Last news in Fakti

4 Октомври, 2014 19:03 2 689 2

Турция е готова да защити сирийския град Кобане

  • кобане-
  • турция-
  • ислямска държава-
  • джихадисти

Атаките на международната коалиция срещу силите на ислямистите не са им попречили да се придвижат към града

Турция е готова да защити сирийския град Кобане - 1
Снимки: АП/БТА

Армията на Турция е готова да защити сирийския град Кобане от Ислямска държава, която го обкръжава от седмици, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Разпореждането е дадено от премиера Ахмет Давутоглу. Близо до границата със Сирия турската армия прехвърля войници и танкове. В същото време в района на Кобане се водят сражения. В града не са останали мирни граждани. Голяма част от тях са преминали в Турция, търсейки спасение от боевете.

Според западни медии Анкара ще иска от водената от САЩ коалиция да наложи зона забранена за полети преди да предприеме атака по суша срещу джихадистите.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че Анкара ще направи каквото трябва, за да предотврати падането на сирийския кюрдски град Кобане в ръцете на джихадистите.

Има реална опасност групировката твърде скоро да стигне до града, разположен на границата с Турция, където все още остават хиляди цивилни кюрди, каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Атаките на международната коалиция срещу силите на ислямистите не са им попречили да се придвижат към града.

По-малобройните и по-зле въоръжени кюрди са били принудени да се оттеглят от фронтовата линия западно от Кобане.

Те се окопават и се готвят за улични боеве. Ако превземат ключовия град, Ислямска държава ще контролира непрекъсната ивица в Северна Сирия по дължината на турската граница.

Ислямистите са образували плътен обръч около Кобане и го обстрелват с тежко въоръжение.

Гъсти облаци дим се издигат на Кобане, съобщават очевидци.

От затвора лидерът на кюрдските сепаратисти в Турция Абдула Йоджалан предупреди, че ако турското правителство допусне джихадистите да извършат клане над сънародниците му в Северна Сирия, това може да сложи край на преговорите за уреждане на 30-годишния конфликт между турци и кюрди.

От своя страна сирийският президент Башар Асад също се противопостави на турска инвазия в района на Кобане.

Кюрдската работническа партия прикани своите последователи да отидат в Сирия, за да се сражават срещу джихадистите от Ислямска държава, обсадили град Кобане.

Около 100 000 бежанци, предимно кюрди, преминаха от Сирия в Турция, бягайки от настъплението на джихадистите, сочат данни на агенцията на ООН за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Турция има интерес да навлезе в територии с кюрди, присъствието на техни войски там няма да позволи каквато и да е тяхна форма на самоуправление...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Турция има интерес да навлезе в територии с кюрди, присъствието на техни войски там няма да позволи каквато и да е тяхна форма на самоуправление...
Новини по държави: