Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 19:00 1 572 0

Папа Франциск: Европа се нуждае от надежда и кураж (Видео)

  • папа франциск-
  • папа-
  • европейски парламент-
  • еп-
  • реч-
  • имигранти

Старият континент винаги е бил пръв в усилията за насърчаване на екологията, отбеляза светият отец

„Бих искал да отправя послание за надежда и кураж за всички граждани на Европа“, заяви пред Европейския парламент (ЕП) Папа Франциск.
 

Запазването на човешкото достойнство беше ключова тема

в официалното обръщение на Папа Франциск към евродепутатите. Това е първо посещение на папа в Европейския парламент от 26 години.
В 30-минутната си реч папа Франциск призова да бъде създадена Европа, която се върти около човека, а не около икономиката.
Темите за имиграцията, защитата на околната среда, човешките права и демокрацията също присъстваха в речта, с която той призова „Европа да преоткрие най-доброто в себе си“, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.
При откриването на официалното заседание председателят на Парламента Мартин Шулц констатира, че загубата на доверие на хората в политиката, на национално и европейско ниво, е „огромна“. Той подчерта, че няма институция, която да може да функционира без подкрепа. „Ето защо всички трябва да си

сътрудничим, за да възвърнем изгубеното доверие“,

заяви той.
Мартин Шулц наблегна на „общите цели“, които ЕС и Католическата църква имат за насърчаване на ценности като „толерантност, уважение, равенство, солидарност и мир“ и добави, че „Европейският съюз е за приобщаване и сътрудничество, не за изключване и конфронтация“.
 

„Бих искал да отправя послание за надежда и кураж за всички граждани на Европа“,

заяви пред членовете на ЕП Папа Франциск. Той заяви, че достойнството е било централна концепция в процеса на възстановяване на Европа след Втората световна война и даде висока оценка на факта, че „насърчаването на правата на човека е ключово в ангажимента на ЕС да защитава достойнството на личността“, както в рамките на Съюза, така и в отношенията си с трети държави."Забелязвам самотата в Европа, особено сред възрастните хора. Тя съществува у младите без работа, сред бедните, в замъглените погледи на мигрантите. Самотата се изостря от икономическата криза. Напоследък остава впечатлението, че Европа е баба, изостанала и изморена", каза още папата.

„Европейският парламент има отговорност към запазването на демокрацията

за народите на Европа: не бива да се позволява на демокрациите да се срутят под натиска на мултинационални интереси, които не са универсални“, заяви Папа Франциск. Той добави, че е дошло време за насърчаване на политики, които създават работни места, но преди всичко е необходимо достойнството на работещите да бъде възстановено чрез осигуряване на подходящи условия на труд.
„Европа винаги е била първа в усилията за насърчаване на екологията“, подчерта Папата. Опазването на околната среда означава тя да не бъде рушена, но също така и да се „използва за добри цели“ - като

осигуряване на храна за нуждаещите се, а не за разхищения.

Папа Франциск засегна и въпроса за миграционните потоци към ЕС.
„Не можем да оставим Средиземноморието да се превърне в обширно гробище“,
призова светият отец. Той подчертава, че хората, които пристигат с лодки, се нуждаят от „приемане и помощ“. Европа ще бъде в състояние да се справи с проблемите, свързани с имиграцията, „само ако е в състояние ясно да отстои своята собствена културна идентичност“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: