди, а да действа! Успех на всички които ползват думите рашисти, рушляци и ватници! За вас-само линдоус!
  • 28 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    само ти си мислиш ,че е задължително да ПРОДАВАШ! Линдоус казаха-искаме само да го ползвате, Линукса казаха- искаме само да го пробвате, Мак казаха- просто работи, ползвайте го. Мисля че китайците ще са доволни дори само да точат данни.
  • 29 Знайко

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Умен по цялата глава":

    Ти пък даже не се чешеш по компютъра, щото това цял, излишен процес.... Не само че имат операционни системи - Altlinux, Aurora, Rosa...,но и имат системи със секюрити сертификат, примерно ROSA COBALT, които са предназначени за индустриални и административни компютри. Малко ВИ е остаряла информацията, но няма лошо...пишете си ,а пък ние ще СИ ползваме, това което твърдите , че не съществува!
  • 30 Знайко

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "генчо":

    Ето-направили са! Просто ти си 20 години настрани !
  • 31 Знайко

    1 0 Отговор
    Един скрийншут за неверниците..
  • 32 Знайко

    1 0 Отговор
    Един скрейншут
  • 33 Знайко

    3 0 Отговор
    .....

  • 34 Пак ли?

    1 4 Отговор
    Всяка година четем за такива опити. Всичките без пазарна реализация.
  • 35 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "фон Нойман":

    По-добре не коментирай , ако не си информиран. В момента ти пиша от руски линукс , на базата на федора. който дори ми подкара Nvidia-та.
    Rosa linux x64 Linux 6.1.20-generic-2rosa2021.1-x8664 (x8664),
    ROSA Fresh Desktop 12.4, platform 2021.1
    Quadro FX 2700M/PCIe/SSE2
    OpenGL ES 2.0 NVIDIA 340.108 340.108
    G94GLM Quadro FX 2700M
    Системата е много стабилна, работи по-добре от Дебиан макар да е по-тежка. Не те занимава с ъпдейти всеки ден, а ги сервира на порции по няколко.
    Инсталирана е на DELL precitions M6400 с два вентилатора , който се ключват за по 30 секунди , работят на 2600 оборота и спират за около 3-4 минути.
    Това е постигнато без много магии. Инсталиран COREctrl и поставен на режим консерватив.
    Когато инсталирах драйвера за видеото в Ндрагората, слагайки отметката на 340 драйвера, той сам си постави отметки на още 6 други драйвера-CUDA технолоджи и тем подобни и всичко тръгна! Така ,че който си мисли , че ще напише 1 ред на конзолата и всичко ще работи да се събуди.
    LXQT е най-леката версия и аз ползвам нея. Роса имат и версия КОБАЛТ , която е за бизнес клиенти и има вградени, валидни ,секюрити сертификати. Нищо нямат горките руснаци, много са зле....смятай ние колко сме информирани, след като всичко е точно обратното!
  • 36 Иван

    1 0 Отговор
    Не бих си купил нищо руско.
    Знам, че всички мислите като мене...
  • 37 Иван

    1 0 Отговор
    Звучи като нов Москвич.
    Бягай далеч от всичко руско !