13 Октомври, 2014 12:39, обновена 13 Октомври, 2014 19:03 4 142 0

Потъва ли рублата?

  • русия-
  • рубла-
  • инфлация

За последните 10 дни в подкрепа на националната валута Централната банка на Русия изхарчи $6 млрд.

От началото на октомври 2014 г. Националната банка на Русия е изхарчила около $6 млрд. в подкрепа на рублата. Това заяви в интервю за телевизия „Россия 24“ гуверньора Елвира Набиулина.

Тя посочи, че Централната банка не планира да се въвеждат ограничения за обмен на валута.

В банковата система има достатъчно налична валута, за да бъде удовлетворено всяко търсене. Валутата ще стигне, отбеляза Набиулина.

В същото време

курсът на рублата продължава да пада спрямо еврото и долара.

В края на миналата седмица беше преодоляна психологическата граница от 50 рубли срещу европейската валута. В понеделник падна и нивото от 51,2 рубли за евро. В същото време над 40 рубри се разменят за долар.

От Централната банка твърдят, че целта не е девалвацията на рублата да бъде спряна напълно, а само процесът да бъде смекчен. Защото обезценяването на рублата работи в полза на руския износ.
Руската външна търговия обаче

разчита основно на продажбите на нефт и газ

и за стабилизиране на рублата страната предвижда преминаването към разплащане с рубли вместо с долари, уточнява "Дойче веле".

"Това ще повиши доверието в рублата и засили търсенето на рубли. Ние сме един от най-големите в света доставчици на енергийни суровини и би било правилно да вкараме в оборот колкото се може повече рубли. Защото купувачите така или иначе идват с техните евро и долари на нашия пазар, ще купуват рубли и ще плащат в рубли", казва руският финансов министър Антон Силуанов.

Руските фирми обаче са принудени масово да купуват долари,

защото санкциите спират достъпа до международните финансови пазари. Централната банка реагира на падането на стойността на рублата с крайни покупки на ценни книжа.

Анализаторите предполагат, че скоро не се очаква стабилизиране на рублата. Продължителната слабост на националната валута "изяжда" и валутните резерви на страната - през миналата година те са намалели с почти 10 % - от 500 милиарда на около 454 милиарда щатски долара, обобщава "Дойче веле".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА