Last news in Fakti

27 Септември, 2014 12:56 1 556 2

В Турция има 2 милиона бежанци

  • турция-
  • бежанци-
  • 2 милиона

Турция е похарчила 3,5 млрд. долара за сирийските бежанци, помощ от ЕС няма, заяви турският посланик у нас

В Турция има 2 милиона бежанци - 1
Снимка: АП/БТА

Към настоящия момент в Турция има 2 млн. бежанци, като около 1,6 млн. са от Сирия. Това заяви в предаването „Събота 150“ турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

През миналата седмица, точно в събота, в Турция влязоха голям брой бежанци, които бягаха от настъплението на групировката „Ислямска държава“. В резултат на това в рамките на 4 дни повече от 150 хил. цивилни граждани потърсиха убежище в Турция. За съжаление, това не е нов проблем за Турция. Турция отвори своите врати за всички сирийски граждани, бягащи от гражданската война. Сред потърсилите убежище, има и граждани на страни като Йордания, Ливан и Ирак. Най-големият брой е на бежанците от Сирия. /…/ Искам да направя едно разграничение, когато говорим за бежанци – тук става въпрос за хора, които не в чисто юридическия смисъл искат постоянно убежище, а става въпрос за временно приютяване, докато продължава кризата. В Турция към настоящия момент има около 1,6 млн. сирийски бежанци. За тях са изградени 22 броя специални бежански лагера, където се подслоняват. Около 230 хил. души се намират в тези временни бежански лагери. Само за тези 22 бежански лагера до настоящия момент Турция е похарчила 1 млрд. долара. Общата сума, която страната е похарчила за сирийските бежанци в страната е 3,5 млрд. долара, коментира посланикът и подчерта, че сумата, която Турция е получила като помощ от международната общност, е едва 1/20 от похарченото, т.е. под 200 млн. долара. По думите му, няма предоставена помощ от ЕС, а в страната и не очакват такавa:

Ние се сблъскваме с този проблем от 3 години и половина. Всички знаехме, че тлее този проблем. Не мисля, че ЕС се интересува отблизо за съдбата на тези хора, които са изправени пред такива трудности и смъртни заплахи дори. Последната цифра, която чух, беше за предвидена помощ от 250 млн. евро, която ще се отпусне от ЕК. Тази сума не е предвидена за Турция. Става въпрос за членките на ЕС. ЕС помага на себе си, а не на Турция. Бежанците, влезли на европейска територия, са 160 хил. души. Смятаме, че няма друга страна в света, освен Турция, която би могла да се справи за такъв кратък период с такъв проблем.

Н.Пр. Сюлейман Гьокче подчерта, че общият брой на бежанците в страната са 2 млн. души. По думите му, Турция работи в добро сътрудничество с България по отношение на граничната сигурност. Той даде пример – че ако е била друга държава с толкова бежанци, а не Турция, голяма част от тези бежанци са щели да влязат в България. А бежанците в България са само около 10 хил. души, коментира той. Според него Турция поема тежест, която многократно надминава нейните възможности: ЕС и съседните на Турция държави трябва да благодарят на турската държава. Според него няма необходимост от заграждения на границата.

В турския парламент ще се приеме решение, което ще даде правомощия на правителството за по-нататъшни действия. Очаква се това да стане ясно на 2 октомври, каза посланикът и добави, че става въпрос не толкова за промяна в позицията на правителството, а за предприемането на мерки, които ще удовлетворят нуждите на нуждаещите се.

Не е случайно мястото, до което достигна „Ислямска държава“. Това е в резултат на безвластието, което се получи в Ирак и Сирия. Към днешна дата 104 държави споделиха, че са готови да се включат в коалицията срещу групировката, докато Турция преди една година обяви „Ислямска държава“ за терористична организация. По скоро би било редно да говорим за мерки, които ще се вземат според ситуацията, коментира посланикът и подчерта, че Турция има позиция, която защитава отдавна:

Три неща изтъкваме – за зона за сигурност в Сирия и центрове за сигурност, които ще бъдат изградени във въпросната зона. Евентуална военна операция също трябва да се направи с цел да се предоставят тези неща. Това е тема, която засяга и България. Дали ще бъде възможно това – за целта е необходимо решение на Съвета за сигурност на ООН. Например вчера решението, което беше взето в парламента във Великобритания, беше за военна операция срещу целите на „Ислямска държава“ в Ирак. Би било редно да се зададе този въпрос – защо не и целите в Сирия. Също би било редно да се зададе въпрос – колко от страните в коалицията ще вземат участие в тази военна операция и също – колко от тях ще извършат тази операция на територията на Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бон апети

    1 0 Отговор
    И в България има 2 милиона бежанци, ама дюнерите им са вкусни и никой не се оплаква!
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Дано построят на границата ни по-скоро оная прословута ограда, че като го гледам как реве Н.пр. турския посланик, като нищо Турция може да изпрати 2-та милиона бежанци на екскурзия в Европа ... пеш през граничната ни бразда.