Last news in Fakti

5 Декември, 2014 14:57 1 223 3

ЕК ни отпуска 105 млн.евро за подпомагане на най-нуждаещите се

  • ек-
  • отпуска-
  • 105 млн.евро-
  • подпомагане

Европейската комисия прие днес оперативна програма за България, за която ще се използват средства от новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD). За периода 2014—2020 г. България ще получи 104,8 милиона евро (по текущи цени), с които ще осигури основно материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Към тях ще бъдат добавени над 15 милиона евро от българския държавен бюджет.

Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: „Приветствам горещо програмата на FEAD за България, която ще подпомогне усилията на страната за намаляване на броя на хората, страдащи от материални лишения. Вярвам, че благодарение на фонда ситуацията ще се промени – като осигури спешна помощ на хората в най-неблагоприятно положение, FEAD ще допринесе за напредъка на България в постигането на нейната цел до 2020 г. 260 000 души да преодолеят прага на бедността.“

В България Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се ще финансира раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти и на топла храна от социални кухни, както и съпътстващи социални услуги. Дейностите по изхранване на бедните ще да започнат още тази зима. Те ще бъдат организирани от общините и партньорски организации, които ще правят доставки по домовете за хората със затруднено придвижване. 

Хранителни помощи ще получават лица на социално подпомагане, пенсионери с ниски пенсии, хора, които отговарят на условията за отпускане на помощи за отопление, и тези с общ доход по-нисък от диференцирания минимален доход. Освен това топла храна ще се предлага на бездомните и на жертвите на природни бедствия и извънредни ситуации.

Програмата предлага също съпътстващи мерки за насърчаване на социалното приобщаване, като достъп до други общински социални услуги, включително до дейностите, подпомагани от Европейския социален фонд, като и временно настаняване на бездомни хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иванов

    0 1 Отговор
    пак ще дават на хората боклуци не ставащи за ядене

    Коментиран от #2

  • 2 rolex

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "иванов":

    Наистина ли мислиш че иэхвърленото в кофите эа боклук е по-витаминоэно?Или може би предлагаш да се спретне един протест эащо към помощите не е включена снежно бяла покривка,салфетка и сребърни прибори?!
  • 3 гостенин

    0 1 Отговор
    А вие уважаеми,наистина ли си мислите че каквото и да било достига до нуждаещите се ?
    Според мен което не е заграбено от власт имащите се получава от тези дето ни ядат данъците и и без това живеят на наш гръб не плащайки каквото и да е с години а ако ние закъснеем с ден-два се спира тока и трябва да си платиш да ти го пуснат.
    И питам аз кои са тези "Най нуждаещи се"тея в парламента ли уяли се или онези рошавите дето предпочитат да крадат и да живеят от помощи но не и да работят!
Новини по държави: