Last news in Fakti

28 Декември, 2014 10:00 3 635 3

Ислямска държава 2014 г. – Близкият Изток пред избор

  • ислямска държава-
  • ирак-
  • сирия-
  • ислямист-
  • терор-
  • ал кайда

Екстремистите се подвизават в този регион от повече от 10 години насам

Ислямска държава 2014 г. – Близкият Изток пред избор - 1
Снимки: АП/БТА

През 2014 г. Ислямска държава се превърна в една от горещите новини от Близкия Изток. Серията показни екзекуции, излъчените в интернет, предизвикаха САЩ да формира коалиция, която да започне систематични въздушни удари.

Ислямска държава обяви халифат, простиращ се от планинските райони на Ливан до люлката на човечеството в Двуречието на реките Тигър и Ефрат.

Светът беше силно изненадан от появата на т.нар. Ислямска държава. В действителност обаче, джихадистите отдавна се подвизаваха в региона на Близкия Изток, обобщава в анализ „Дойче веле“.

Екстремистите се подвизават в този регион от повече от 10 години насам.

Джихадистката организация има родствена връзка с терористичната мрежа на Ал Кайда в Ирак. Рожденната й дата е свързана с американската инвазия в страната през 2003 година, целяща да свали от власт диктатора Саддам Хюсеин и да отстрани от управлението всички негови сунитски привърженици в Републиканската гвардия и тайните служби. По този начин стотици хиляди иракски сунити, сред които много държавни служители, но и войници, офицери и генерали бяха извадени от обществения живот на страната.

Ако не се беше стигнало до подобно развитие след нахлуването на американците, Ислямска държава вероятно нямаше да я има, казва Гюнтер Майер от Центъра за изследване на арабския свят към университета в Майнц.

Всичко започна в Ирак...

По онова време бившите привърженици на Саддам Хюсен се организират за съпротива срещу американските войски. Така възниква организацията "Ал Кайда в Ирак", основана от Абу Мусаб аз Заркауи. Страната започва да привлича като магнит джихадисти и от други страни, а след убийството на Заркауи на 7 юни 2006 година организацията се преименува на Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/.

В началото на 2013 година тя използва възникналия вакуум в управлението на Сирия, за да експандира. Новото й име " Ислямска държава" подчертава и претенцията на джихадистите да създадат халифат на територията на различни държави: Сирия, Ирак, Ливан и Палестина, обобщава Дойче веле. В края на 2013 година ислямистите успяха да се настанят трайно в североизточната сирийска провинция Рака, която използват като база за нови нападения.

През последните няколко месеца терористите превзеха многобройни петролни и газови находища, събират данъци и мита и печелят много добре от рекет и отвличания с цел получаване на откуп. По този начин "Ислямска държава" се самофинансира и не е зависима от подкрепата на богати араби от Персийския залив. Според различни оценки, дневният оборот на "Ислямска държава" е между един и три милиарда евро.

Освен в Сирия, през последните седмици под контрола на „Ислямска държава“ попаднаха и редица иракски находища.

До преди месец се смяташе, че новороденият халифат държи своето израстване на богати дарители, но разкритията на „Ал Арабия“ показват, че организацията мисли как да се финансира самостоятелни. Експерти по тероризъм припомнят, че способността на Осама бин Ладен да направи „Ал Кайда“ независима от външни донори, я превърна в заплаха за световната сигурност и доведоха до събитията от 11 септември 2001г.

Жени и сираци, продадени на пазара на роби, черният пазар на петрол и грабеж на имущество на малцинствата са източник на средства на „Ислямска държава“. Приходите от тези дейности се използват от Абу Бакр ал Багдади, който се самообяви за халиф, за да укрепва своята власт.

В духа на традицията

Ал Багдади твърди, че е пряк потомък на пророка Мохамед,

откъдето произтичало правото му да властва над всички мюсюлмани. Халифът успешно налага архаичната идея за халифата като велика ислямска държава. Последователите му се множат, защото повечето ислямисти не приемат за валидни границите между Ирак, Йордания, Сирия и Ливан, произволно фиксирани през Първата световна от великите сили Франция и Великобритания.

Ислямистите са убедени, че крахът на Османската империя, която векове наред беше решаващата сила в Мала Азия, в началото на ХХ-ти век е станал причина за отслабването на мюсюлманите. В техните очи идеята за велика ислямска държава е равносилна на обещание за по-добро бъдеще, коментира „Дойче веле“.

„Целта на групировката е да изгради трансгранична териториална конструкция, започвайки от Сирия и Ирак,” обяснява Фалко Валде, представител на германската фондация „Фридрих Науман” в Аман.

Западът отново повтори грешката, допусната навремето в Афганистан:

сам подготви почвата за радикалните сили.

Публична тайна е, че много от бойците на съпротивата в Либия и Сирия имат добра подготовка от западните спецслужби, но и собствен боен опит в Босна, Чечения, Афганистан и Ирак.

Редовните приходи от нелегалната продажба на петрол прави службата при халифа много по-примамлива.

Западът трябва да се откаже от политиката да си затваря очите за корупцията сред подкрепяните от него режими в Близкия изток. Това подронва идеята за демокрация сред иракчаните и ги обръща към примамливо звучащите послания на радикалния ислям.

Ислямска държава е може би най-богатата терористична група в историята на човечеството,

коментира Матю Левит, бивш експерт от финансово разузнаване на САЩ. В момента той е директор на програмата за борба с тероризма и разузнаването във Вашингтон институт за Близкоизточна политика.

Те не са толкова интегрирани в международната финансова система, и следователно не са толкова уязвими за санкции, закони за борба с изпирането на пари и банковите регулации, отбелязва Матю Левит.

За разлика от тях Осама бин Ладен беше от заможно семейство и се радваше на мрежа от чуждестранни покровители.

От своя страна Ислямска държава прави парите си най-вече на местно ниво, каза експертът по тероризъм Патрик Джонсън.

Във „фирменото портфолио“ влизат активи като седем петролни полета и две рафинерии в Ирак и шест от десете полета в Източна Сирия. Интерес към добития от джихадистите петрол има от всички страни от региона като се започне от Турция, Ирак, Сирия, Йордания и други. Това се дължи на простия факт, че той се продава за между $25 и $60 за барел.

Само за сведение подготовката на атентатите от 11/09 е струвало около $1млн.

Близкоизточните експерти са единодушни, че

възходът на Ислямска държава може да бъде спрян единствено с помощта на умерените сунити

от региона. "Голямото мнозинство от хората там са против "Ислямска държава" и техния радикализъм. Ако те успеят да се обединят и да се органазират по-добре във военно отношение, краят на ислямистите може да дойде много по-бързо, отколкото предполагаме днес", казва германският експерт Удо Щайнбах.

Проблемът е каква перспектива се очерта за сунитите в днешен Ирак.

Кюрдите на север все повече търсят еманципаципация от Багдад, която естествено може да завърши в обявяване на независимост. Шиитите от юг са съсредоточени върху завземането на Багдад и показват по-малко отстъпки за останалите мацинства. Данните показват, че властите в Ирак не са склонни да мобилизират армията и милициите за защита на язидите.

Териториалните успехи на "Ислямска държава"силно впечатляват мнозина потенциални джихадисти. Те са въодушевени и от

идеята за халифат, която събужда асоциации за разцвета на исляма.

Освен това "Ислямска държава" разполага с огромни суми, натрупани с помощта на плячкосване, отвличане на хора и преди всичко от продажбите на петрол.

Междувременно "Ислямска държава" е най-богатата терористична организация в света, писа наскоро германското икономическо издание "Ханделсблат".

Въпросът е – Готов ли е Западът със своя отговор?......


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализ

    0 0 Отговор
    Където и да се намесят американците резултатът е плачевен Ирак,Либия Египет,Сирия и т.н
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Каубоите са царе на,..."контролирания хаос"
  • 3 miusuka

    0 0 Отговор
    понеже е отзад на търтеите, натечени хамериканци ''терористите' им идват мниго добре.