Last news in Fakti

17 Юли, 2014 09:57 697 0

Лидерите не се разбраха за водещите постове в ЕС

  • лидерите-
  • европейския съюз-
  • външен министър-
  • върховния комисар по външната политика-
  • кристалина георгиева-
  • херман ван ромпой-
  • брюксел-
  • съвета на европа

Решението кой ще бъде външен министър на ЕС ще се вземе вероятно в края на август

Лидерите не се разбраха за водещите постове в ЕС - 1
Херман ван Ромпой (вдясно) обяви следващата среща на Съвета на Европа за края на август. Снимка: АП/БТА

Лидерите на страните от Европейския съюз не се разбраха на извънредната си среща тази нощ в Брюксел кой да заеме водещите постове в организацията. Разпределението на креслата, включително и това на върховния комисар по външната политика на ЕС, за който шансове има българският еврокомисар Кристалина Георгиева, се отложи за следващата среща на лидерите, която ще се състои в края на август, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Той посочи, че европейските ръководители все още не са готови да вземат единно решение за назначенията на ключовите постове. Няма съгласие около кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител за външната политика на съюза. Срещу нея се обявиха Латвия, Естония, Полша и особено Литва, която упреква Италия, че е прекалено близка с Москва в контекста на украинската криза. Това дава шансове на кандидатурата на Кристалина Георгиева, зад която снощи официално застана и премиерът Пламен Орешарски.

На 30 август трябва да бъде номиниран не само нов външен министър на ЕС, но и нов председател на Съвета на Европа, който да замени на поста Херман ван Ромпой.

"Аз съм напълно убедена, че ще постигнем това постепенно - на етапи - коментира след снощното заседание на съвета германският канцлер Ангела Меркел. - Уравнението, което трябва да се реши, е сложно поради необходимостта да се спазва баланс в посока ляво-дясно, север-юг, изток-запад, мъже-жени, както и между поколенията”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: