Last news in Fakti

25 Септември, 2014 11:05 746 3

Плевнелиев: Тероризмът не признава граници

  • плевнелиев-
  • тероризмът-
  • граници

Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, заяви президентът на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Плевнелиев: Тероризмът не признава граници - 1
Снимка: БТА

„Терористичната атака през 2012 г. на летището в Сарафово е поредното доказателство за мащабите на явлението, свързано с набирането на чуждестранни бойци за извършването на терористични актове.“ Това заяви Росен Плевнелиев на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където беше приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации в Ирак и Сирия като „Ислямска държава“.

Резолюцията предвижда приемането на законодателни мерки от държавите членки на ООН срещу присъединяването на техни граждани към терористични организации. Съавтори на резолюцията са 104 страни, сред които и България. Поради особения характер на заседанието, в него участваха и държави не-членки на Съвета за сигурност.

Росен Плевнелиев подчерта, че международният тероризъм не признава граници и нито една страна не е застрахована срещу терористично нападение. Чуждестранните терористични бойци представляват сериозна заплаха не само за страните, чиито граждани са, но и за регионалната и глобална сигурност. Необходимо е обединяване на усилията на международната общност за решителни действия в борбата с феномена „чуждестранни терористични бойци“, подчерта още президентът.

„Различните религиозни общности в България живеят в мир и разбирателство. Тяхната позиция беше категорична и единна по отношение на хората, присъединяващи се към терористични организации. Доказателство за това е приетата от Главното мюфтийство в България декларация, подкрепена и от Националния съвет на религиозните общности“, заяви президентът Плевнелиев.

Участието на президента в заседанието на Съвета за сигурност е израз на подкрепата на България, като част от широката международна коалиция срещу тероризма. Страната ни оказва пълна политическа подкрепа и съдействие според възможностите си.

Заседанието се състоя на 24 септември и беше председателствано от президента на САЩ Барак Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 0 Отговор
    Заседанието срещу тероризма се председарелства от главния терорист и "нашият президент" като верен лакей пак ни набутва между шамарите.
  • 2 Данъкоплатец

    5 0 Отговор
    Ясно като бял ден - нови бази ще правим и ще създаваме нови клетки от дюнерджии ...
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Дюнер-арабско-турска дума, означаваща, обръщане,въртене. много подходяща за нашите политици...