Last news in Fakti

25 Август, 2014 13:30 3 113 0

Записът с екзекуцията на Фоли може да е инсценировка

  • джеймс фоли-
  • сирия-
  • екзекуция-
  • видео-
  • запис-
  • инсценировка-
  • постановка-
  • писмо-
  • "ислямска държава"

Експертите не оспорват факта на убийството на журналиста, но смятат, че то е извършено след спирането на камерата

Записът с екзекуцията на Фоли може да е инсценировка - 1
Снимка: АП/БТА

Близките на обезглавения от „Ислямска държава“ в Сирия американки журналист Джеймс Фоли публикуваха негово писмо, което той е писал в плен. Текстът на посланието се появи на страницата на семейството и приятелите на Фоли във Фейсбук.

В писмото, което по молба на Фоли научил наизуст друг човек, намиращ се в плен заедно с него и освободен през юни, се казва, че Джеймс мисли за семейството и приятелите си и това го пренася далеч от мястото на заточението му и изпълва сърцето му с щастие. Той си спомня моменти от детството, когато е играл с братята и сестрите си, дългите разходки с велосипед с майка си, пазаруването в магазина с баща си...

Според признанията на Фоли, той знае, че близките и приятелите му се молят за него и им е благодарен за това. Той също се молел за всички, за да останат силни ида продължат да вярват.

Журналистът съобщава, че в едно помещение заедно с него са държани още 17 заложници. Те водели дълги разговори за кино, спор, за живота, играели и шах. Всички се радвали, когато освободят някого, но разбира се, чакали и собственото си освобождаване. Всички те се опитвали да се подкрепят взаимно.

Междувременно се появи и версия, че видеото с екзекуцията на Джеймс Фоли е инсценировка, смятат британски експерти, извършили криминалистичен анализ, пише „Таймс“. Видеото стана мощен пропаганден инструмент на „Ислямска държава“, но има предположения, че британецът в черно е бил нещо като „актьор“, участващ в постановката, а не истинският убиец.

Международна компания, специализирана в съдебно-медицински експертизи, проучвала записа в мрежата. Експертите не оспорват факта, че екзекуцията на Фоли се е състояла, но смятат, че американецът е бил убит след спирането на камерата за запис, а на кадрите е само инсценировка на предстоящото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА