Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 12:23 1 356 0

Федерика Могерини: Имаме 5 години да преосмислим връзките с Москва

  • федерика могерини-
  • "южен поток"-
  • русия-
  • ес-
  • "руската мечка"-
  • върховен представител-
  • външна политика

Нямам голям опит с мечките, отговори италианката на въпрос как ще управлява отношенията на ЕС с руската мечка

Федерика Могерини: Имаме 5 години да преосмислим връзките с Москва - 1
Снимка: АП/БТА

Много трудни времена по отношение на сложността на управление на отношенията с „руската мечка“, това стана ясно от тричасовото изслушване пред Комисията по външни работи на Европейския парламент за Федерика Могерини, която демонстрира готовност да премине пред всички предизвикателства, които ще се изправят пред нея като върховен представител за европейската външна политика.

Дълги аплодисменти съпроводиха края на изявленията на Могерини, съобщи Агенция АНСА. Координаторите на политическите групи в ЕП ще се съберат утре за формална оценка, но коментарите за представянето на италианката отсега са единодушно положителни. Президентът на комисията, германецът Елмар Брок, който през юли беше един от най-големите й критици, обвиняващи я в „неопитност“, сега е видимо ентусиазиран и заявява: „Уверен съм, че резултатът ще е позитивен“. По време на изслушването Могерини, в рамките на 3 часа, направи словесно „околосветско пътешествие“ по проблемите и заяви, че „борбата срещу смъртното наказание е визитната картичка на Европейския съюз“.

Социалистката Федерика Могерини, която преди бе обявявана в прекалено меко отношение към политиката на Путин, сега заяви, че Русия вече не е партньор за ЕС, но остава стратегическа страна за света и съседска за Европа („нашият голям съсед от Изток“), за която „разполагаме с 5 години да изградим отношенията си отново“. В следващите 5 години Съюзът трябва дълбоко да ревизира връзките си с Москва, смята тя.

Тя отбеляза още, че би било добре преди това да се отвори диалога за споразумението за асоцииране ЕС-Украйна.

Запитана провокативно как смята да управлява „руската мечка“, Федерика Могерини отговори: „Нямам голям опит с мечките... Но с Русия ще бъде необходима комбинация от настоятелност и дипломатичност в поведението“. Относно съотношението на двете съставки в комбинацията – те ще зависят от „държанието на мечката“.

За риска Москва да се опита да създаде сухопътен коридор между Русия и Крим през Южна Украйна Могерини заяви, че е необходимо да се мисли как да се избегне това, вместо да се реагира впоследствие. “Кризите трябва да се предотвратяват, вместо да се следват на бегом“, коментира тя.

В момента, заради украинската криза и заради външнополитическия избор на Русия, няма политически условия за разговори за „Южен поток“; когато има политически условия, когато и ако се върнем към нормалността, тогава може да бъде възобновен техническият диалог по темата, заяви още Могерини, отговаряйки на въпрос за енергийния проект.

Според нея, „инфраструктурният проект трябва да се основава на солидни юридически основи“. Могерини добави, че нейните скорошни изявления за „Южен поток“, които бяха изтълкувани като отваряне на доверието към Русия в разгара на украинската криза, са били „погрешно изтълкувани от момента, в който споменах „Южния коридор като цяло“, предаде италианската държавна телевизия РАИ, цитирайки думите на Федерика Могерини. За възобновяването на работата по газопровода „Южен поток“ ще бъде необходимо възстановяване на диалога с Русия, но над него тежи едно голямо „ако“, подчерта тя.

Относно стратегията за украинската криза Могерини каза още: „Убедена съм, че трябва да работим ден след ден, всекидневно, с властите в Киев, с президента Петро Порошенко, за да помогнем да постигнат ефект неговите усилия за диалог“.

Трябва да имаме стратегия за най-тежките моменти, да сме готови за най-лошото, на различни фронтове, но е ясно, че за украинската криза не може да има военно решение, категорична бе външната министърка на Италия и номинирана за този висок пост в ЕС. Затова трябва да работим за затягане на санкциите, ако ситуацията се влоши, и за либерализирането им, ако тя се подобри, заключи Федерика Могерини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: