Last news in Fakti

4 Януари, 2014 12:36 8 243 1

Лазерни фарове за Audi Sport quattro

  • audi-
  • sport quattro-
  • r18 e-tron quattro-
  • лазерни фарове

Мултимедийните системи с операционна система Android, с които ще се оборудват автомобилите на Audi, не са единствената новина от Международното изложение на потребителска електроника в Лас Вегас (CES). Немската компания обяви, че бъдещото спортно купе Sport quattro ще стане един от първите серийни модели с лазерни фарове.



Новата осветителна система ще допълва представените миналата година фарове Audi Matrix LED. Светодиодите ще се грижат за късите светлини, а лазерите - за дългите. Разположени са в правоъгълни елементи до радиаторната решетка и имат свръхкомпактни лазерни диоди с диаметър няколко хилядни от милиметъра. Въпреки микроскопичните си размери обаче светят три пъти по-ярко от LED, а снопът достига половин километър пред колата.



С новите лазерни фарове ще бъде екипиран и прототипът R18 e-tron quattro, с който Audi ще се състезава тази година в "24-те часа на Льо Ман". Там през лятото новата технология ще получи "бойното си кръщене".

Лазерни фарове разработват и в BMW. С тях ще се оборудва серийната версия на електрическия суперкар i8. Баварската технология използва фосфорен филтър, който разпръсква светлинния сноп и му придава по-висока температура, което подобрява възприемането от човешкото око. От BMW твърдят, че техните лазерни фарове "хвърлят" на 600 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    3 3 Отговор
    to kola niama tia za farove misliat