Last news in Fakti

14 Юли, 2014 14:14 1 076 0

Кристалина Георгиева - най-консенсусна кандидатура за външен министър на ЕС

  • кристалина георгиева-
  • еврокомисар-
  • външна политика-
  • външен министър-
  • ес-
  • федерика могерини-
  • кандидатура-
  • най-консенсусна

Няколко държави се противопоставят на възможността този пост да заеме италианката Федерика Могерини

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева може да се окаже най-консенсусната кандидатура за наследник на Картин Аштън като ръководител на външната политика на Европейския съюз, смята „Файненшъл таймс“. Причината е, че няколко източноевропейски държави са започнали кампания срещу идеята този пост да заеме италианският външен министър Федерика Могерини, която едва от няколко месеца е в лявоцентристкото правителство на страната. Друга причина за нежеланието на Литва, Латвия, Естония и Полша тя да оглави европейската дипломация е фактът, че Рим се противопоставя на по-твърда политика на санкции срещу Кремъл заради анексирането на Крим и кризата в Украйна.

Това разкриват пред изданието Питър Спигъл и Хю Карнеги, които се позовават  на мнения на европейски дипломати от Брюксел и на управляващите в Париж, според които четирите държави получават скрита подкрепа и от други страни в ЕС. Те са недоволни, че Могерини, която представлява настоящия председател на ЕС, е поканила миналата седмица руския президент Владимир Путин на среща през октомври в Милано на лидерите на ЕС и Азия. Френският президент социалист Франсоа Оланд вероятно би подкрепил италианката, но дясноцентристките лидери не харесвали не само това, че тя представлява социалистическо правителство, но и че няма достатъчно опит.

Според двама високопоставени представители на ЕС, европейските лявоцентристки лидери, включително италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд, в събота са разговаряли по конферентна връзка по телефона и са се договорили да подкрепят Федерика Могерини за еврокомисар по външна политика. Ако нейната кандидатура бъде блокирана, имената на поляка Радослав Шикорски и шведа Карл Билд изглежда също ще отпаднат от състезанието, защото те пък са твърди противници на Русия, коментира изданието.

Ветеран от преговорите за запълване на ключовите постове в администрацията на ЕС споделя, че рядко е виждал толкова много възможни наследници на Аштън, и то броени дни преди заседанието тази седмица на лидерите на ЕС, на което те би трябвало да се договорят за това кого номинират.

Жан-Клод Юнкер, който тепърва трябва да мине през процедура за одобрение в Европарламента като председател на Европейската комисия, иска да има сега, преди ваканцията, окончателен списък с еврокомисари, за да намали неяснотите, когато през септември започнат изслушванията на 28-те кандидати.
Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който води преговорите, е казал на националните делегации, че трябва да се разберат поне за поста върховен представител на ЕС за външната политика на срещата на върха в сряда, тъй като кандидатът ще е член и на Европейската комисия. Той е заявил пред делегациите, че се надява на консенсус.

Така в надпреварата като консенсусна фигура ще остане представителката на България Кристалина Георгиева, ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, пише "Файненшъл таймс".

В статията, озаглавена "Избухнаха нови спорове около водещи постове в ЕС", се твърди още, че германският канцлер Ангела Меркел настоява за "пакетно споразумение" за постовете и е дала да се разбере, че одобрението й клони към лявоцентристката й колежка от Дания Хеле Торнинг-Шмид като наследник на Херман Ван Ромпой за председател на Европейския съвет. Торнинг-Шмид имала подкрепа и от Лондон, но на Париж не се харесвало това, че тя идва от страна извън еврозоната.

"Нямаме нищо против нея в личен план, но кой тогава ще председателства Съветите на еврозоната? Проблемът е какъв политически образ се създава. Националният фронт незабавно ще се развика, че еврото се управлява от човек извън еврозоната", цитира вестникът думите на високопоставен френски представител относно възможната реакция на крайнодясната националистическа партия в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА