Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 13:27 1 192 2

Над 400 арестувани при протестите в САЩ

  • афроамериканци-
  • младеж-
  • арестувани-
  • сащ-
  • фъргюсън-
  • полицай-
  • дарън уилсън-
  • майкъл браун

Полицаят, застрелял тъмнокож младеж в град Фъргюсън, смята да подаде оставка

Над 400 арестувани при протестите в САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

Над 400 души бяха арестувани в САЩ от началото на протестната акция срещу решението на съдебното жури да не се повдига обвинение полицая Дарън Уилсън, застрелял през лятото в град Фъргюсън, щата Мисури, 18-годишния афроамериканец Майкъл Браун, предаде „Ройтерс“.

Междувременно стана ясно, че полицаят Дарън Уилсън смята да подаде оставка, съобщи Си Ен Ен. Според адвоката му, той в момента ползва редовен отпуск. „Ако гледаме реално на нещата, той е наясно и не храни никакви илюзии, че някога ще може да се върне към работата в полицията“, коментира защитникът, според когото въпросът е кога точно Уилсън ще излезе в оставка и по какъв параграф ще бъде оформена тя. По-рано самият Уилсън заяви, но не иска да поставя на риск и под ударите на общественото мнение своите колеги.

След като в понеделник вечерта бе обявено, че съдебните заседатели не са намерили достатъчно основания да предявят обвинение на Уилсън, стотици жители на Фъргюсън, населен предимно с афроамериканци, излязоха по улиците в знак на протест, който бързо прерасна в безредици, погроми, палежи, мародерство и престрелки. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ и арестува над 60 нарушители на обществения ред. На следващия ден губернаторът на Мисури Джей Никсън разпореди в града да бъдат прехвърлени няколкостотин военнослужещи от Националната гвардия и макар че положението вече бе по-спокойно, още 58 души бяха задържани.

Мащабни демонстрации бяха организирани и в други градове из цялата страна – Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Филаделфия, Далас, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско, Оуклънд и др. Протестиращите преграждаха магистрали и влизаха в сблъсъци с пазителите на реда. Протестната вълна е обхванала около 37 от 50-те щата на САЩ.

След гибелта на Майкъл Браун на 9 август, американската полиция е ликвидирала най-малко още 14 тийнейджъри, поне шестима от които са афроамериканци, изчисли изданието Daily Beast. Най-младият от тях, Тамир Райс, е едва 12-годишен. Полицай новак го рани смъртоносно в гърдите на детска площадка в Кливланд, тъй като размахвал пистолет, който се оказа играчка. На следващия ден момчето почина в болница. През последните години тъмнокожи младежи умират убити от полицаи средно 4,5 пъти по-често, отколкото съотечествениците им на друга възраст и с друга расова принадлежност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    0 0 Отговор
    Една отрепка по- малко
  • 2 Toko

    0 0 Отговор
    Трепане му е майката ,иначе тая измет няма оправяне