Last news in Fakti

4 Април, 2014 12:00 1 946 4

Хомоскандал свали шеф в Mozilla

  • mozilla-
  • брендън айк-
  • хомофобия

През 2008 г. Брендън Айк е дарил $1000 за кампанията против легализацията на еднополовите бракове в щата Калифорния

Назначеният преди две седмици за генерален изпълнителен директор на Mozilla Брендън Айк е подал оставка, съобщи АП.

Причината е появилата се информация, че през 2008 г. той е дарил $1000 за кампанията против легализацията на еднополовите бракове в щата Калифорния. Освен това водещият софтуерен специалист е правил дарения за радикалния кандидат на Републиканската партия Патрик Бюкенън.

При тази ситуация Айк е предпочел да подаде оставка, това обяви в корпоративния блок изпълнителният президент на Mozilla Foundation Мичъл Бейкър.

Самият Айк още от 1998 г. е свързан тясно със създаването на интернет браузъра Mozilla Firefox. От 2005 г. той е и главен технологичен директор на Mozilla. Още преди това обаче като служител на Netscape той добива популярност като създател на езика за програмиране JavaScript през 1995 г.

Анализатори очакваха, че под ръководството на Айк Mozilla ще продължи работите по Firefox и Firefox OS. Предвиждат се също инициативи в мобилния сегмент, в частност – разработка на ултра евтини смартфони ($25) с чипове от китайската компания Spreadtrum.

По всичко изглежда Mozilla ще продължи да търси нов главен изпълнителен директор. Постът е вакантен от миналата година, когато Гари Ковач реши да напусне, за да оглави разработчика на антивируси AVG.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хулио

    3 0 Отговор
    опасно е да си нормален в наши дни, винаги си заплашен от разобличаване, ако си женен повече от 10 год за една жена и децата ти не са откачалки
  • 2 Николай Стоянов

    3 0 Отговор
    Ами тези с обратната ориентация отказваха да използват браузъра. Имаше бойкот. Чудо голямо. Тъкмо ако видиш някой с лисицата ще знаеш че е нормален.
  • 3 Just a BIG DISGRACE

    2 0 Отговор
    Да се лишиш от толкова способен кадър, заради гей-бойкот К'во става в тая Калифорния... да не би да са 51% гейовете вече там?! Можеха да покажат от Мозила, че "имат топки" - и без т'ва само в България би могъл да съществува вечен протест, а докато меките китки скандират, си е чисто нарастване на популярността сред нормалните хора
  • 4 Светослав Дойков

    1 0 Отговор
    Не че подкрепям хората с различна сексуална ориентация, но измежду тях има и гении.
    Айх е създал Java Script за 10 дни!!!
    Пристиснали са го да си подаде оставка.
    Нещо като историята с Алън Тюринг, който на времето докарали до самоубийство.
    Жалко.