Last news in Fakti

1 Август, 2014 08:50 803 0

72-часово примирие в Газа

  • газа-
  • примирие-
  • израел-
  • хамас

ООН и САЩ успяха да принудят враждуващите страни да седнат на масата за преговори

72-часово примирие в Газа - 1
Снимка: БТА

Късно снощи ООН обяви, че в 8 часа сутринта местно време на 1 август ще настъпи 72-часово примирие на територията на Газа.

Примирието е съгласувано с Израел и Хамас и е постигнато с помощта на Държавния департамент на САЩ. Всички страни са се съгласили на "безусловно хуманитарно" примирие.

Говорителят на Хамас Осама Хамдан потвърди пред Ал-Джазира, че не само Хамас, но и всички въоръжени групировки на територията на ивицата Газа ще съблюдават примирието, докато и Израел се придържа към него.

Войските на Израел ще останат на позициите си в Газа, докато трае примирието.

До момента в конфликта са загинали 1437 палестинци, а ранените са над 8100, съобщават властите в Газа. По данни на Израел загинали са 56 израелци, като повечето от тях са военни.

По време на примирието ще бъдат доставени хуманитарни помощи в Газа и ще се направят опити да бъде възстановено подаването на електричество и питейна вода в региона.

По време на пресконференцията бе обявено, че представители на Израел и Хамас ще заминат в близките часове за Кайро, където ще започнат първите официални преговори между двете страни от началото на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА