Last news in Fakti

27 Май, 2024 15:05 2 645 4

BMW използва куче-робот в един от заводите си

  • куче-
  • spotto-
  • bmw-
  • boston dynamics

SpOTTO "надушва" проблемите

BMW използва куче-робот в един от заводите си - 1

BMW използва автоматизация в завода си за двигатели в Англия с въвеждането на SpOTTO - роботизирано куче. Създадено от Boston Dynamics, името на SpOTTO е интелигентна почит както към основателя на BMW, Густав Ото, така и към изобретателя на четиритактовия двигател, Николаус Ото (син на Густав).

Това високотехнологично куче използва комбинация от визуални, термични и акустични сензори, за да действа като пазител на безпроблемното производство. Неговите изострени сетива му позволяват да открива потенциални проблеми, преди те да се разраснат, като надушва проблеми като прегряване на машините и изтичане на сгъстен въздух, които могат да нарушат работата на поточната линия.

Впечатляващите възможности на SpOTTO се простират отвъд основната инспекция. Този пъргав робот може да се движи по стълби с лекота и дори събира данни, които допринасят за цифрово копие на целия завод. BMW намеква за потенциално разширяване на набора от умения на SpOTTO в бъдеще, като са възможни задачи като четене на контролни панели и други.

Въпреки това BMW изглежда поставя ясна граница между автоматизацията и навлизането в личното пространство. Споменава се, че SpOTTO няма да се използва за наблюдение на работниците или за събиране на лични данни. Това подсказва, че BMW възприема премерен подход към автоматизацията, като се фокусира върху използването на технологиите за подобряване на ефективността на фабриките, като същевременно зачита неприкосновеността на личния живот на работниците. Пристигането на SpOTTO бележи интересна стъпка напред в пресечната точка на роботиката и производството, с потенциал да революционизира начина, по който работят производствените линии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бен тен

    2 4 Отговор
    А БМВ знаят ли че Бостън динамикс се притежават от Хюндай.
    Голяма излагация за БМВ . При тази новина освен скоро да очакваме и роботи от Тесла да почнат да купуват.
  • 2 Шолц и Урсула

    5 1 Отговор
    Правилно са се ориетирали, не можеш да правиш автомобили, правиш играчки!
  • 3 Ицо

    7 0 Отговор
    А препикава ли ъглите, като истински пес?!
  • 4 терминатор

    2 0 Отговор
    началото на края.