3 Юли, 2014 19:09 2 896 0

Ураган удря САЩ в Деня на независимостта

  • ураган-
  • "артур"-
  • сащ-
  • северна каролина-
  • 4 юли-
  • деня на независимостта

Стихията заплашва най-силно щата Северна Каролина

Ураган удря САЩ в Деня на независимостта - 1
Снимка: АП/БТА

Тропическата буря „Артур“, която се формира във вторник в Атлантическия океан, днес се усили до степента на ураган първа категория и заплашва да удари бреговете на САЩ утре, точно на националния празник 4 юли, като най-силно се очаква да засегне Северна Каролина и да развали Деня на независимостта на много семейства. 

Губернаторът на щата Патрик Макрори въведе извънредно положение, туристите от близкия остров Хатерас са евакуирани, а и на местните жители е препоръчано да напуснат домовете си, съобщи „Фокс Нюз“.

В момента епицентърът на първия за годината атлантически ураган се намира на около 300 км югоизточно от Кейп Фиър (Нос Страх) в Северна Каролина и се придвижва в северна посока със скорост около 15 км в час. Поривите на съпътстващия вятър обаче достигат до 120 км в час, съобщават от Националния център на САЩ за предупреждение при урагани. Според прогнозите, „Артур“ ще достигне американското крайбрежие в четвъртък вечер местно време, след което е възможно да продължи да се движи на североизток с нарастваща скорост.

Официално сезонът на ураганите в Атлантика започва от 1 юни и завършва на 30 ноември. За среден по интензивност се смята сезон, в който се случват 11 бури, достойни да получат имена, а 6 от тях се превърнат в урагани, като само два от тях достигнат трета категория (при която се разрушават сгради), отбелязва РИА „Новости“.

Тропическата буря получава име, когато скоростта на съпровождащия я вятър достигне 62 км в час. Бурята става ураган при скорост на вятъра над 119 км в час, а за да му бъде дадена първа степен по скалата на Сафир-Симпсън скоростта на вятъра трябва да превишава 120 км в час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА