Last news in Fakti

13 Октомври, 2014 08:38 8 085 6

Анкара: Не сме давали Инджирлик за ударите срещу ислямистите - Обновена

  • турция-
  • инджирлик-
  • бази-
  • ислямска държава-
  • сащ

От базите ще могат да се възползват и бойците на умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу джихадистката групировка

Представители на Турция и САЩ продължават разговорите за използването на военните бази, сред които е и тази в Инджирлик.
По този начин Анкара отрече изявленията на американския съветник по националната сигурност Сюзан Райс, че Пентагонът е получил достъп до нейните военновъздушни бази за провеждане на бомбардировки срещу силите на Ислямска държава в Сирия, съобщи в. "Хюриет".

Пожелал анонимност представител на правителството каза, че няма ново споразумение относно използването от САЩ на военновъздушна база Инджирлик в Южна Турция, която американски военни вече използват за логистични и хуманитарни цели.

Турски медии отричат, че има ново споразумение между Анкара и Белия дом, което да предвижда обучението на умерени бойци от сирийската опозиция.

Турция ще предостави военните си бази за нуждите на водената от САЩ международна коалиция, която извършва въздушни удари срещу по позиции на бойците на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак, предаде по-рано арабската редакция на Би Би Си.

Медията се позовава на американския съветник по националната сигурност Сюзан Райс.

Тя уточни, че Анкара е разрешила на САЩ да използва военно-въздушната база Инджирлик, която се намира в южните части на страната. От нея се нанасяха основните ударите по време на Първата и Втората война в Залива срещу режима на Саддам Хюсеин в Ирак,

От базите ще могат да се възползват и бойците на умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу джихадистката групировка. Засега обаче Анкара се въздържа от пряка намеса в конфликта.

През последните дни Ислямска държава продължи да напредва срещу основната крепост на кюрдите в северна Сирия – Кобане, който се намира на границата с Турция. В отговор американската авиация засили ударите срещу ислямистите в региона. Експерти посочват, че от Инджирлик западните сили ще имат по-голяма възможност за тактически маневри.

Междувременно в Турция продължават протестите на кюрдското малцинство срещу отказа на турското правителството да се намеси с военна сила в конфликта. В сирийския град Кобане кюрдските бойци са успели да спрат напредването на “Ислямска държава”. Въпреки това към момента джихадистите контролират над една трета от града. Боевете продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    БИЗНЕСЪТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ Е ВОЙНАТА
  • 2 comment

    2 0 Отговор
    Но само на чужда територия, разбира се.
  • 3 Бхд БхД

    2 0 Отговор
    Американците разполагат с $$$ за това е така.Кой знае каква изгода имат от това да водят войни даже жертвите не са проблем за тях,май че от една страна ги мразя тия бургерконсуматори
  • 4 Valentin Waltschew

    0 3 Отговор
    мдааа и до 3-ма ви ... интересно как тези глупаци Американците са готови да дават жертви и съкровище за някакви си Кюрди, Сириици, Афганистанци, Французи, Англичани, Поляци, Българи и всякакви други неблагодарници по света ... нака си припомним че ако не бяха тези идиоти Американците все още бихме си карали Лади и Москвичи и да викаме ура пред наследника на Тодор Живков ... или сте млади и не сте имали това удоволствие да бъдете на комунистически парад
  • 5 ДДЗ

    2 0 Отговор
    Абе Вальо, какво са ти помогнали тези гадове американците и на кого са помогнали бе. Проблемът при нас е, че не останало почти нищо от времето на комунизма, защото ако има поне част запазена от реда и културата щяхме да сме добре. Какъв ред има в момента? Никакъв! Каква култура имаме, отговорът е никаква. Демекрацията в България в момента по скоро да се равнява на анархия.
  • 6 theodor cole

    1 0 Отговор
    Turciya chaka Islamska Darjhava da izbie povechko kyurdi i ako mozhe da butne Assad. Turciya smuche ot edno vime s Isliamska Darjhava i tehniya Sunitski Isliam - petrodolarite na Sauditska Arabiya. Odraskai manichko Turciya i pod Maznata demokratichna kemalistka kozha tekva Isliamski Jihad.
Новини по държави: