3 Август, 2021 23:33 60 365 84

Проф. Илчев пред ФАКТИ за титлата на П. Николов: В българската държавна номенклатура такова животно няма

  • проф. иван илчев-
  • иван илчев-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • пламен николов

„Има доктор по философия и край“, категоричен бе пред медията ни бившият ректор на Софийския университет

Проф. Илчев пред ФАКТИ за титлата на П. Николов: В българската държавна номенклатура такова животно няма - 1
Снимка: ФАКТИ

„Имаше един много популярен лозунг: „Без Ленин, по ленински“. Това, което се случва е много показателно, защото есента на 1917 година – току пред революцията, когато Чхеидзе казва, че в тази обстановка, при това разпределение на силите, в Русия няма партия, която може да управлява. Скача Ленин и казва: „Има такава партия!“. Всъщност сме в сходна ситуация – партия, която на практика е в малцинство. За нея са гласували не повече от 10% от хората, които имат право на глас“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Иван Илчев, историк и бивш ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„В България е имало случаи, когато са управлявали партии, които не са събирали мнозинство. Те обаче винаги са управлявали в коалиция. Аз не се сещам в България да е управлявала самостоятелно и да е предявявала претенции да управлява самостоятелно партия, която на практика е малцинство“, каза още той.

„Опитът ще зависи не толкова от това какво биха спечелили другите партии, колкото от това какво биха загубили другите партии, ако този опит пропадне. Струва ми се, че те може и да подкрепят едно такова правителство от страх на принципа на българската поговорка „ела зло, че без тебе по-зло!“, допълни проф. Илчев.

След въпрос на Лили Маринкова за докторантурата на предложения за премиер Пламен Николов, проф. Илчев каза: „Хората, които искат да го изкарат на преден план, вместо да изпишат вежди, ще извадят очи. Казват, че той е доктор по философия, икономика и право. Въпросът е, че в българска държавна номенклатура такова животно няма. Има доктор по философия и край. Другото са докторски програми, в които е напълно вероятно той да е участвал, но те не са част от тази титла“. „Самата тема за дисертацията му, доколкото видях, е строго ограничена във философията. Няма нищо общо с икономиката, няма нищо общо с политиката“, допълни той.

„При министрите в последните правителства безброй специализации бяха изкарани като образователни нива. Изкарам например един месец в някой американски университет и ето – той е учил в този университет. Хубаво, учил е, но това в крайна сметка е един месец. Звучи красиво (…), но по този начин се украсяват кандидатите за министри, което е смешно“, каза още проф. Илчев.

На въпроса на Лили Маринкова дали би простил гафа, който Пламен Николов допусна, демонстрирайки непознаване кой точно е Преспанския договор (б.р. договор между Северна Македония и Гърция, не между РСМ и България), проф. Илчев отговори: „Не бих простил на хората, които са го подготвяли. Чел съм достатъчно книги, в които се разказва как се готвят например кандидатите за американския Конгрес или Сенат, как около тях се формират групи от специалисти, които в продължение на няколко месеца ги тъпчат със знания за това, с което ще работят, ако ги изберат. Не зная дали са тъпкали Пламен Николов със знания, но очевидно не са успели да го научат каква е същността на взаимоотношенията между България и РСМ и какво е мястото на тези взаимоотношения в европейските взаимоотношения. Гафът е действително голям“.

След това проф. Илчев разказа лична история – съпругата му дълги години работила в сферата на авторското право, с нейно участие била основана и агенция, която се занимавала с авторско право. „Една вечер съпругата ми се прибира поразена и казва: „Знаеш ли, тези двамата дойдоха (б.р. Слави Трифонов и Камен Воденичаров) при нас и казаха – „дайте да основаваме политическа партия, вие двечките ще ни станете юридически консултанти“. С други дума тази мисъл е зреела у Слави Трифонов и Камен Воденичаров още преди 25 години в средата на 90-те“, разказа той.

Относно това дали е възможно медийната власт да се модифицира в политическа, проф. Илчев каза: „Това е възможно и е ставало. Стана и в Италия, стана и в Украйна, стана някога и в Аржентина. Не че не се е случвало. Това, което обаче ме поразява е, че до момента в обкръжението на новата политическа партия не съм видял хора, които да ми направят интелектуално впечатление. Това са хора на много средно ниво. Заместникът на Слави (б.р.: има предвид Тошко Йорданов), който в момента движи основата, той е студент от нашия факултет. (б.р.: Историческия факултет на СУ) Завършил в Класическата гимназия (б.р.: НГДЕК). Аз не съм му преподавал, бил съм вероятно някъде в чужбина, когато той е следвал. Колегите, които го познават, меко казано нямат чувството, че той е Месията, който може да изтегли България от тази ситуация“.

На въпроса какво смята за тезата, че „специални хора“ стоят зад ИТН и са амбицирани да бламират потенциално обединяване между „партиите на промяната“, проф. Иван Илчев отговори: „Партиите на промяната сами направиха достатъчно, че да не се обединят. Аз съм противник на конспиративните теории, но действително на няколко пъти през живота си съм имал случая да бъда в компанията на хора, които смятаха, че там е даден прерогативът да решават какво ще става с България. Перспективата хич не е обнадеждаваща. Това са хора, които действително имат влияние – имат икономическо влияние, имат политическо влияние, някои от тях са много интелигентни, много по-интелигентни от тези, които ни представят в момента за бъдещи управници на България. Те предпочитат да действат задкулисно.

„Когато човек влезе в политиката, много бързо набира собствена власт, собствен антураж, собствени клакьори“, подчерта също той. „Много хора имат нужда някой да ги хвали и се поддават“, допълни проф. Илчев.

„Не зная какво ще стане. Ситуацията е много неясна, много мътна. Според мен ще се стигне до едно много неприятно споразумение – компромис. По определение компромисът е решение, от което не е доволен никой. Основната задача сега е да не допуснат Бойко Борисов да се върне“, коментира бившият ректор на СУ.

„Тъй като говорим за интелигентни и неинтелигентни, аз например винаги съм се учудвал, или поне през последните години се учудвам, че около Бойко Борисов има поне няколко, не много, но няколко интелигентни човека, например Томислав Дончев. Какво принуждава този човек, извинявам се за думата, да слугува на човек, който очевидно интелектуално е много по-ниско от него? Ако си свободен човек, това не трябва да го правиш“, констатира проф. Иван Илчев.

„В последните дни хората на Слави Трифонов ми се струва, че негласно дават да се разбере, че има мегдан за споразумение и с поне някои хора от ГЕРБ. Лошото е, че разговорите вървят на тъмно и колкото и медиите да се стараят, не могат да научат всичко“, вмета той.

Той даде своя коментар и за работата на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в конкретика за опитите му да разбие установения модел от Борисов: „Николай Хайтов в класическия си разказ „Мъжки времена“ казваше: „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“. Бойко Рашков очевидно имаше подобни желания, но той е спъван от закона. И тъй като за разлика от някои от своите противници той знае какъв е законът, няма как да го прекрачи в този момент. За това ми се струва, че много от действията му в последните два месеца приличаха на тренировките на боксьорите, които се бият със сянка - нападат, отстъпват, сянката напада и те отстъпват. Очевидно това е посоката, в която трябва да се върви. Бих казал и че българските олигарси са се бетонирали много здраво с едни закони, които трябва да се променят, за да може действително да се реагира срещу тях“.

„Сигурността на страната, бъдещето на страната е единствено науката и образованието. В науката и образованието ние сме на последно място, и то не само в Европейския съюз“, отбеляза със съжаление бившият ректор на Софийския университет.

„За приложението на науката в стопанството, знаете ли каква е разликата между Израел и България? Израел на глава от населението годишно влага 1890 евро, ние влагаме 110 евро. 18 пъти е разликата. Как да се сражаваш с това? Това е все едно мен не само да ме сложат срещу Касиус Клей (Мохамед Али) на боксов мач, но и да ми завържат дясната ръка отзад и да кажат, че можем да се състезаваме в равни условия. Не става така“, даде показателен пример за неглижирането на науката в България проф. Иван Илчев към края на участието си.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 202 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    11 105 Отговор
    Ко викаш ко

    Коментиран от #3, #68

  • 2 Истината

    212 34 Отговор
    Хайде сега Да покажат и дипломата шеметни капели на гешеф от милиционерското училище . Да видим що за голям юрист е !!!

    Коментиран от #21

  • 3 Илчев

    206 17 Отговор

    До коментар #1 от "Ivan":

    Те такова животно като Сламен Николов нема!
  • 4 Пацо Фон Дер Шнорхелбълбукен

    186 6 Отговор
    Сакън. Млъкни. Ще затриеш далаверата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Срам

    196 65 Отговор
    Боко да покаже дипломата за пажарникар ! Щом един пажарникар с умения да разтрива уши и да държи маркуча на кофпомпата ни е управлявал 12 години не виждам новият министър председател с какво е по долу

    Коментиран от #7

  • 7 Мачкай Тоше

    166 18 Отговор

    До коментар #6 от "Срам":

    Така де и Пламен Николов показа че може да държи маркуча на Дългуча

    Коментиран от #73

  • 8 Монгола

    130 14 Отговор
    Абе сивака претендент ме съмнява, че избщо знае нещо от модерната и старата история на България, но най вероятно знае от какъв матеиал са направени плавниците! Сивия цвят на физиономията предразполага и за не много чисти гени и гомям % примес от Индия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Слави Трифонов

    60 7 Отговор
    Се такова. И да ме триете е това.
  • 11 Проф.Илчев

    193 16 Отговор
    Гледайки наскоро ПКП, възкликнах-,,Боже,какви нищожества ни управляват .."...!А сега възкликвам...-,,Боже,какви нищожества ЩЕ ни управляват .."....!!!

    Коментиран от #77

  • 12 що за балон

    85 5 Отговор
    глътнахме
  • 13 Така така..

    185 18 Отговор
    Това е абсолютното зло, професоре. ИТН не бива да влиза в изпълнителната власт. Това ще е падението на един народ..

    Коментиран от #69

  • 14 яяя

    37 63 Отговор
    В злобата си соросоидите станаха смешни и жалки! Гласувайте против и точка!

    Коментиран от #79

  • 15 Проф.Илчев не знае вица за..

    24 8 Отговор
    Моя Твоя и Ничия човек като сега вместо ничия човек на изпит по гражданска отбрана
  • 16 ние ли сме

    109 8 Отговор
    Най-тъпите? Един едиствен факт, бяхме преди Румъния а сега сме сред Румъния. драскайте тролчета.
  • 17 Монгола

    140 12 Отговор
    Не гласувайте повече за плезещата се гола глава и за почернялата биг гола глава с жълтата фанелка!
  • 18 да ама

    73 150 Отговор
    Колкото и да им е мъчнона някои Бойко работеше. Може би е можело и по-добре. Обаче тези само приказват. Там е разликата.

    Коментиран от #19, #26, #34

  • 19 Киртачооо

    163 43 Отговор

    До коментар #18 от "да ама":

    Служебното правителство работи много успешно, а Борисовите правителства симулираха работа основната им задача беше да пълнят офшорките на ДПСто и ГЕРБ!
  • 20 васик атанасова

    106 11 Отговор
    професор Иван Илчев е готин пич познавам го от преди 30 години
  • 21 vasik atanasova

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    ШМЕТИ КАПЕЛИ ))))))))))))))))))))))))))))))

    Коментиран от #41

  • 22 Абе, ей

    17 2 Отговор
    Ние сме нищо драскачите
  • 23 Баце

    127 4 Отговор
    Професора на академично ниво каза това, което Божков каза делово:
    "До сега имахме пазач, сега шут." Няма какво да се допълни, но има върху какво да се помисли относно "инвестицията" в наука и защо тук не се прави???

    Коментиран от #46

  • 24 Слави Трифонов

    21 72 Отговор
    ГЕРбави и дабългаранови тролове плюят заедно по ИТН

    Коментиран от #29

  • 25 товарищ

    34 3 Отговор
    Кааалинка,калинка,калинка моя,като яягода в градинка,малинкаа моя......
  • 26 Прав си

    44 13 Отговор

    До коментар #18 от "да ама":

    Особено за чекмеджето и безбройните Мата Хари - денонощно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не бе човек

    98 9 Отговор

    До коментар #24 от "Слави Трифонов":

    Те ИТН просто са си за плюене, тва е една трагикомедия, пародия някаква...А като им видиш и електората...😂😂😂
  • 30 681

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатъра на Хана":

    Евала колега,
    Отдавна не съм чел по добър коментар.
  • 31 Тото

    34 11 Отговор
    Такова животно като банкянското няма,но фактите сочат друго
  • 32 5тттъ

    9 36 Отговор
    Хибаво професора е ясен. Да разбира ме ли , че познава плешивото Томе и му е преподавал? На мен ми се струва, че нещо се е препознал. Възрастен човек е , но е с всичкия си. Първото правителство дето беше отхвърлено с лека ръка на ИТН беше в пъти по-балансирано и вдъхващо доверие. Само никито трябваше да се смени.

    Коментиран от #75

  • 33 И накрая

    62 3 Отговор
    стана "К,ва стана тя" или в превод от статията "Не зная какво ще стане". И за какво беше цялата работа! Едни хора месеци наред бяха по площадите, за да махнат други хора, а накрая седнаха трети хора, които не бяха нито по площадите, нито в ,жипката даже! Спечелиха с мълчание, т.е. със загадъчност, че то е нещо като ребус пустата му загадка. Но! Понякога мълчанието изобщо не е злато, а човек си затваря устата, за да не изтърси нЕкоя глупост. И опааа - загадката става догадка, а после чорапът бързо се разплита, за да покаже дъното на глупостта, скривана зад зъбите. До един момент.

    Коментиран от #37

  • 34 Работа

    31 6 Отговор

    До коментар #18 от "да ама":

    работа, работа. Къртовска работа, от която изводът е един - кражби , кражби, кражби. Останалото се знае.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    45 19 Отговор
    Г-н Илчев живота е доказал, че не винаги най-успешните в управлението хора са най-интелигентните хора. Има много успели хора в живота и бизнесмени, които нямат висше образувание. Самият вие имахте едно изказване, в което казвахте, че живеем във времена когато труда на 1000 професора, се оценява колкото труда на един футболист.

    Смятам, че големия проблема на България не е, че Слави Трифонов е влезнал в политиката. Проблема на България е, че вредни партии-мафии като БСП и ДПС вече над 30 години не излизат от политиката. Също така и че ГЕРБ вече над 12 години не излизат от политиката. Проблема на България не е, че случайни хора като Бойко Борисов влизат в политиката. Големия проблем е, че тези хора се окопават и не излизат от властта.

    Коментиран от #39, #48

  • 37 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    42 14 Отговор

    До коментар #33 от "И накрая":

    Когато една държава се управлява от улиците и площадите. Резултата е това, което виждаме. Много бързо забравихме какво беше 2013 г. когато улецата свали Бойко Борисов, за да качи Пламен Орешарски. И на следващата 2014 г. когато пак улицата свали Пламен Орешарски, за да върне Бойко Борисов. После 2017 г. улицата вкара Каракачанов, Далавери и Бензиджи Аптекарски във властта. А сега улицата вкара Мая Манолова, Хаджигинчев, Бабикян и Христо Иванов, а не Слави Трифонов.

    Когато на площада се съберат 70% студенти, професори, доктори, интелектуалци ... , 20% провокатори, футболни запалянковци, каруцари/таксиджии/ и 10% милиционери. Всички започват да се държат така, че все едно на улицата има 100% неандерталци. И се започва с викане, скандиране, освиркване и хвърляне на яйца, домати и камъни.

    Кога ще го разберете докато продължават да управляват господарите на улиците и площадите няма да прокопсаме. На улицата хората не мислят, на улицата хората са зомбита, следващи тълпата и господарите. На улицата интелектуалното ниво на тълпата е равно не на на 51% по-интелигентни и образовани, а на 5% най-прости и най-необразовани неандерталци.

    Коментиран от #38

  • 38 Gowo

    26 7 Отговор

    До коментар #37 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Според тебе улицата вкарва всяка опозиция на Бойко Методиев Борисов.Да видим тогава ,ако се поведем по твоя анал , кой стои зад властта.Сиреч зад Бойко и шайка.Всичката ромска общност Опровергай ме

    Коментиран от #72

  • 39 Gowo

    29 7 Отговор

    До коментар #36 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Следя умотворческите ти прохождания.Прави ми впечатление че правилно следваш житейските факти .Но ми намирисва на пристрастие.Пристрастие към силните.Сега.Казваш че не винаги успелите са интелигентни хора.А кои са останалите.?Не интелигентните ли.?Знаеш ли с какво пробиват ,,не интелигентните" в живота.Знаеш ли наистина или удобно пропущаш в твоите анали да споменеш.Аз да кажа.С хитрост и коварство.И мускули ако се стигне до това.На тези ли се облягаш.Не те ли ни управляваха 15 години.И не те ли доведоха страната ни до най бедната, корумпирана и последна по развитие държава в ,...света.Равнявайки се със аздирани от диктаторски режими американски и африкански страни

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И пак

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "vasik atanasova":

    шмеНти капели
  • 42 Гоуст

    32 2 Отговор

    До коментар #39 от "Gowo":

    Много малко от успелите са интелигентни хора. Ключът към успеха във всяко нещо е балансът от качества. Най-добрите баскетболисти не са най-високите, най добрите отбори не са съставени от най-добрите спортисти. Огледай се около теб и ще видиш колко хора които не са най-в нещо, имат повече успехи от хората които са най-само в определена област. Успехът е съвкупност от качества и умението да ги използваш.

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Gowo

    30 4 Отговор

    До коментар #42 от "Гоуст":

    Когато главата е поставена там.Значи там и е мястото.Огледай се в анатомията.Мозъка е в главата.Не в по долните части Не може мускулите да казват на главата какво да прави.А в това, в какво успяваме , види се.Успяваме в цигарения бизнес.В алкохолния такъв.И в продажба на петролни такива.В туй , ако му викаш напредък.И развитие.Ашколсун.Машаала
  • 44 ПрофЕСорПроФан

    8 12 Отговор
    Как така търпя една с РабФак която бламира и суспендира всички завършили право По света и у нас или Както се казва Интереса клати Феса космоНафть приходит К Илчев
  • 45 Gowo

    33 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гоуст":

    Погледни какво ни сториха мускулите по време на пандемията.По време на вирусна вълна се търси повече въздух,кислород и слънце.Набутаха ни като животни по домовете да ни предпазят от какво?.Тези които ги ,,лекуваха" после ги пращаха да стоят принудително още дни в домовете и за да ги довършат.Цареше паника и незнание.И само команди Освен това играеше парата.Пак хитрите и находчивите.Които преуспяха и успяха.Един термометър нямаше по летищата.Бай Ганювия политизъм за власт цареше в решенията.Страх от надигащата се народна вълна бяха в стратегическите решения в важни отрасли Най вече в удобното ограничаване на свобода , придвижване и слово.Там нямаше мислещи хора
  • 46 Д. Петров

    18 8 Отговор

    До коментар #23 от "Баце":

    Черепчето, рекло: досега имахте тиква, сега шут! Ама, мутрата проста мисли, че хората не помнят, как се слагаше на Слави, за коалиция, и какъв "беззвучен" шамар отнесе!
  • 47 .......

    12 8 Отговор
    ВИЦА ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН В АДА ,ДЯВОЛИ НЕ ГО ОХРАНЯВАЛИ ,Я ТЕО УШЕВ ДРЪПНЕ ЗА КРАКА НЯКОЙ БЯГАЩ Я НЯКОЙ ДРУГ
  • 48 linda

    15 3 Отговор

    До коментар #36 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    ОбразОвание (образУвание е нещо друго)

    Коментиран от #50

  • 49 Философ

    41 5 Отговор
    Доктор по философия?Знам само,че на който не не му стигаше бала за НИЩО го приемаха или философия,или начална педагогика.Та това е новия кандидат министър.
  • 50 Gowo

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "linda":

    Мани го тоя бе...
  • 51 .......

    10 7 Отговор
    ВИЦЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН В АДА ,ДЯВОЛИ НЕ ГО ОХРАНЯВАЛИ ,Я ТЕО УШЕВ ДРЪПНЕ ЗА КРАКА НЯКОЙ БЯГАЩ Я НЯКОЙ ДРУГ,ОТ ТОВА ПЕЧЕЛИ ПКП ,КЮЛЧЕ
  • 52 444859

    14 7 Отговор
    ИЛЧЕВ, ТИ ПАРИТЕ ЗА НАУКА СИ ГИ УСВОИЛ ОТДАВНА, КАКВО СЕ ПРАВИШ, Я РАЗКАЖИ КАК УПРАВЛЯВАШ ПРОЕКТ ЗА 10 МИЛИОНА В СУ, И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО, КЪДЕ И ОТ КОГО СЕ ПРАВИ ПО ТОЗИ ПРОЕКТ, ФАНТОМ!!! БЪДИ ТАКА ДОБЪР ДА СПОДЕЛИШ В СЛЕДВАЩОТО СИ ИНТЕРВЮ КЪДЕ СА ПАРИТЕ???
  • 53 Бумеранг

    35 11 Отговор
    ХА-ХА-ХА.........Скапани протестъри и нещастни емигранти......какви малоумни боклуци ни турнахте начело......Сега ние ще сърбаме попарата, докато вие ще си се гушкате на топличко тази зима в чужбината!!! Що не си мълчахте бе кретенчета??? Знаете ли какво се случва сега в родината за обикновените хора, а....нищо не знаете нещастници долни! Наясно ли сте, че се върнаха Сталинските времена??? От два месеца насам всички цени скочиха, а токът е вече с над 3 стотинки нагоре, което означава, че за 1000 киловата това са 30 лева повече или за цяла зима са близо 200 лева??? Храната е скочила с над 30% нагоре, което означава, че ако харчиш по 500 лева на месец, това са 150 отгоре. На годишна база са близо 2000..... А само това ли е? Тъпаци нещастни, ще лансирате чалгари, комплексари и дърти червени коруби и сини костовистки мекерета, продали държавата на американците.....знаете ли? Вие нямате грам памет, а и не искате и да прочетете две страници съвременна история или поне да се ограмотите преди да се изтърсите......

    Коментиран от #54

  • 54 На море

    22 6 Отговор

    До коментар #53 от "Бумеранг":

    Болезнено си прав за профила на избирателите на кандидат-управляващите... За съжаление
  • 55 аз съм Веска

    23 2 Отговор
    СИТУАЦИЯТА С МАЛЦИНСТВОТО, ГЛАСУВАЛИ ЗА ИТН Е МНОГО ДЕЛИКАТНА .
    ЗА ИТН СА ГЛАСУВАЛИ ПРОКУДЕНИТЕ , И ЧАСТ ОТ ТЕЗИ , С ЕДИН КРАК ВЕЧЕ ЗАД ГРАНИЦА .
    ТЕЗИ , КОИТО НЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ИТН , СМЕ ЗАКЛЕТИ ОПТИМИСТИ .
    СЕГА ОСТАВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ/ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ СЧИТАМ МНОГО БЪРЗО / , ИМА ЛИ МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА , КОИТО ДА ОБЪРНАТ НЕЩАСТИЕТИЕТО В ЩАСТИЕ .

    Коментиран от #70

  • 56 Професорът

    29 2 Отговор
    е високообразован, ерудиран, капацитет в науката и коректна личност, може да му се вярва!
  • 57 кочо

    24 0 Отговор
    Г-Н ПРОФЕСОРЕ ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА-ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА А МОТИКА.НО СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е МОТИКА И ОТ КОЯ СТРАНА СЕ ДЪРЖИ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Сульо

    6 25 Отговор
    тоя мошенник ли казва кой какъв е? защо давате думата на старата ДС номенклатура с измислени звания? Тоя ако не беше син на илчо димитров и висше нямаше да завърши тариката му с тарикат...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 висок

    3 16 Отговор
    Червен бацил гостува на червен рупор! Чиста пропаганда и агитация!
  • 62 КГБста

    9 15 Отговор
    Професоре, професоре... Май искахте да унижите Дончев и да неглижирате Бойко, но всъщност Вашето твърдение показва, колко умен е самия Бойко. Да назначаваш по глупави и тъпи от теб за свои подчинени е стар рефрен на прилежният кариерист и той ражда всеобща простотия и тъпотия, но далеч по известен от Илчев човек - Бъфет в едно интервю каза-назначавам само по умни от мен защото има какво да науча.. та и Бойконазначаваше все такива- Дончев,.. Кристалина, и много други

    Коментиран от #82

  • 63 .......

    3 2 Отговор
    ВИЦЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН В АДА ,ДЯВОЛИ НЕ ГО ОХРАНЯВАЛИ ,Я ТЕО УШЕВ ДРЪПНЕ ЗА КРАКА ИЗЧЕГЪРТВАЩ НОВАТОР Я НЯКОЙ ДРУГ
  • 64 НИЕ

    10 1 Отговор
    Много смислено! Всъщност ние сме свидетели как продължава да деградира политическата система в България, а последните избори са поредното и пропадане! Появата на ИТН е нещо като нова и поредна визитна картичка на този анти тренд!
  • 65 Здрав разум

    20 1 Отговор
    Илчев е добър историк. И относително обективен. Баща му не беше типична номенклатура. Навремето направи много за образованието. Но... В България има над 50 висши учебни заведения. Гимназиалният випуск не може да захранва университетите. Всяка полуграмотна кратуна влиза с тройката от дипломата. И завършва. Висше образование. После част от тях стават професори. И произвеждат висшисти. А ВУЗовете искат академична самостоятелност, но претендират за държавно финансиране. Професор Илчев е наясно, че масовото висше образование девалвира цялата образователна система. И в този случай наливането на пари не означава качество.
  • 66 .......

    3 3 Отговор
    ВИЦЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ КАЗАН В АДА ,ДЯВОЛИ НЕ ГО ОХРАНЯВАЛИ ,Я ТЕО УШЕВ ДРЪПНЕ ЗА КРАКА ИЗЧЕГЪРТВАЩ НОВАТОР Я НЯКОЙ ДРУГ
  • 67 Събуди се

    3 12 Отговор
    Проф. Илчо Димитров, който само преди няколко години пишеше за „свещената крава 3-ти март“ и разобличаваше Сан-Стефанския мит сега отстъпва от тези позиции. Но все пак и той пише, че със „Сан-Стефанския договор България е оставена изцяло в ръцете на Русия“.„…. Историците, завършили в Москва или с прикрити комунистически убеждения винаги са защитавали, както казваше проф. Николай Генчев писаната в Москва фалшифицирана българска история, пълна с митове и легенди - за „дядо Иван“ за „двойните освободители“, за „братската безкористна помощ“, за „Русия - освободителка от турското и фашисткото робство“ и пр. Те целят точно това – да ни изкарат роби и да възпитават роби по душа. А робът по душа и Господ не може да го освободи.
  • 68 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ivan":

    Той не вика а говори а такива като Вас, които не разбирате сте написал това !!!
  • 69 Едуард Петров-Едо

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Така така..":

    Малко да те допълня!: Хубаво е, че подкрепяш проф. Илчев, но защо говориш за ПАДЕНИЕТО НА НАРОДА в бъдеще време? Всеки свестен българин вижда, че падението на българския народ започна още на 9 септември 1944 година! А когато пеехме ,,45 години стигат", явно не познахме, защото БЕЗБОЖНОТО ПСЕВДОКОМУНИСТИЧЕСКО РАЗБОЙНИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ продължава до днес! Тоест, БЕЗБОЖНИЦИТЕ създадоха безбожници, който отново и отново яхат народа и го поробват! Правят го явно и задкулисно! Обаче, исторически известно е, че НЯМА МОГЪЩА ИМПЕРИЯ, което да не потъне като вода в пясък, ако отхвърли Високите Християнски Критерии и Стандарти! Последно СССР се сгромоляса само за една нощ! Понастоящем докато не възстановим Твърдата Вяра и Познаване на Бога, дадени в Светото Писание, на Целокупния Български Народ, няма как да излезем НА ДОБРИ НАЧАЛА! Науката и Образованието дрънчат на кухо, без високите МОРАЛНИ, НРАВСТВЕНИ И ЕТИЧНИ КРИТЕРИИ НА ПРОСВЕТЕНОТО ХРИСТИЯНСТВО! БОГ ДА ПАЗИ И ВРАЗУМЯВА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! АМИН!
  • 70 Едуард Петров-Едо

    2 4 Отговор

    До коментар #55 от "аз съм Веска":

    Веске, това обръщане на Държавата към по-добро, не става с МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА! НУЖНО НИ Е КАТО ВЪЗДУХА, ДА ВЪЗСТАНОВИМ ВЯРАТА В БОГА, КОЙТО НЕ ДАВА ВИСОКИТЕ МОРАЛНИ, НРАВСТВЕНИ И ЕТИЧНИ КРИТЕРИИ И СТАНДАРТИ! Ботев, между многото мъдрости казва: ,,...Пътят е страшен, но славен...!" Няма да е лесно да отхвърлим РОБСТВОТО НА ПОРОБИТЕЛИТЕ! ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДЪЛГА И ТЕЖКА БОРБА ЗА ПРАВДА СВИШЕ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 71 Едуард Петров-Едо

    1 2 Отговор
    Да се чете - КОЙТО НИ ДАВА,...!
  • 72 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Gowo":

    "Според тебе улицата вкарва всяка опозиция на Бойко Методиев Борисов."

    Б.Б. вече въобще не искам да го коментирам, той за мен е история. Метеор, който имаше своите 12 години "БЛЯСЪК", но изгоря и вече не "свети". За мен е най-важно настоящето и бъдещето, а не миналото. Говоря общо, днес това, което говоря важи за Мая Манолова, на която според мен не и е мястото в Народното събрание и властта. Говоря, много по-общо, че улицата вкарва с емоция популисти, необразовани, невъзпитани, чуждестранни слуги и нахалници. Улицата няма разум да вкара кадърни и честни хора във властта. Улицата вкара във властта Симеон Сакскобургоки, Пламен Орешарски, Бойко Борисов, Веселин Марешки, Ангел Джамбазки, Волен Сидеров, Мая Манолова, Хаджигенчев, Белобрадова ...

    Говоря генрално, не съм се вторчил в Бойко Борисов. За мен той вече е пътник, вече е история. Много ще му е трудно да си върне властта, дори смятам, че е невъзможно. Пък е и 62 годишен, вероятно му остават още 3-5 години до пенсия и още 10-15 години живот.

    Коментиран от #76

  • 73 Маркуча

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мачкай Тоше":

    Само където Бойко не е държал на никой маркуча на него му го държаха
  • 74 Знайко

    8 1 Отговор
    Проф. Илчев, бегло ви познавам от ТВ и имам много добри впечаления от вас. Да, и аз смятам, че образуванието е много важно. Но няма да се съглася с вас, че големият проблема на българското образувание е, че се отделят малко пари за него. У нас и за всичко останало(заплати, пенсии, здравеопазване, спорт ...) се отделят 7 до 18 пъти по-мако пари отколкото в Израел, или Германия, или Нидерландия. У нас в България, обаче заплатите на учители и професори не са 18 пъти по-малки отколкот в Израел. А са само 5-8 пъти по-малки. Но образуванието е „50 пъти по-лошо“ отколкот в Израел.

    Професов Илчев, като интелектуалец би трябвало да знаете, че качество и количество са ралични неща. И връзката между тях е много сложна. Дори още утре в България да ви повишим 18 пъти заплатите на всички професорите и български учители. Българското образувание няма да стане изведнъж 18 пъти по-добро. Българското образование ще си остане пак същото, каквото е било вчера. Защото организацията, базата, учебните планове и качеството на вас българските професори и учители. Пак ще същото каквото е било вчера, т.е. „50 пъти“ по-малко от качеството на израелските професори и учители. Качеството на българското образувание е най-вече функция на качеството на българските професори и учители. По-високи заплати в образуванито, не означвават автоматично и по-високо качество на професори и учители.
  • 75 Станински

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "5тттъ":

    "ПрИпознал"!?
  • 76 Улицата

    7 2 Отговор

    До коментар #72 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    не е вкарала Орешарски, просто Станишев не пое отговорност за премиер. А Орешарски е един интелигентен и умен финансист, който създаде добрата основа, върху която стъпи бандидът Борисов.
  • 77 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Проф.Илчев":

    БРАВО ...ЗА спомена и заключението.....АМА ЖАЛКО ЗА ПРИЛОЖЕНИЕТО......
  • 78 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    на ВНИМАНИЕТО НА тошко11111тошко, ТОВА Е ЕКСПЕРТ,...И ТОЙ!!1!! МОЖЕ ДА ПРАВИ ...ЕКСПЕРТИЗА!!!!!!.... поссочи ЕДИН1!1!1 ТАКЪВ от ,,вашият експертен,, ...екип....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Анонимен

    2 0 Отговор
    Образованието не е важно. И циганката на димитровградският пазар не е ходила на училище, но смята и си играе с милиони. Все пак по живково бе друго. Излизаха със знания, а днес можеш да си купиш диплома и която не става за тоалетна хартия. Тарикатите днес са ок. С измами, връзки имат. Голям праз. Всички и тарикат, нахални и бедни заедно ще сне 2 на 2.тъжно ми е, че някои не успяха, да сложат плочи и нямат гробове. Алчни и крадливи. Нищо оротив, но кога те нападнат бандитите става стрално и ти казват, ти си крадец, иди доказвай, биха те ликвидирали. Ти може да си образован и да си зъл човек. Много качества се гледат, а не едни хартийки след 1989. С отлипни диоломи не могат задачи от висша математика, а тия, които ги нападат, че били.. И днес са главни счетоводители с връзки и 6 диоломи, без да са рвшили тест. Не става за живеене в бг. Ако си орост и ограничен е ок. Простотията ме убива. Ит 30 г не са излизали от града. Много неща куцат в Бг. Но бойко ни насади, лъга паляка. Ходи до Ерго. Хаос ви остави Борисов. Дпс и те в чудо се видяха. От тях има много стойностни турци но им е, баха майката цвета и цветан цветаниви. Тъжен е народа, остави дипломи, тая вечер юристка, стара мома.. Със стара майка. И ни го пожелаха герб, да им се връща на внуците им, а и на тях. Егоизма на гербкп
  • 81 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Не е проблема в Гешев. Всичко е сринато. Университети във всеки град, а работни места няма. При живково имаше заводи, а университети на едната ми ръка пръстите. Реформи. Закрий университети. Да си живеят спебсиите и жилиша под наем давани. Лекари са пенсионери. И казват. Няма, а вече не ни се работи. Автобуси няма. Нямали хора, а ако ти се наложи до Х друг град. В НС на държавна ви е ок, не за всипки отнасяшо се, но теяжва промени. Учителкато до 4 клас е родеба 1956. А директора, но няма кой и ги дърат. Батак бате Бойко Борисов. Не може и да ги обвинявате някои завърлили на запад, да ви работят за жълти стотинки и Трифонов живял ли е на запад или сразбирания от панти века. Тошко по става. Ще ги поизпилзват ина вълците ше ги хвърлят.

    Коментиран от #83

  • 82 Умна

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "КГБста":

    Не е вярно! Само по-тъпи от себе си назначаваше. Томито е едно от малкото изключения.
  • 83 Гената

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Наблюдател":

    Наблюдателю, явно снощи снощи си наблюдавал някоя бутилка с шотландска ракия. Недей ! Пийвай си по малко бяло винце и не праскай като дървар по клавишите, защото и психиатърът ти би се затруднил, от писаниците ти да ти състави точна диагноза .
  • 84 olele

    0 0 Отговор
    Абсолютен идиотизъм е да сравняваш ерудит и интелектуалец като Ленин с профан и олигофрен като Уйовдолсикия жендър!
    Тоя илитерат да си затрие титлата !