Last news in Fakti

14 Юли, 2014 12:13 1 415 1

Погром над синагоги в Париж заради израелско-палестинския конфликт

  • париж-
  • франция-
  • израел-
  • газа-
  • сблъсъци-
  • безредици-
  • хамас

Във Франция се намира една от най-големите еврейски общности в Европа, а също и многобройна арабска диаспора

Погром над синагоги в Париж заради израелско-палестинския конфликт - 1
Снимка: АП/БТА

Продължаващото вече седмица военно противопоставяне в Близкия Изток между Израел и сектора Газа доведе до безредици и в Европа. Във Франция, където се намира една от най-големите на Стария континент еврейски общности, а също и многобройна арабска диаспора, избухнаха стълкновения. Протестиращи срещу „агресията“ от страна на Йерусалим атакуваха няколко синагоги в Париж и замерваха пазителите на реда с бутилки запалителна смес, съобщи АП. Полицията трябваше да разгони демонстрантите със сълзотворен газ, няколко души от еврейски произход попаднаха в болница. Подобна демонстрация имаше и във Франкфурт на Майн в Германия.

Около 10 000 парижани излязоха вчера на улиците, за да протестират срещу операцията „Нерушима скала“, обявена от Израел в отговор на обстрела от територията на сектора Газа. Демонстрантите, много от които имигранти от Близкия Изток, искаха да се сложи край на ракетните удари на Израел и западните лидери да осъдят действията на израелската държава.

Протестиращите носеха огромен банер в подкрепа на „борбата на палестинския народ“, много от тях носеха и снимки на палестински деца, вероятно ранени или убити в хода на конфликта, както и кадри с разрушени домове и цели квартали. "Израел убива невинни хора. Да, Хамас обстрелва тяхната територия, но израелският отговор е непропорционален. Те атакуват гражданското население, а не бойците на Хамас“, заяви пред АП един от участниците.

След като група протестиращи атакува с бухалки и столове от улични кафенета две синагоги, мирната акция прерасна в безредици. Според портала Ieshua.org, нападателите използвали нацистка символика и крещели „Смърт на евреите!“.

Според АП нападната е била и синагогата на името на Ицхак Абраванел, в която вървяла служба в памет на тримата убити неотдавна израелски юноши, чиято смърт стана една от причините за ескалация на конфликта. Около 150 вярващи били блокирани в храма и успели да го напуснат едва късно вечерта. Според Jerusalem Post, пострадали са най-малко трима евреи, шестима полицейски офицери също са ранени.

Премиерът на Франция Мануел Валс осъди инцидента и заяви, че страната му никога няма да допусне насилствени действия да пренесат израелско-палестинския конфликт на нейна територия. Кметът на Париж Ан Идалго също призова за спокойствие пред лицето на конфликта в Близкия Изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Сега остана и еврейските диаспори да почнат да палят джамии из Европа...
Новини по държави: