29 Октомври, 2014 11:52 1 071 1

Папа Франциск: Еволюцията влиза в Божиите планове

  • папската академия на науките-
  • еволюцията-
  • бог-
  • големия взрив-
  • папа франциск-
  • папа бенедикт хvі-
  • науката

Човекът е създаден да се развива, но е грях свободата да се превърне в самоуправство, смята Светият отец

Папа Франциск: Еволюцията влиза в Божиите планове - 1
Снимка: АП/БТА

Папа Франциск говори за своя оттеглил се предшественик на пленарна сесия на Папската академия на науките във Ватикана, където беше открит бюст на Бенедикт ХVІ. Сегашният глава на Римокатолическата църква заяви, че предишният папа Йозеф Ратцингер е бил забележителен със своя невероятен интелект, с богословския си принос, със своите добродетели, религиозност, както и с дълбоката си любов към църквата и човешките същества.

Франциск припомни, че папа Бенедикт ХVІ е бил първият, който поканил президента на Папската академия на науките да присъства на Събора за новата евангелизация, осъзнавайки важността на науката в съвременната култура.

Обръщението на папа Франциск не бе фокусирано върху сложния въпрос за еволюцията в природата – темата на академичната сесия; вместо това той отбеляза, че „Бог и Исус Христос са с нас и също присъстват в природата“.

Когато четем в „Битие“ (първата книга от Библията – б. Ред.) описание на Сътворението, има опасност да си представим Господ като магьосник, способен с магическа пръчка да направи всичко. Но това не е така. Той е създал човешките същества и им е позволил да се развиват според вътрешните закони, които е дал на всеки, така че те да са в състояние да се разгърнат до пълнотата на своето битие“.

Бог, както обяснява папа Франциск, е дал самостоятелност на създанията във Вселената в същия момент, в който ги е уверил в своето постоянно присъствие, даващо живот на всичко в реалността. Това е така, защото Бог не е демиург или фокусник, а творец, който дава живот на всичко.

Освен това, началото на света не идва от хаоса, а е от висш произход и е създаден от любов. Относно теорията за Големия взрив, с която често се обяснява произходът на света, папата заяви, че тя не противоречи на божествения акт на съзиданието, а по-скоро го изисква. Еволюцията на природата не е в противоречие с идеята за сътворението, тъй като еволюция предполага създаването на същества, които се развиват.

По отношение на човека е налице промяна и нещо ново. Когато на шестия ден от Сътворението той е бил създаден, Бог е дал на човешкото същество самостоятелност, която е различна от свободата в природата.

Когато Бог казва на човека да даде име на всичко и да върви напред в своята история, това прави човека отговорен за създаването, така че да го направлява и развива докато свят светува, смята папа Франциск.

По тази причина ученият и особено християнският учен трябва да приеме подхода да поставя въпроси за бъдещето на човечеството и на света и, бидейки свободен и отговорен, да спомага за съхраняването им, за премахване на рисковете от замърсяването както на околната среда, така и на човешката природа.

Едновременно с това учените трябва да бъдат мотивирани от увереността, че природата крие в своите еволюционни механизми възможности за свободния интелект да открива и осъществява, да постига развитие, което е в Божиите планове, коментира главата на Римокатолическата църква.

Така, макар и ограничени, човешките действия са част от Божията сила и човечеството е в състояние да изгради свят базиран на двойствен – телесен и духовен живот, който свят да бъде за всички човешки същества, а не за група или класа привилегировани личности.

Тези надежда и вяра в Господ – създателя на природата, и във възможностите на човешкия дух могат да дадат на изследователя нова енергия и дълбока увереност, заключи Светият отец и за финал предупреди: „Истина е и това, че действията на човечеството – когато свободата се превърне в самоуправство, могат да разрушат сътвореното и човекът да заеме мястото на Създателя. А това е смъртен грях срещу Бог създателя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Едва ли влиза в Божиите планове църковния клир да бъка от гейове и педофили...
Новини по държави: