Last news in Fakti

15 Декември, 2014 12:51 20 182 15

Умря последният в света мъжки северен бял носорог

  • северен бял носорог-
  • мъжки-
  • женски-
  • зоопарк-
  • сан диего-
  • умря-
  • ангалифу

Сега остават само четири самки и всичките са в плен

Умря последният в света мъжки северен бял носорог - 1
Ангалифу. Снимка: San Diego Zoo Safari Park

В зоопарка на американския град Сан Диего, Калифорния, умря самец северен бял носорог на име Ангалифу (Angalifu). След смъртта му в света остават само 5 северни бели носорози и всички те са женски.

Дебелокожият мъжкар е бил на 44 години и кончината му е настъпила по естествени причини. В последните дни Ангалифу се е чувствал зле и отказвал да яде, съобщи представителят на зоопарка Ранси Рейчес пред „Лос Анджелис Таймс“.

В Zoo Safari Park в Сан Диего продължава да живее самката на белия северен носорог Нола, но всички опити на зоолозите да продължат рода са се оказали напразни, тъй като те не можели да се размножават в плен. Ангалифу живеел в Сан Диего от края на 80-те години на миналия век, а преди това обитавал зоопарка в суданската столица Хартум.

Според изданието шансове за продължаване на рода на северните бели носорози все пак остават, тъй като служителите на Института за изследване на околната среда в Сан Диего е съхранил семенна течност от Ангалифу. Три женски от рода в момента се намират в един от кенийските резервати, а четвъртата е в зоопарк в Чехия.

Ангалифу беше останал последният самец в рода, след като този октомври в Кения се спомина 34-годишният Суни.

Според „Нешънъл Джеографик“ не е изключено останалите самки да бъдат кръстосани с представител на южния бял носорог. В Южна Африка живеят около 11 000 екземпляра от този животински подвид.

Северният бял носорог е второто по големина сухоземно животно след слона. В средата на ХХ век популацията му е надвишавала 2000 екземпляра, но 20 години по-късно остават едва 15, а през 2008 г. - осем, при това всички вече са били затворени в зоопаркове. За измирането на вида доста са допринесли бракониерите, понеже се смята, че рогът на северния бял носорог има лечебни свойства и високо се цени на черния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kolio

    1 15 Отговор
    са ко ши прайм ...
  • 2 аз

    9 0 Отговор
    Сега му вземете рога и го набийте на някой бракониер в г.за

    Коментиран от #7

  • 3 Georgi

    10 0 Отговор
    ето заради такива ,като тоя отдолу,планетата сама ще ни изгони.... алчността съсипва всичко ......
  • 4 Тарзан

    0 10 Отговор
    Да е жив и здрав! Аааа.. ама той умрял ли.......

    Коментиран от #5

  • 5 Пепи

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тарзан ":

    Ха.. !! Същото викаха и за дедо ти Янко когат почина, каква ирония на съдбата ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Владислав Димитров

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "аз":

    Много добра идея между другото
  • 8 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    МНОГО ЖАЛКО ЗА ТОВА ЧЕ СА ГИ ИЗБИЛИ БРОКОНИЕРИТЕ И НАШИТЕ ДЕЦА НЯМА КАК ДА ГИ ВИДЯТ САМО НА СНИМКИ ЩЕ МОГАТ
    ТОВА СМЕ НИЕ ХОРАТА

    Коментиран от #10

  • 9 Азсъм

    0 4 Отговор
    Айде честито ви Африканци
  • 10 Mercedes-Benz

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "Vasik Atanasova":

    Не говори за "ние" хората, след като става въпрос за НЕГРИ бракониери! Рога на това животно се цени в Китай така че обвинявай неграта и жълтурите, а не белите. Благодарение не белите има все още шанс да се продължи рода.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 мхм

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    много си прав !!!
  • 12 Бай

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    А защо не споменем и колко вида животни са изчезнали заради белия човек. Не са малко. То който убива не е човек де...
  • 13 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    НЕГРИТЕ И ТЕ СА ХОРА
    А КОЙ ХОДИ В АФРИКА НА САФАРИ И КОЙ ДАВА ПАРИТЕ
    ТОВА Е ВАЖНО
  • 14 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    И КОЙ СИ ПРАВИ ТРОФЕИ И ГИ ЗАКАЧА В КЪЩИ И РЕСТОРАНТИ
    И СЕ ХВАЛИ ЧЕ ГО Е УБИЛ В АФРИКА
  • 15 kroko

    1 0 Отговор
    :) ми ши праим "инвитро"! Шото вечи инвиво няма как! Дажи сигур ну ня'кви сурогатни майки ши измислим. А китайците да наблягат на рог от южен бял носорог! Жалко е наистина, не просто смъртта на конкретния носорог или изчезването на вида, а по-скоро това колко себични и ограничени можем да бъдем ние, хората, като отделни индивиди. Но все пак живота продължава, няма жълтури, бели, негри и т.н., всички ние един ден ще си отидем от тоя свят, и ако може да си поживеем хубаво, че и да оставим нещо стойностно след нас ще е добре. Но само ако може. Ако не може - каквото сабя покаже. Имам в предвид - който надделее, надделе, в крайна сметка всичко е борба за оцеляване и май и между хората така трябва да бъде. А колкото до носорозите, ако пуснат няколко южни бели в същата среда, за няколко стотин или хиляди години на външен вид пак ще го докарат като тия северните. Ся, друг е въпроса, че много хорица ще сравнят тоя период с мизерните годинки дето обитават земята и ще кажат "Вааййй, ного, бе!", ама така или иначе едва ли щяха през живота си да видят на живо носорог. Аз, например, не подозирах дори, че белите осорози се делят на южни и северни и ако не беше пукнал тоя носорог, едва ли някога щах да го науча, та ето и нещо положително в цялата работа. Та, драма е, да, но на фона драмите, които предстои да се случат на Земята през следвашите няколко милиарда години...........предполагам, че ще я преживеем.