Last news in Fakti

8 Декември, 2014 09:46, обновена 8 Декември, 2014 09:58 946 0

Тайфунът Хагупит взе жертви във Филипините

  • филипините-
  • тайфун-
  • евакуирани-
  • щети

Хагупит не бе толкова мощен, колкото тайфуна Хаян, при който загинаха хиляди хора през миналата година

Тайфунът Хагупит взе жертви във Филипините - 1
Снимки АП

Тайфунът Хагупит, който връхлетя Филипините в събота и продължи пътя си през страната, е взел няколко жертви и е нанесал известни щети преди да започне да отслабва, съобщава Би Би Си.

Най-малко трима души са загинали, откато бурята направи първото си появяване на сушата в събота. Въпреки опасенията обаче, стихията не е била толкова сериозна.

Хагупит не бе толкова мощен, колкото тайфуна Хаян, при който загинаха хиляди хора през миналата година. В Таклобан са отчетни значителни разрушения, тъй като Хагупит е унищожил временни постройки и сериозно засегнати от тайфуна Хаян покриви, наводнени са улици, но районът е избегнал по-мащабни опустошения каквито имаше миналата година.

Около един милион души са се приютили в центрове за евакуация.

"Няма трупове, разпръснати по пътя, няма големи купчини боклуци", заяви жителка на града пред АП.

Кметът кметът на Таклобан Алфред Ромуалдес заяви пред Би Би Си, че непосредствена задача е оценка на щетите на временните убежища, в които някои хора живееха след миналогодишното бедствие.

Властите заявиха, че този път са били по-добре подготвени, отколкото когато Хаян удари през 2013 г., и трябваше да организират най-голямата мирновременна евакуация в историята на Филипините.

Известен сред местните като тайфунът "Руби", Хагупит все пак причини големи щети в редица градове на източното крайбрежие на Филипините.

Кметът на Долорес, където бурята направи първото си появяване на сушата в събота заяви, че 80% от домовете там са били унищожени. Съобщава се и за загинал човек, затиснат от паднало дърво. Още двама души - едногодишно момиче и 65-годишен мъж - починали от хипотермия в централната провинция Илойло, съобщиха от Националната служба за намаляване и контрол на риска от бедствия.

Общо 183 полета са били отменени и пет летища затворени, съобщи агенцията като допълни, че е имало прекъсване на електрозахранването в 16 провинции.

Тайфунът все още пътува на запад през Филипините.

Жителите в областите, над които Хагупит преминава бяха предупредени да очакват бурно време, да бъдат нащрек за свлачища и наводнения както и бури в крайбрежните райони.

Бурята все още не е засегнала столицата Манила, където хората се подготвят за проливни дъждове, които могат да причинят наводнения и бури.

Хиляди хора, които живеят по крайбрежието и речните брегове бяха евакуирани в понеделник. Кметът на Манила Джоузеф Естрада заяви, че градът е бил "подготвен и обучен за това", но добави че: "въпреки това ние сме загрижени."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА