Last news in Fakti

10 Май, 2014 11:26 26 251 20

Audi цака BMW с лазерните фарове

  • audi-
  • r8-
  • bmw-
  • i8-
  • лазерни фарове

Специална серия с името LMX превръща R8 в първия сериен автомобил с лазерни фарове, съобщават от Audi. По този начин инголщадските конструктори отнемат технологичното първенство на BMW метри преди финала на надпреварата. Баварският суперхибрид i8, който бе рекламиран шумно като първата серийна кола с лазерни светлини, излиза на пазара през юни, но ще се предлага с революционната екстра чак от есента.



Суперкарът на Audi скоро слиза от конвейера, за да отстъпи място на новото поколение на модела. Острото технологично и маркетингово съперничество с BMW обаче явно е накарало инженерите от Инголщад да избързат с внедряването на лазерната технология, за да подложат динена кора на колегите си от Мюнхен. Баварците се хвалят с футуристичните фарове на i8 от месеци.



Лазерните светлини на Audi работят съвместно с матричната система на немците, дебютирала с модернизирането на A8. Всеки от новите фарове има лазерен модул с по четири диода. Диаметърът им е 300 микрометра и генерират син лазерен лъч с дължина на вълната 450 нанометра. Фосфорен трансформатор пречупва лъча, за да му придаде бял цвят с температура 5 500 Келвина, която се смята за идеална за възприятията на човешкото око.



Лазерните модули във фаровете на Audi се активират при скорост над 60 км/ч и допълват LED-светлините. Интелигентна система от камери изпраща данни за пътната обстановка до бордовия компютър, който оформя лъча така, че да не пречи на останалите участници в движението.



Audi R8 LMX ще се предлага с форсирана версия на 10-цилиндровия двигател на модела. Мощността му е увеличена от 550 на 570 к.с. Скоростната кутия е стандартният седемстепенен S tronic на модела и позволява ускорение до 100 км/ч за 3.4 секунди.



Специалната "лазерна" серия на R8 ще бъде произведена в ограничен тираж от 99 екземпляра. Всяка от колите ще струва €210 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххххххххххх

    9 12 Отговор
    Специалната "лазерна" серия на R8 ще бъде произведена в ограничен тираж от 99 екземпляра.

    Много голяма серия - няма що.
  • 2 Дошo

    10 18 Отговор
    Те Алуди освен с фарове няма с какво ново да се похвалят.На горките им таратайки висят проблеми от преди 15 години, но те освен с промяна на фаровете с друго не се занимават

    Коментиран от #9, #13

  • 3 Николай Стоянов

    10 5 Отговор
    99 екземпляра, няма значение, важното е че са надцакали конкуренцията.
  • 4 СМЪРТ-ЗА- ТУРЦИТЕ

    6 17 Отговор
    Кенефите освен да крадат и да висят по сервизите,друго не могат !
    00 00 - това трябва да им е емблемата на тия котори,демек 2 кенефа !
  • 5 йордан иванов

    11 4 Отговор
    Очаквам до 2-3 години китайците да пуснат лазерни фарове по 50-100лв
  • 6 BRABUS

    7 8 Отговор
    Не са ги надцакали!Хората работят! И не дрънкат само глупости ,като тези некадърници от ве ме зе,че са измислили нещо ново!
  • 7 Кобрата

    4 19 Отговор
    Audi са разбойници...не могат и на малкият пръст да им стъпят на специалистите от BMW
  • 8 Vasik Atanasova

    12 4 Отговор
    СУПЕР Е R8 НЕ СЛУЧАЙНО Е ЛЮБИМА НА ДЖЕЙСЪН СТЕЙТЪМ
  • 9 Никой

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дошo":

    Най мие смешно, когато някой казва за кола за 200 000 че е кенеф Ей ама избивайте си комплексите по-леко бе. То за теб ако не са го измислили японците все кенеф ще е.
  • 10 Martin Patarinski

    5 5 Отговор
    Всяко "избързване" в Automotive бизнеса води до компромис с качеството и/или тестването на технологията. Надяваме се да са се справили колегите :-)
    Само да не се получи като със стоповете на последните Ауди-та - като си зад тях на светофара и ослепяваш
  • 11 триста итридесети

    7 2 Отговор
    Само да не се окаже, че всичко е пъклен план от Мюнхен, нали скоро им взеха дизайнера на Р8.

  • 12 Споок Армин

    9 7 Отговор
    Браво за Ауди.Отново показаха че са най-добрите.Много колеги във форума не харесват марката , но това не я прави по лоша от БМВ.Всяка марка си иска подръжката.Ако нямаш пари за скъпа кола,карай ефтин кенеф и не плюй че Ауди били кофти.
  • 13 дидо

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дошo":

    Твоята Микра 3-цилиндрова ли беше ??
  • 14 Иван Господинов

    4 2 Отговор
    Супер кола само да не ти идва в насрещното
  • 15 Иван Господинов

    4 2 Отговор
    Супер кола само да не ти идва в насрещното нощем

    Коментиран от #16

  • 16 Anastas Sabchev

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Иван Господинов":

    Господинов защо коментираш статията след като не си я прочел? Информирай се малко преди да говорищ.
    "Лазерните модули във фаровете на Audi се активират при скорост над 60 км/ч и допълват LED-светлините. Интелигентна система от камери изпраща данни за пътната обстановка до бордовия компютър, който оформя лъча така, че да не пречи на останалите участници в движението."
  • 17 Симеон Тасев

    0 6 Отговор
  • 18 Иван Господинов

    3 2 Отговор
    И един мармот седи с ръка на ключа и превключва .... При скорост над 60 значи през цялото време и тук-таме в града не са включени. Интелигентна система значи едно голямо нищо това е маркетингово послание. Естествено че инженерите на Ауди са мислили по това - никой не се и съмнява - така беше и с новите лед фарове в комбинация с ксенон и всички знаем какъв кеф е да ти идват в насрещното сега и лазер .... що ли не съм много въодушевен .

    Коментиран от #19

  • 19 Споок Армин

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иван Господинов":

    Всяко ново нещо в началото е трудно да бъде прието.Има много примери за това.Аз също понякога съм бил скептичен за някои неща , но после се оказва че съм прибързал.Предполагам че след години ,когато стане ясно дали тези фарове са ефективни ще можем да дадем правилната оценка.
  • 20 Ко те въл ну ва

    0 0 Отговор
    Пак си дават зор и пак нищо няма да направят пак ще бълвът нещо недовършено и пак ще си висят в сервизите евала лУди