Last news in Fakti

5 Декември, 2014 09:49, обновена 5 Декември, 2014 09:56 1 228 2

Нови протести срещу съдебната система и расизма в САЩ

  • сащ-
  • полиция-
  • протести-
  • застрелян-
  • чернокож

Хората бяха недоволни от липсата на обвинителен акт за смъртта на 43-годишният Ерик Гарнър

Нови протести срещу съдебната система и расизма в САЩ - 1
Снимка АП

Хиляди протестиращи в Съединените щати се изсипаха по градските улици в четвъртък, за да изразят възмущението си и да отправят искания към полицията и съдебната реформа , след като съдът реши да не се повдига обвинение срещу полицай, удушил през лятото чернокож мъж в Ню Йорк, съобщава USA Today.

Демонстрации с искания за защита на демокрацията, за равноправие и справедливост имаше  из цялата страна. От Ню Йорк до Оукланд, Калифорния, и от Чикаго до Савана, Джорджия, хората бяха недоволни от липсата на обвинителен акт за смъртта на 43-годишният Ерик Гарнър.

Чернокожият мъж почина, след като нюйоркският полицай Дейниъл Панталео му приложи задушаваща хватка по време на арест по подозрение в продажба на цигари без бандерол в Стейтън Айлънд.

Трагичният инцидент е бил заснет от свидетели, като на видеото се вижда, че Гарнър е бил невъоръжен и не е представлявал заплаха за полицаите, от които е бил заобиколен. В записа дори се чува как той да вика няколко пъти „Не мога да дишам!”, припомня Си Ен Ен.

Решение на съда миналия месец да не подведе под отговорност полицая в този инцидент надигна националната протестна вълна. Случаят накара много хора да поставят под въпрос начина, по който се взимат решения в съда и самата съдебната система на САЩ.

Хиляди демонстранти размахваха плакати с надписи „Расизмът убива” и „Нашата демокрация не може да диша” и скандираха „Няма правосъдие, няма мир”.

Властите се опасяват, че съдебното решение на съдът в Ню Йорк може да доведе до ескалация на напрежение и насилие.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър вчера обеща пълно разследване на смъртта на Гарнър, съобщи Ройтерс.

В Чикаго протестиращите преминаха по една от автострадите на града и за кратко блокираха движението. Във Вашингтон, окръг Колумбия, демонстрантите, които се движат в близост до гара Юнион стейшън скандираха: "Няма справедливост, няма мир". Демонстранти блокираха улиците в центъра на Атланта и дори допринесоха за временно спиране на магистрала в Далас. В Манхатън, където полицията арестува десетки протестиращи, мултирасовата тълпа крачеше по Бродуей, понякога блокира таксита и автобуси, скандирайки "Горе ръцете, не стреляй" в знак на почит към Майкъл Браун - 18-годишният невъоръжен чернокож, който бе прострелян смъртоносно от Фъргюсън отново от полицейски служител през август.

Тълпи се събраха и на Таймс Скуеър. Демонстрантите там сравняваха нюйоркската полиция с Ку Клукс Клан, и блокираха Бруклинския мост. От време на време, настроението ставаше враждебно и някои протестиращи скандираха "Ченгета, прасета, убийци."

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, който пое поста през януари с обещанието да подобри отношенията между малцинствата и полицията, призова гражданите към спокойствие. Той заяви на пресконференция, че хилядите патрулиращи полицаи в града ще преминат засилено повторно обучение. 

На фона на гневните протести срещу расизма заради няколкото трагични случая, в които полицай отнема живота на чернокож на  2-ри декември в град Финикс, щата Аризона отново бял полицай застрелва 34-годишен невъоръжен чернокож . Полицаят мислел, че застреляният мъж е търговец на наркотици, съобщава АФП.

Убитият - Ръмейн Брисбън, се опитал да избяга, отказал да се подчини на заповедите на 30-годишния полицай, чието име не се съобщава. Брисбън бил улучен два пъти в гърдите и починал на място. В последствие се установило, че той е имал само хапчета в джоба си.

След обиск на автомобила на убития, полицията открила марихуана и автоматичен пистолет.

Стотици афроамериканци протестираха по улиците на Финикс с искане полицаят да бъде изправен пред съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иванов

    0 0 Отговор
    тези нали бяха изключителна нация,накрая ще станат изключена
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Напротив, ние българите сме се самоизключили, в нормалните държави гражданското общество е активно и в протеста няма нищо лошо. Страшното е, когато има основание за протест, а стадото мълчи и само гледа.